..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yûþa Irmak




12 Mart 2021
Dünya Bile Eksik  
Yûþa Irmak
Hakiki bir acý, insaný yapay bir sevgiden ve sevinçten daha dirayetli tutuyor. Bu yüzden acýlarýma, sevinçlerime, dertlerime, zaaf ve kusurlarýma ortak ettiðim okuyuculara selam eder, okuma zahmetinde bulunduklarý için teþekkür ederim… Neylersiniz, insan baþtan aþaðý kusurlarýyla yine de insan, yine de insan… Dünyamýz bile tepeden týrnaða kusur içinde ve bunu bizler geç fark ediyoruz gibi geliyor bana.


:GGD:
Hakiki bir acý, insaný yapay bir sevgiden ve sevinçten daha dirayetli tutuyor. Bu yüzden acýlarýma, sevinçlerime, dertlerime, zaaf ve kusurlarýma ortak ettiðim okuyuculara selam eder, okuma zahmetinde bulunduklarý için teþekkür ederim… Neylersiniz, insan baþtan aþaðý kusurlarýyla yine de insan, yine de insan… Dünyamýz bile tepeden týrnaða kusur içinde ve bunu bizler geç fark ediyoruz gibi geliyor bana.

Bir gün, adamakýllý eksik ve yoksul, bir yolun baþýnda çýrýlçýplak buluyorsunuz kendinizi. Bütün o hülyalar, arayýþlar, yolculuklar, oyalanmalar, gezintiler, kalabalýklara karýþýp gitmeler… Eþlik edilen þarkýlar, gidilen ve içinde kaybolunan filmler… Söylemek isteyip de söyleyememekler, aðlamak isteyip de aðlayamayýþlar, bir daða alýp baþýný gitme arzusu… Hep o kusuru doldurmak, o eksiði tamamlamak, tamamlanmak içindir… Yani içimizdeki o yaraya kabuk baðlatmak, kabarýp duran o acýyý daðýtmak içindir…

Yazmak da öyle… Peki niçin yazýyoruz? O çýldýrtan yoksulluðu doyurmak, o çaresizliði, çýrýlçýplaklýðý örtmek, o korkunç uçurumun uðultusunu susturmak içindir… Ýyi de susuyor mu bu uðultu? Tersine azýyor büsbütün! Yazmak, o kusuru, o eksikliði, o çýplaklýðý derinleþtirmekten baþka bir iþe yaramýyor bende. Yazý, baþtan aþaðý kusur, ve içi doldurulamaz büyük bir eksiktir aslýnda! Yazýlanýn ardýnda dað gibi yazýlamayan, susulan, eriþilmeyen… Kelimeler kuru, cümleler gevþek, anlam yüzeysel ve cýlýz, her þey cýlýz!

“Niçin yazýyoruz?” demek, aslýnda ‘Niçin seyahat ediyoruz?’ demekten farksýz. Sahi, niçin çýkýyoruz yolculuklara? “Bizi çok iyi tanýdýðýný söyleyenlerden baþka insanlarla karþýlaþmak için, yaþamda mümkün olanlarý yeniden görmek için.” olabilir mi?

Göreceklerimiz öylesine az olmasýna raðmen üstelik…

Kaç insan bulabiliriz, yüzüne bakmaya doyamayacaðýmýz? Tanýdýðýmýzda, bin yýldýr arayýp durduðumuz insan olduðunu söyleyebileceðimiz kaç kiþi vardýr hayatýmýzda? Ve sonsuza kadar gözlerine bakýp durmaktan usanmayacaðýmýz kaç insan?

Azdýr göreceklerimiz, öylesine az ki üstelik…

Dünya bile eksik, sað olasý dünya…

Ýnsan eksik, yaþamak eksik, akþam ve sabah eksik; günýþýðý, yaðmur, denizler ve gökyüzü eksik… Duygu eksik, acý da eksik, sevinç de… Hayret eksik asýl. Her þey alýþýlagelmiþ gibi, trend gibi dönemsel! Neden hayret etmez insan, bir þeyi ilk kez görmüþ, bir sesi ilk kez duymuþ gibi? Neden o hayrette kalamaz sonsuz?..

Aþk dediðimiz, galiba o ‘ilk kez’in hayretinden baþkasý deðildir. Ýlk kez görmüþ gibi, ilk kez duyuyor gibi, ilk kez tanýmanýn hayreti ve þaþkýnlýðýyla. Ah, o acemi, o sýkýlgan hayret, o eli ayaðýna dolaþma hali, gözlerdeki o yýldýz yaðmuru ve yolunu bulamayýþ, sepsersem ortalýkta öylece, hayretler içinde kalakalýþ! Ah, o muhteþem tamamlanma arzusu!

“Âþýk insan her þeyi ilk kez görmüþ gibidir. Aþk bizi her türlü tasarýdan özgür kýlar.” der Ýsviçreli yazar Max Frisch. Sevmek ve sevilmek ihtiyacý o iflah olmaz eksikliði, o amansýz kusuru bertaraf etmeye doðru Arap atý gibi koþmakta. Evet, aþk bizi her türlü tasarýdan özgür kýlar. “Ýþte sevdiðimiz insanla baþ edemeyiþimizdeki asýl heyecan, macera ve gerçek gerilim de budur; onu sevdiðimiz için; onu sevdiðimiz sürece. Âþýk þairlere kulak vermek yeterli; karþýlaþtýrmalar yaparak el yordamýyla yol alýrlar, sarhoþ gibi, evrendeki her nesneyi ele alýrlar, çiçekleri ve hayvanlarý, bulutlarý, yýldýzlarý ve denizleri. Neden böyle? Seven insan, her þeyle dolup taþan, sýrlarla dolu sýnýrsýz evren gibi, Tanrý’nýn sonsuz büyüklüðü gibi anlaþýlmazdýr- insana bu haliyle, ancak sevgi tahammül edebilir.” (Max Frisch, Günlükler 1946-1949, çev: Dilman Muradoðlu, YKY)

Sevmek, dünyanýn kusurunu unutturur mu, tamamýna erer mi insan? Vallahi bu dünya, onsuz bir dünya oldukça o yarýðý dolduracak nesne yok! Ah, ki aþk, insaný insana baðlayan o gökçekimi, o sonsuz baþ dönmesi, bir ‘ilk yaratýlýþ’ saflýðýyla doldurur insaný, hayretle kuþandýrýr. O hayret, o anlatamama hali uzadýkça küçülür dünya, küçülür ve kusurlarý görünmez olur. Küçülsün ve görünmez olsun!

Çok eksik dünya, bunu geç fark ediyor insan…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Kendini Anlatma Þekli
"Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur?
Yürek Evinde Oturmak
Dünyaya Açýlan Yol
Güzelliðin Evine Kurulmak
Kendini Çimdiklemek!
Zamaný Tende Durdurmak, Ruhu Cumada Diriltmek
Ýnsanlara Bakmaya Alýþtým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Sözcükler Ýçindeki Evren
Bir Çýðlýk
Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta)
High – Rise (Gökdelen)
"Ýyi", "Kurt", "Ceberrut", "Sosyal" Deðil "Kerim Devlet"
Eski Kitaplar Neden Okunur?
Sevgili
Nasýl Bir Ýnsansýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.