..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Modern > kemal düz




24 Nisan 2021
Nevruz Uður  
antakya'nýn sarýþýn zencisi

kemal düz



:AJFI:
Nevruz Uður: Antakya’nýn “Sarýþýn Zencisi”



“öyle oldu/ sarýþýn bir zenci gibi dolaþtým aranýzda/ bir kemençe yýrtýp durdu yüreðimi/ soluðumu boyadým güneþle/ gülüþümü çoðalttým arasýnda insanlarýn/ üzünçlü mutsuz kaygýlarý olmasýn diye” / Nevruz Uður



Þiiriyle bu kadar içli dýþlý bir baþka þair tanýmadým. Her aný þiir düþünmekle, yazmakla geçiyor. Hayat þiir yazmamasý için bir dolu engel koymasýna raðmen insan þiirsiz olamaz dercesine, inatla ama özenle, þiirin geleneðini ve çaðýný bilerek yazýyor. Ýyi olaný eski diye atmýyor, kötü olaný da yeni diye almýyor. Tek eksikliði ve kendine ihaneti desem yeridir; dergilerde ve diðer etkinliklerde bu güne deðin yazdýðý kadar öne çýkmamasýydý. Çok yazdýðý halde þiirlerini yayýnlatmadan uzun süre bekletmesi de þiire olan özeninden saygýsýndan olmalýydý.

Nevruz Uður’la yollarýmýz üç yerde kesiþiyor. Birincisi, ikimizin de ilk gençliði Bafra’da geçiyor. Bafra kültüründen, duyarlýlýðýndan, suyundan, havasýndan, doðasýndan besleniyoruz. Ýkincisi, aþaðý yukarý ayný yýllarda Hatay’da bulunuyoruz. O, Amanoslar’ýn güneyinde yazýyor, çiziyor, kültür sanat çalýþmalarý yapýyor; biz de Amanoslar’ýn kuzeyinde, benzer çalýþmalar içinde yer alýyoruz. Yakýn yýllarda Ýstanbul’a yerleþiyoruz. Her ikimizde Hatay’la baðlarýmýzý koparmýyor.

Araþtýrma ve inceleme yazarý, öykücü, eleþtirmen, eðitimci, çok yönlü bir yazarýmýz Müslüm Kabadayý, bir yazýsýnda, þairimizi, Nevruz Uður’u þöyle anlatýyor:

“Amik Ovasý’na ‘bir göçmen kuþ’ olarak gelip Asi’den su içip ovaya püskürten, tarladan ekin derleyip bakkalda çocuðunda beli bükülmüþüne kadar 'söz’ü taneleyip paylaþan Nevruz Uður...”

Müslüm Kabadayý’yý dinleyelim. “Nevruz’un bana kazandýrdýðý ya da beni ayýktýrdýðý en önemli konu, geleneksel halk edebiyatý, halk þairleri inceleme ve deðerlendirme çabamý aþarak çaðdaþ þiirin, öykü ve romanýn eleþtirisine yönelmem olmuþtur.”(...) “Onun þiirleri, sanat anlayýþýyla ilgili olarak yaptýðýmýz uzun deðerlendirmelerden de onun feyz aldýðýný biliyorum. Bu noktada ortak okumalar yaptýðýmýz gibi, edebiyat-sanat dergilerindeki sormacalarý inceleyip deðerlendirmemizin önemini de belirtmeliyim.
Onun önemli ve güzel özelliklerinden biri de çevresindeki üretken kiþilere, yaratýcýlýðý zenginleþenlere, özellikle hýzla olgunlaþan genç þair-yazarlara deðer vermesidir. Birikimlerini onlarla paylaþtýðý gibi yazýlarýnda ve iliþkilerinde o insanlarý öne çýkarmasýdýr.”

Þimdi de Nevruz Uður’un dedikleri:

“Onca söz, onca emek; insana, hayata, olan sevgimizin, saygýmýzýn güvenimizin sonucudur. Eksilerimizle yerinmiyoruz, artýlarýmýzla övünmüyoruz. Sadece sevincimizi paylaþýyoruz.

Edebi uðraþýn neresinde olursanýz olun bir yerlerde birileri sizi bulup okuyacaktýr; bu artýk mümkün. Sorun ve soru þimdiden þudur; acaba o birileri yazdýðýnýzý okudukça okuyacak mýdýr, yoksa yarýda býrakýp bir daha kesinlikle eline almayacak mýdýr?

