..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Yûþa Irmak




6 Mayýs 2021
Hayýr Olsun Ýnþallah!..  
Yûþa Irmak
Sizler de sýk sýk rüya görür müsünüz? Gördüðünüz rüyalarý hatýrlar mýsýnýz uyandýðýnýzda veyahut unutur musunuz rüyanýzý hatýrlamayý? Buruk bir tat yahut derin ýstýraplar veren rüyalarýnýz var mýdýr sizin de?


:FCI:
Sizler de sýk sýk rüya görür müsünüz? Gördüðünüz rüyalarý hatýrlar mýsýnýz uyandýðýnýzda veyahut unutur musunuz rüyanýzý hatýrlamayý? Buruk bir tat yahut derin ýstýraplar veren rüyalarýnýz var mýdýr sizin de?

Rüyalarýnýzda gurbetlere kaçtýðýnýz, gurbetlerinizi vatan kokusuyla doldurduðunuz olur mu hiç?
Türkülerin bile bastýramadýðý yalnýzlýklarýnýzý hatýrlatan, býçak yemiþ akþamlarda amansýz mýzraplarýn hüzün tellerini parçaladýðý, yabanî aðrýlarýn dönencelerinde çizginen gün batýmlarýnda aðladýðýnýz rüyalar ve ýslanan yastýklarýnýz var mýdýr?
Yahud ki yýldýzlar yaðan gülistanlarda revnaklý meclisler kurup gül sohbetlerinde nurdan piyaleler çekerek mest ü hayrân uyandýðýnýz, dimaðýnýzda lezzeti gündüzleri dolduran gece safalarýna rastladýðýnýz rüyalarýnýz oldu mu hiç?
Ayný rüyayý tekrar görebilmek rüyasýyla daldýðýnýz uykularýnýz, yahut binlerce uykuyu feda etmecesine hayallendiðiniz sevinç rüyalarýnýz oldu mu?
Hani þair diyor ya; “Periler güzeli sevgili, ‘Bu gece düþüne gireceðim!’ dediði günden beri nice yýllar geçmektedir ki sevincimden gözüme uyku girmiyor. (1)”

***

Rahmanîdir rüyalar bazen; seçilmiþ kullarýn nasibidir o… Nâmûs-ý Ekber doldurur mânâyý göðüs kafesine Nebî’nin ve Mekke’de vahy olur adý rüyanýn. Dökülünce Efendim’in dilinden âyet âyet, Mushaf’a girer, kanun olur. Kýssalarýn en güzelinde Yusuf’u kuyuya düþüren de, zindandayken hürriyeti ayaðýna getiren de o rüyalardýr hep…
“Hani bir vakit Yusuf babasýna;

– Babacýðým! Ben, on bir yýldýz ile güneþ ve ayýn rüyamda bana secde ettiklerini gördüm, dediðinde…”

***

Bazan melekîdir rüyalar; alperenler kârý… Ölümü ve ötesini haber verir lâhûtdan; ölenleri ve cenneti gösterir nur hâlelerinde. Geçmiþi ve geleceði söyler keramet dilince, tabirleri ayniyle yaþanýr. Osman Gazi’nin göðsünden dal budak salan çýnarýyla cihan devletine, Hýzýr Hayreddin’in serdin balýklarýnca Haçlý kadýrgasýna tahvil olur melekî rüyalar. Pîr elinden dolu içen ozanlar, gül yüzlerde cemâl gören canlar bilirler onu en iyi. Teheccüdlere yüklenmiþ istihareler seher abdestine bindirilmiþ iyi niyetlerle gelir gönüllere nakýþ nakýþ ve kýrk yerde kýrklar meclisi ayrý ayrý kurulur…

***

Þeytanî rüyalar vardýr bir de… Çýðlýklarý lâl eden, kaçýþlarýn ayaðýný baðlayan, azaplarý destan destan uzatan rüyalar.
***

