..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Deniz Güney 2




29 Eylül 2001
Mucver tadinda Newyork saldirisi  
DENIZ GUNEY

Deniz Güney 2


merak ettigim!


:BDBB:
Aslinda cok sicak bir gun degildi. Serin olusundan istifade sabah Downtown’daki pazara inip, bizim Turk kabaklarina benzer kabak alip, mucver yapmak istemisti canim.. 75 uzerinde ilerlerken yolda inanailmaz bir trafik vardi. Aklima Istanbul’un trafigi geldi birden.. Bayram degil seyran degil, Nerden cikti 75 uzerinde bu uzun kuyruk?

Her zaman garipliklerin beni buldugunu dusunerek oylesine radyoyu actim arabada..(sabahlari haber yerine genelde Sezen Aksu dinlerim) Ve sok durumunda, sol seridi terkettim. Ticaret merkezi dumduzdu. Ucak binaya sorti yapmisti. Downtown verilen kirmizi alarmla birlikte bosaltiliyordu. Zira bu bolgede ayni ticaret merkezi gibi oldukca yuksek katli benzeri binalarve ozellikle Bank of America’nin merkez binasi vardi. Ayrica bu bolge Amerika’nin elektronik uretimi anlaminda beyniydi. Daha da tehlikesi uzerinde yasadigimiz bu modern col’un alti maalesef, kirik fay hattinin icine depolanmis petrolle bir petrol deposu gorevi yapiyordu. Bir baska kanalda kan anonslari vardi. Ve ozellikle hava basici aletler isteniyordu olay yerine.. Evet ilginctir, makina, vinc, dozer degil hava basici aletler isteniyordu. Okullar iptal edilmisti. Bir saat arayla, bu tip bir yeni saldiri olamayacagi geldi aklima.. Zira boylesi bir kafa tutus, bir soluklanip verilecek cevaba gore hareket edecekti.Cunku olaganustu profosyonel duzenlenmis bir saldiriydi.

Pazar yerine geldigimde, etraf bosalmisti. Pazar tezgahlari toplaniyordu. Arabaya dogru kabak alamadan yururken, gokyuzunde helikopterleri farkettim. Kontagi cevirip eve yollandim. Yol boyunca haber dinledim. Insanlar toplu dua’ya cagiriliyordu. Ilk olarak Meksika siniri kapatiliyordu. Ucuslar iptal edildi. Hava sahasi kapatildigi gibi ic hat ucuslari da durduruldu.
Hedef Beyaz Saray ve Pentagon’du. Eve gelir gelmez tv’yi actim. Bush birlik ve beraberlikten soz ediyordu.
Kenetlenmekten…

Olay yerindeki goruntuler tam anlamiyla bir celik yiginiydi. Hala hava basan aletler’e iliskin acil istekler alt yazi olarak geciyordu.
Aklima 17 Agustos depremi geldi. Bizde boyle birsey ilk etapta kullanilmis olsaydi, acaba kac can kurtulabilirdi? Ne tip faydasi olurdu? Oyle bir aklimdan gecti.. Bir baska kanalda sigorta sirketlerinin olaydan bir gun sonra simdilik kisi basina 100.000$ odemeye baslayacagi acilacak davalar sonuclandiktan sonra geri kalan tazminatlarin odenecegi duyuruldu. Onemli bir ayrinti ise, olaydan birkac dakika sonra bolgede tum dogalgaz, elektrik vs. hizmetler bilincli olarak kapatildi.

Ortalarda, medyada,Nostradamus kehanetleri gezinip dursada olayda sebep aramaya gerek yoktu.
Zira birincisi ABD bedel oduyordu. Ikincisi 3.dunya savasinin gelecek bir zamanda cikmasi zaten muhtemeldi. Cunku olaylarin totali petrol’e dayaniyordu.

Isin enteresan tarafi ben o gun kabak alamadim ve teroristlerden bir tanesi California’da pilotaj egitimi almisti. Bu da oldukca gulunc geldi bana zira adamlarin ne denli profosyonel oldugunu ortaya koyuyordu.

Ertesi gun benim oturdugum bolgedeki bir cami silahli saldiriya ugradi. Iki gun sonra 80 km.hizla giden bir koyu Amerikali dogruca bir baska camiye girdi. Sabah posta kutusuna bakmaya giderken, bitisik komsum balkondan (birazda tebessum ederek) ‘hayatindan endise ediyormusun?’ diye sordu.
Ona kisaca bir orta parmak isareti yaparak cevap verdim. Amerikanin guzel tarafi budur. Agzina gelen herseyi soyleyebilir ancak dokunamassin. Kesinlikle dokunamassin. Komsum bozuldu ve iceri girdi.

Evet herkes barbarligimizdan soz eder burada.. Kelle kopardigimizdan falan.. Bazilari Turk’um dediginizde sevgiyle tokalasir ve’ Sizler muthis insanlarsiniz’ der.
Bunlara aliskiniz ama asla ticaret merkezi gibi bir binaya ucakla girecek kadar acimasiz bir toplum degiliz.

O gece boyunca teroristlerin Turkiye cikisli olmamalari icin dua ettim. Cunku ilk arastirdiklari sey
cikis yaptiklari ulkelerdi.

Ertesi sabah tum Turk’ler birbirini telefonla arayarak, boyunlarimiza kucuk metal Turk bayraklarimizi asmamizi onerdiler.

Bush her ne kadar tv’lerde 'yabancilari rahatsiz etmeyin’ diye demecler versede, beyaz amerikalilar ve ozellikle Red Neck'ler cok rahat durmuyordu. Kucuk
bayraklarimizi boyunlarimiza astik.
Bayrak kavrami ulkeden uzakta olunca bayagi farkli bir sey olup cikar. Orn. pekcok Turk, yataginin en ustune ve ozellikle ayak ucundaki duvara Turk bayragi asip oyle uyur.

Boyle uyumak oldukca farkli bir boyuta goturur insani.

Bu da isin ayri bir boyutu… Bilmenizi istedigim icin yazdim.

Evet! Uzgunum… Hem de cok!.. Tum olenler icin… Onlar Amerika kelimesinin altinda yatan anlam yuzunden kurban olarak tesadufi bir sekilde secildiler ve odenen bedelin yapi tasi oldular.

Peki 17 Agustos’ta benim olen kandaslarim neyin ve kimlerin bedelini odedi acaba?

Bu olay beni bayagi bir dusundurdu. Siz ne dusunuyorsunuz?

Deniz Guney



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Coco'ya...
Ýstanbul Güncesi
Suda Resim Denemeleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
olmeye durmak [Þiir]
Bugün [Þiir]
Itiraf [Þiir]
Kaldýrým Çiçeði [Þiir]
Anlaþýlmaz Þiir [Þiir]
Yabani Menekþe [Þiir]
gun sonerken [Þiir]
sen [Þiir]
Kaç Zamandýr... [Þiir]
Benim Ailem [Þiir]


Deniz Güney 2 kimdir?

Aslýnda pek yorum yapýlamayacak kadar duygusuz bir yazar. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Can Yücel, Refik Durbas, Selahattin Duman


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Deniz Güney 2, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.