Þiire mi geldim, þiirden mi çýktým bilmiyorum; "kötü sanat iyi kalple yapýlýr" diyen filazof, keyfimce damlayan gözyaþý bunlar. Umurumda deðilsin...



Adnan Yücel’in deyiþiyle “Antakya’nýn sarýþýn zencisi” Nevruz Uður, “Daha Güzel Toplu Þiirler” adýyla, bütün þiirlerini Klaros Yayýnlarý’ndan, 2020 yýlýnda 753 sayfalýk(boyut: 16*23) tek kitapta topladý.

Kitaplýðýmda yerini alan kitabý, her elime elime aldýðýmda yeni bir þiirle hem þaþýrýyor hem de kendimi buluyorum.

Daha nice kitaplara sevgili þairim...

"Daha Gazel" adlý kitabýndan tüm zamanlarý yoklayarak gelen þiirsel

dokusunu duyarak okuyalým.

onu anýmsatan yüzlerde
bulamadým dokusunu gülüþünün
býçaðýmý gizledim usulca içimde
kýrk yýl kýrk gece düzyazýya çýktým
kýrk yýl kýrk gece mýsraya
bulamadým dolunaylarda simasýný
onsuz onu tanýdýðým gök altýnda
yürüdüm sesinini ýrmaklarýyla
ahþap sandýklarda kaneviçeydi
cihandý padiþaha yetmeyen
ömrüm vakte erceðinde daðýlan simyadýr bu
tutunduðu kilden sökülen kuyumdum
onu ýþýdým onu duydum
kýrk gün kýrk gece kazýya çýktým
kýrk gün kýrk gece ziyana

Nevruz uður;

Samsun / Bafra (1955 doðumlu) .

Ýlk Okulu ve Orta Okulu Bafra’da bitirdi, Vefa Lisesinde okudu. Arapça Dil ve Gramer - nahiv eðitimi aldý. Hatay / Antakya’ da iskancý – göçmen olarak 22 yýl yaþadý. Antakya’da üç, ayrý derginin Yayýn Yönetmenliði dahil her aþamasýnda görev aldý. Ýlk þiiri (1982 Nisan) Varlýk dergisinde yayýnlandý. Daha sonra þiir ve yazýlarý; Edebiyat 81, Yeni Olgu, Papirüs, Sanat Emeði, Evrensel Kültür, Sol, Ýnsancýl, Öteki Siz, Aðýr Ol Bay Düzyazý, Amik, Karalama, Amanos, Taflan, Temolos, Þiiri Özlüyorum, Mühür, Temren, Yaþam Sanat, Edebiyatist, Sarmal Çevrim, KE - Kartal Edebiyat, Caz kedisi ve daha birçok dergi ve gazetede yer almýþtýr.

Kitaplarý:

1 GECENÝN GÖKLERÝNDE YANARKEN SESÝM / Ner Yayýnlarý / 1988

2- HÝÇBÝR ÞEY VE BÝR ÞEY / Karalama Dergisi Þiir Dizisi (1. Kitap) / 2004

3- HATA GÜNLÜÐÜ / Þiiri Özlüyorum Kitaplýðý /2014

4- SU DAÐLARI / Mühür Kitaplarý / 2016

5- YAMALI BULUT / Temren Yayýnlarý / 2018

6- UZAÐIN TOZLARI / Kaos Çocuk Parký / 2019

7- LÝNÇ LÝRÝKLERÝ / Klaros Yayýnlarý / 2020

Yukarýda liste halinde verilmiþ ikinci basým kitaplarýyla, 2020 yýlýnda Klaros Yayýnlarý’ýndan çýkan Daha Gazel / Toplu Þiirler içeriðinde ilk basýmý yapýlan kitaplarý:

8- DAKTÝLO ÞARKILARI (9 - KISA YOL SUNUMLARI (10 - ANTAKYA PRELÜDLERÝ (11- DAHA GAZEL (12- ULU DESTANLAR (13- ÇAZ BAHÇELERÝ (14- RENKLER SÖKÜÐÜ




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar
Münzevi Bir Osmanlý
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi:

Þiirin Hatayý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür [Deneme]
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay [Deneme]
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik [Deneme]
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs [Deneme]
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý [Deneme]
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.