En esrik rüyalar yaðmur uykularýnda görülenlerdir. Ve rüyalar en güzel masaldýr iyi anlatýlýrsa… Acýyý yakuta, kederi elmasa döndüren yorumlarla tabir edilirse eðer, yarýsý aðýt bile olsa yarýsý türküdür onlarýn. Ayrýlýklarý bitiren de mesafeleri götüren de; daðlar aþan, yollar geçen de rüyalardýr hep… Ýlham olup akar ruha berzahtan; sevgiler, sevgililerle gülümseyen rüyalar… Eski bir þarký hani; rüyalar gerçek olsa!..

Ölümün kardeþi denilmiþtir ya uyku için, “Yattým saðýma, döndüm soluma…” diye dalardý eskiden çocuklar uykuya tatlý rüyalar umarak. Çocuk kalbinden bir kapý bulup gidebilmek için kuzular vadisine…

Büyük rüyalar görmeyen büyük insan gibi büyük rüyalar görmeyen milletlerin de bir uyku karanlýðýdýr elbet istikballeri. Bu yüzden, gün ortasýnda gelir sancýlý zihinlere sýk sýk rüyalar; gözler açýk, gönüller açýkken… Rüya görmeyenin ufku da kapanýr zamanla, rüya ile riyanýn farkýný bilmez olur. Oysa rüyadan rü’yete uzanan bir çizgi çizilmiþtir Kudret Eli’yle ve bir hayâl-i hâba benzetilmiþtir dünya. Hani göz yumup açýnca zamaný geçiveren ve Ýsrafil nefirinin ikinci gülbangýyla uyanýlan. Muhteþem rüyalardan âzâde ömürlerimiz anlýk rüyalar gibi hýzla akýyor.

Bir merhaleden güneþle derya görünür

Bir merhaleden her iki dünya görünür

Son merhale bir fasl-ý hazândýr ki sürer

Geçmiþ, gelecek, cümlesi rüya görünür

Nice yýllar var ki elleri bir çaðdan bir çaða izler býrakan yiðitlerin boz bulanýk sularda kaybolan geçmiþleriyle yitirildi þen rüyalar ve kaç zaman geçti düþlerimizi kötüye yorarak. “Üç vakte deðin…” rüyalarýmýz hep uzadýkça uzadý; vakitler hitama ermedi bir türlü. Hasretlerimiz boy boy olup dizilmekte þimdi; emellerimiz soy soy olup yazýlmakta. Rüya ki gönüllerimizin seyri, zihinlerimizin seferiydi, kaybettik… Kaybettik, kýzýl elmamýzdý o bizim. Ve artýk tabirnamelerin ciltlerinde mahpus kaldý duyuþlar ve seziþler. Istýrap ummanlarýnda artýk yelkenlerimiz yýrtýk, usturlablarýmýz daðýlmýþ, rüzgarlar muhalif…

Sorarým…
Ayný gecede ayný rüyayý gören erler aþkýna…
Ruh ile görüp akýl ile anladýðýmýz düþ(ün)celer aþkýna…
Süveydâ damlalarýndan ýþýk gergeflerine açýlmýþ pencerelerden seyredilen hayâl-i hâb aþkýna…
Maddî âlemde ruhânî âlemi hakkýyla gösteren sadýk gönüller aþkýna…

Rüyalar bizim þimdi… Ya tabirler kimin?

(1) Eyitti ol peri bir gün, düþüne girüren bir þeb

Sevincimden nice yýllar geçipdir görmedim uyku

Zatî




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Kendimle Konuþmalar
Ruh-i Revaným
Neden "Sevincin Sesi Çýkmýyor"
Ýlk Ders: Masallar ve Gerçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Sözcükler Ýçindeki Evren
Bir Çýðlýk
Kendini Anlatma Þekli
Çýlbýr (Yoðurtlu Yumurta)
"Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur?
High – Rise (Gökdelen)
Yürek Evinde Oturmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.