..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




31 Mart 2021
Butlan 7  
Bayram Kaya
5 farklý eylem de 5.2 =10 saat ile kiþi üzerinde kalkacak olduðundan kiþi, 10 saatlik kolektif boþalmalý bir boþluk alan kazanýr.


:DBB:
Pekiyi, 6 parçalý ve 12 saat olan gün boyu eylemi içinde olan kiþimiz kuramsal olarak her bir parça iþin gerçekleþmesi için yine bir parça iþe 2 saatlik eþit süre tanýyor olsun.

Böyle olunca gün boyu bir türlü eylem ile olan kiþimiz bir türlü eylemim 2 saatlik gerçekleþme süresi içinde 2. bir kiþi için de 2. bir, 2 saatlik iþ ortaya koyabilir mi?

Yani bir parça iþe 2 saat ayýran kiþimiz kendisi için 1 birim iþ ortaya koyarken; ayný kiþimiz kendisi için olan 2 saat içinde 2. bir kiþi için 2 kiþilik ayný eylemden 2 birim iþ ortaya koyabilir miydi?

Yani kendisi için “2 saat 1 birim iþ olan süre içindeki kiþimiz”; “ayný 2 saatlik süre içinde 2. Kiþi için 2 saat içinde 4 saatlik iþ” veya “2 saat içinde 2 birim iþ ortaya koyabilir miydi?”

Ya da “2 saat 1 birim iþ olan süre içindeki kiþimiz”; “ayný 2 saatlik süre içinde” bir kiþi için bir parça iþ, 2 saat ise; 6 kiþi için 6.2= 12 saatlik bir çalýþma ortaya koymasý olasý mýydý?

Daha açýðý bir kiþinin kendisi için yapacaðý bir parça iþe kiþimiz 2 saatle sýnýrlý iken; bu kiþimiz 2 saatlik süresi içinde 6 kiþi için 2/ 12 = 1/6 oranýnda hýzlanmasý olasý mý? 2 saatte 6 birim iþ üretmesi olasý mý?

Üst bölümlerde tartýþmasýný yaptýk. Hiçbir kiþi hiçbir eyleme eþit saat ayýramaz. Hatta kiþimiz gün boyu sadece bir türlü eylemle de olabiliyordu.

Ama konuyu anlamak için kuramsal olarak bileþen parçalý süreçlere böyle bir mantýkla bakacaðýz. Kuramsal olarak bir kiþi için bir parça iþin gerçekleþmesi için 2 saatlik olan gerçekleþme süresi temel deðerdi.

Ýþte kiþinin savunma, barýnma besin bulma gibi 6 parçalý iþine göre bir türlü eyleminin gerçekleþmesi için her bir parça iþ için gerekli olan 2 saatlik süre vardý.

2 saatlik süre içine sýkýþacak; 6 kiþiye göre de olacak, bu bir türlü ama 6 birim saðlama iþi; bir kiþi üzerinde 12 parçalý sanal bir durum olmakla yine gün boyu 12 saat olacaktý.

Pekiyi bu nasýl olacaktý? Günde 6 parçalý eylem iþiyle olacak kiþimiz, 6 parça iþten diðer 5 eylemin içini boþaltacaktý. Her bir eylem 2 saatlik gerçekleþme süresiyle olasýydý.

5 farklý eylem de 5.2 =10 saat ile kiþi üzerinde kalkacak olduðundan kiþi, 10 saatlik kolektif boþalmalý bir boþluk alan kazanýr.

Demek ki bir kiþi üzerinde kalkan 5 parça eylemden, 10 saatlik bir süre boþalacaktý. Bir kiþi 10 saatlik süre boyunca; sadece bir türlü iþi gerçekleþtirecekti.

Bir kiþi üzerinde boþalan 10 saatlik iþ, sadece 5 kiþiye ait olacak bir türlü iþin gerçekleþmesi içindi. Ýþte bu kolektif bir þarj deþarj süreciydi.

Kiþi bir parça iþ için günde 2 saat kendisi için eylemli olacaktý 10 saat de diðerleri için gün boyu eylemli olup kendisi için + 5 kiþi için 2+10 =12 saat çalýþmýþ olur.

Zorunlu karþýlama yapan bir kiþinin 2 saatlik zamaný içinde kiþi, kendisi ve 2. bir kiþi için sanki dört saat harcanmýþla eylemi ortaya koymuþ gibi olacaktý.

Uzayan zaman her bir kiþi için 1+1 birim saðlama þeklinde olacaktý. Kiþi bir türlü akýþ yapan sürecin akýþ yapan zamanýný uzatýyor gün boyu yapýyordu. Bu etki KOLEKTÝF ETKÝYDÝ.

Kiþi gün boyu 12 saatlik eylemi içinde her bir iki saatlik süre boyunca, kendisi de dahil 12/2 =6 birim iþ üretiyordu. 6 birim iþ; 5 kiþinin sadece bir türlü saðlamasýný karþýlýyordu. Kiþimiz her bir kiþiye 2 saatlik eylemiyle; toplamda 5 kiþiye 10 saatlik akýþla oluyordu.

Yine kiþimiz her bir kiþiye 2 saatlik bir türlü iþ üretmekle 5 kiþinin her birinde farklý farklý birer birim iþ olmak üzere her bir 2 saatine karþýlýk her birinde 2 þer saatlik 5 tane iþin saðlamasýný yapýyordu.

Tekil kiþi kolektif alanda bir türlü iþ yapacaktý. Tekil kiþi bir türlü iþi içinde hem kendi saðlamasýný karþýlayacaktý. Hem de 5 kiþiye de saðlama yaptýracaktý. 5 kiþinin her biri de kendisinin diðer her bir saðlamasýný karþýlayacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.