..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Mart 2021
Butlan 4  
Bayram Kaya
Fakat sorumluluk bilinci tekil kiþi gayreti içinde olmayan belirsizdi. Sorumluluk kolektifeydi. Kolektif alan da tekil kiþide olmayan bir güvence ve gayreti sorumluluktan ötürü tekil kiþiye veriyordu.


:DHI:
Ýkinci bir kiþi; kendisi için besin bulma eylemini yapacak olan birinci kiþimizin savunmasýný kendi üzerine alýr. Besin bulacak olan birinci kiþi ürerinde boþalan savunma refleksi yerine ikinci kiþimiz için besin bulma zamaný eklemiþ demekti.

Birinci kiþiden ikinci kiþiye aktarýlan savunma refleksi, ikinci kiþi üzerinde; ikinci kiþinin kendi kendisine besin bulacaðý tekil kiþi zamanýný birinci kiþiye doðru aktarmakla ikili transferler, bir kiþi üzerinde bir türlü yüklenme olarak gerçekleþtirir.

Yine her bir kiþi 6 parçalýdýr. Ama kolektif alan içinde bir kiþi üslendiði görevi gereði yükü, 6 çeþit yük deðil; sadece bir çeþit yükten oluþan 5 parça yükle 6 parçadýr. Örneðin, bir kiþimiz sýrf besin bulmayla görevliyse; bu kiþimiz 5 kiþiden 5 parça daha besin bulma iþini yüklenir.

Böylece kolektif alan içinde bir kiþimiz 5 parça besin bulmayla daha yüklenirken, bir parça da kendisi için besin bulacaðý nedenle; bu kiþi yine 6 parça besin bulucu yükle yüklenmiþtir.

Ýkinci kiþimiz de savunma görevini üslenmiþse; diðer 5 kiþiden savunma reflekslerini kendi üzerine transfer eden ikinci kiþimiz yine 6 parçalý savunma gayreti gösteren kendi üssü durumunu oluþacaktýr.

Böylece besin bulma sorumluluðunu yüklenen kiþi, savunma, barýnma, yavru bakýmý, nöbet tutma, iletime görevi yapma gibi kendisinden boþalan 5 parça yere; diðer 5 kiþi üzerinde besin bulmayý transfer eder.

Boþalma-dolma ve dolma boþalma olarak gerçekleþen süreç; boþalan-dolan enerji dönüþümüyle; karþý tarafa savunma refleksi olarak boþalan enerji; bu tarafý besin bulmanýn zamaný transferiyle doldurur.

Böylece besin bulacak olan kiþimiz yine 6 parça iþ sorumluluðunun duygusuyla yüklü ve gerilimlidir. 6 parça iþin tümü bir kiþi üzerinde ayný iþi görme mesaisi olmakla, bir kiþinin yönelimi 8 saat boyunca besin bulma zamanýna dönüþmüþtür.

Karþýlýklý durumla bir kiþide 6 parça besin bulma iþi potansiyel vardý. Kiþinin karþý tarafta yüklediði savunmasý, yavru bakýmý, dinlenmesi, nöbet tutmasý, gizlenme yeri bulmasý gibi 5 parça iþ ile kolektif alan 5 kiþi üzerine daðýlan bir dallanma çatallanma yapan yoldaki eylemle, enerjinin daðýlým akýþýydý.

Bu akýþ diðer 5 parça iþe karþýlýk olmakla 5 kiþi üzerine doðru, pay olup; kolektif alan bölünen eðim potansiyeliyle bir akýþtýr.

Kýsacasý diðer 5 kiþi üzerinde boþalan çeþitli iþ, besin bulucu kiþi üzerinde boþalan yeri sadece besin bulma bilgisiyle doldurur. 5 parça iþ, kiþimize; besin bulmanýn enerji zamaný olarak eklenir.

1 kiþi artýk kendisine ait 6 parça iþin stresiyle yüklü deðildi. 1 türlü olan 6 parça iþin sorumluluðuyla yüklüydü. Bu sorumluluk kendi dýþýnda olanýn sorumluluk bilinci olmakla; kolektif bilinçti. Toplam 36 parça kolektif bilinç; yeniden 6 parçaya bölünüp her bir kiþiyi 6 payýyla, kolektifin paydaþý yapacaktý.

Paydaþlýk yine kendinizle birlikte, kendi dýþýnýzda olan ikinci bir kolektif bilinçti. Bir kiþi üzerindeki 6 parçalý tekil zamanlý durum, kolektif alan içinde kolektif bir üssü duruma dönüþüyordu.

36 parçalý içi kolektif alan içinde birleþtiren toplam potansiyel adeta yokuþ yukarý týrmanan kiþinin enerji harcamasý gibi fazladan enerji harcanmasýný gerektiren düzenlemeydi.

Hayatýn kendi düzen süreçleri gibi kolektif alan da fazla enerji sarfýyla ortaya konuyordu. Buna sistemin kendisine harcanan enerji diyorduk.

Kolektif durumla ve kolektif etkiyle kiþimiz besin bulucu görev almýþtýr. Kiþimiz kendisinin 5 ayrý iþine harcayacaðý tekil zamanýn hepsini, kolektif üsle besin bulmaya kutuplaþýr durum olarak kendine ekler.

Birbiri üzerinde birbiriyle karþýlýklý saðlama yapma iþi; kolektif üslü durumuyla sosyal ve kolektif bir iliþkiydi. Kolektif iliþki sorumluluk bilinci olan duyuþtu. Sorumluluk tekil kiþi gayretinden daha fazlasý bir enerji harcanmasýydý.

Fakat sorumluluk bilinci tekil kiþi gayreti içinde olmayan belirsizdi. Sorumluluk kolektifeydi. Kolektif alan da tekil kiþide olmayan bir güvence ve gayreti sorumluluktan ötürü tekil kiþiye veriyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.