..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Mart 2021
Evrim 8  
Bayram Kaya
Vesile neden asýl neden deðildir. Dýþ nedendir. Her þey gibi totem dönem de kolektif bir üssel deðiþmeler nedeniyle totem dönemin gelecekte ne olacaðý veya nasýl þekil alacaðý yönüyle belirsizledir.


:FCI:
Vesile neden asýl neden deðildir. Dýþ nedendir. Her þey gibi totem dönem de kolektif bir üssel deðiþmeler nedeniyle totem dönemin gelecekte ne olacaðý veya nasýl þekil alacaðý yönüyle belirsizledir.

Kolektif alanýn kiþileri, kolektif tutumu, ortaklaþan saðlama yapmalarý totem sürecin özüdür. Asýl nedenidir. Yine bir totem grubu, gruplar arasý giriþme içine sokan ve giriþimi ittifaka çeviren asýl neden "grup içi üreten iliþkidir".

Bir totem grubun dýþýndaki üreten iliþkiye sahip baþka bir totem grup ise, vesile nedendir. Her öz ya da asýl neden olan iç neden, kendisine öyle veya böyle bir dýþ nedeni mutlaka bulur.

Her þey bileþen parça süreçler giriþmesi bir potansiyele eðimledir. Gruplar da kolektif parçalý bileþenlerdi. Kolektif grubu oluþan parçalarýn ilki, tek tek kiþilerdi.

Her kiþinin ihtiyaçlarýydý Kiþinin beslenme, barýnma, savunma gibi zorunlu durumla beþ tane ihtiyaca yönelim eylemi varsa; bir kiþinin yönelim eylemi beþ parçadýr vs.

Yani totem alanlý süreçler de her bir kiþiyle önce beslenme, savunma, yavru bakýmý gibi saðlama olan parçalý bileþenlerdi. Doðada saðlama yapar olmakla giriþen kolektif durum; geleceðe doðru akýyordu.

Bu akýþýn gelecekte ne olacaðý nasýl olacaðý belirsiz bir durumdu. Doðada saðlama yapan, avcý toplayýcý giriþmeler olan bu belirsiz durumlarýn giriþmesi, giderek kendi içinde "doðada üretim yapan" deðiþmeydi. Dönüþmeydi.

Yine kendi içinde üreten iliþkiydi. Üreten iliþki de kendi grubu dýþýna doðru, gruplar arasý üretim hareketini baþlatacak olan parça durumlardý.

Üreten iliþki; grup içinde, kiþisi ihtiyaçlarý karþýlayan parça iliþkiler entegresiydi. Parça iliþkiler her bir kiþinin üzerine görev olarak düþmekle kiþinin gördüðü iþti.

Kiþinin gördüðü iþ, günlük saðlama olan söz gelimi 5 parça ihtiyacýn sadece bir parçasýydý. Diðer parçalar diðer kiþilerin gördüðü iþlerle tamamlanýyordu.

Birbirine göre parça iþlerle organize olup, birbirinin gördüðü iþlerde kendi günlük ihtiyacýný ortaklaþmadan tamamlayan takas harekete, kolektif hareket diyorduk.

Tamamlanacak olan tüketim ihtiyaçlarý diðer kiþiler üzerindeki parça iþlerin görülmesiyle grubun içinde grup kiþileriyle takas edilip tamam edilen saðlama iliþkileriydi.

Kiþinin gördüðü her bir parça iþ; kiþinin hem kendisi, hem diðer grup aitleri için bir kullaným, bir tüketim deðeri olan parça iþ iliþkileriydi.

Yine bir kullaným, bir tüketim deðeri veren iþ ve uðraþlar da hem kiþinin kendisi için, hem grup aiti olan baþka kiþiler için görülen tamamlanan ve tamamlayan parça iþ ve uðraþlardý.

Kolektif saðlatma içindeki kiþilerin gördükleri iþ; birbirine göre birbirini tamamlayan iþ olmakla parçalýydý. Birbirine tamamlayýcý parça iþler tamamlama transferi ya da takasý yapýlan parça iþ olmakla, parçalýydý.

Ve transferler sonunda her bir parça iþ; her bir kiþinin kendi günlük ihtiyacýný saðlar olmakla, tamamlanmayý bitiren üçüncü bir parçalý durumdu.

Üreten iliþki içinde üreten nedenle grup içindeki üretilenler; o grubun içinde "bütünleþmeye doðru parça durum eðimi olan potansiyeldiler". Grup içinin parçalý durum eðimli potansiyelleri, ileri süreçlerle bu kes de ikinci bir durumla; grubun dýþýna uzanan "bir kullaným, bir tüketimler takasý" olmanýn deðeriydiler.

Olup bitenler kolektif grup baþlangýcý içinde kolektif giriþmenin üssel durum giriþmesi karþýsýnda gelecekte ne olacaklarý belli olmayan belirsizlerdi.

Ýþte "grup içi üreten iliþkilerin "bir iç kullaným deðeri, bir iç tüketim deðeri ve bir iç takas deðeri" zamanla grup dýþýna da uzanacak "üretim hareketi bileþenli ittifaký süreç" belirsizini, belirli yapacak olan asýl oluþun nedeniydi.

Biçimleri veren oluþum fizikti. Fizik kimi durumda nokta ve noktalar kümesi çizgiden oluþan bir boyutlu ayýrttý. Kimi durumda bir noktada çýkan iki ýþýn belirlisi açýþla farký veren kuvvet gerilimli momentuma sahip ikiboyutlu yüzeydi vs.

Bir merkez noktada kendisinin nokta tekrarlarýný veren genleþmeyle saçýlan ýþýnlar, geri iz üzerinde geri baðlaným çaðýrmasýyla bir noktada toplanýp düðüm olurlar.

Düðümden çýkan ýþýnlar bileþimi; bir tek açý farký olan yüzey gerilimiyle ýþýnlarý bitiþen tamlama bir yüzey gerilmesini veriyorsa, o yüzey iki boyutlu yüzey gerilimiydi.

Bir noktayla genleþen devinmeyle genleþmeyi büyüten salýným kendisinin tekrar kopyalarý olan enerji bölükleriydi. Bölükler genleþen devinmeyle her yöne doðru kabaca "her biri bir derece" olan 360 derecelik genleþmenin bölütleri olan açý zaman ve yüzey gerilmesiydiler.

Genleþme her noktasýyla her yer ve her yöndü. Kendisini tekrarlar genleþmeyle uzay; salýnýmlarla esnek, üstel durumla olanýn, olmayaný dediðimiz arada boþlukla gerilmeli bir kumaþ hareketiydi. Biran kývrýlma, bükülme, iniþ çýkýþlý pütürlü gerilmenin iki yüzeyine sahipti. Filim karesine bakar gibi diðer iliþkilerinden kopartarak bu sürece baktýðýmýzda bu durum böyleydi.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.