..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Belkýs TUNÇAY




25 Þubat 2003
Birbiriyle Ýyi Geçinen Düþler Ve Gerçekler  
Belkýs TUNÇAY
Aralarýndan o buz gibi cam çekilince, sanmýþtým ki ýlýk bir nehir coþacaktý üzerine, yýldýzlarý sürükleyip gökyüzü kaldýrýmýndan, aþkla saçlarýna takýþtýrýlacaktý esenlikle. Kollarýnda maviler ýsýnacak, dudaklarýnda ay ýþýðý koþacaktý. Kalktý ve “an


:BJFJ:
Duraksadý birden, ne oldu ki?
...........
Pencerenin yanýnda her zaman ki yerini çoktan almýþtý cephesi açýk evin odasýnda. Yalnýzlýðýný susturan sessizlik, gözlerimin önünde zarifçe raks marifetinde salýnýyordu. Ben, yýldýzlarý daha iyi seyredebilsin diye pencereyi açarak çok mu incitmiþtim onu? Oysa, hayran olduðu yýldýzlara yaklaþtýrmak istedim onu. Aralarýndan o buz gibi cam çekilince, sanmýþtým ki ýlýk bir nehir coþacaktý üzerine, yýldýzlarý sürükleyip gökyüzü kaldýrýmýndan, aþkla saçlarýna takýþtýrýlacaktý esenlikle. Kollarýnda maviler ýsýnacak, dudaklarýnda ay ýþýðý koþacaktý. Kalktý ve “anla” dercesine pencereyi kapattý. Pek bir anlam veremedim önce. Sakince bekledim yanýnda, izledim. Belli ki boþuna deðildi o el kol hareketleri, merakým sanki efsanevi son bulacaktý heyecanlý gözlerin ardýndan kapanan perdeyle. Müthiþ derecede þaþýrdým izleyince. Gülümsedim...

Pencereye yansýyan görüntüsüyle, gökyüzünü ayný boyutta sayýyordu. Animasyon deðil, onun muhteþem düþünün en önemli parçasý. Anlaþýlýr gibiydi. Bir yýldýz, bir yýldýz daha tutup fezadan, nazikçe diðer elinin ayasýna býrakýyordu. Aralarýndaki camýn aslýnda onlarý kavuþturduðunu anladým. Dikkatlice gözlemlediðimde, çok yakýndakiler deðildi aslýnda eline topladýðý yýldýzlar. Ancak uzaktakiler düþüne eþlik ediyordu. Uzaklaþtýkça alçalýyor, alçaldýkça kavuþuyordu düþüne. Allahým, aslýnda çok büyük anlam yüklü bu gece. Ve, ne biz karanlýða, ne karanlýk bize yüktü. Abartýsýz, desem aldatmam kimseyi. Ýnanýlmadýðý için devamý kesilen mucizelerden sonra, bir kerametler kalmýþtý geriye. Ve eminim ki bir de insana mahsus, onca zahmetlerden uzak, sadece yürek iþi düþler yadigâr. Büyük zevk duyuyor, keyifleniyordu iyice, düþ insaný. Sevindim. Hayatta önümüze çýkan engelleri düþündüm o anda. Düþündükçe âdeta dirildi ümitlerim.

Zorlandýðýmýzda “Tüh! olmasaydý keþke, hay aksilik...” denilir mi artýk engellere? Hepsine olmasa da, ayýrt edilebilir mi uzaklaþtýðýmýzý sandýðýmýz güzelliklere bizi yaklaþtýrabilen böyle cam tipi? Öyle ya, anlamalý. Yolumuzu týkayan sorunlarýn hepsi deðerlendirilmek üzere birer fýrsattýr. Ve her fýrsat deðerlendirilmediðinde; ne önümüze ders çýkarýlacak olaylar, ne de yaramýza merhem olacak ilaç keþfedilmeyerek kaybolacaktýr. Eksi olarak algýladýðýmýz olgularýn hayatýmýzdan çýkarmalar yaptýðý doðru. Ama tahmin ettiðimiz ve fikir yürüttüðümüz gibi acaba yolumuzdaki tabelalar mý eksilen, yoksa düþler ülkesinden bizi ayýran barikatlar mý? Engel çýktýkça düþler devreye girer, düþlemeli.

Zihnimden düþüncelerim geceye sýçrarken, mütevekkil bakýþlarýmla ona döndüm. Tuttuðu son yýldýz avucundaydý düþ insanýnýn. Ben de o elini tuttum. Ben onun elini, o da yýldýzý tutuyordu. Sonra yavaþça çekiverdim ellerimi elinden. Yüzümü sýyýran ýþýltý gözlerimi kamaþtýrdý avucumun içine baktýðýmda, avuçlarým parlamýþtý. Kendisine baktým, o da açtý elini, ürkekti açarken. Gördü ki kendisininki de öyle. Fakat yýldýz sönmüþtü.

Pekte uzaklarda aramaya gerek yoktu bazen dostluðu, umudu. Karmakarýþýk düþünceler kördüðüm baðlanmýþken düþlerle, birikmeli hepsi gönül gözüne. Keþfetmeyi keþfetmekti hayatýn adý. Uzaklara koþtururken, insanýn kendisini bulabilmesi de buluþtuðu harika anlamdaydý.

Gece seyrini alabildiðince devam etti. Ben anlamýþtým, o da anladý bilirim. Onun düþleri var, benimse gerçeklerim...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dostluðu Sayýklýyor Sessizlik
Kendinizle Pozitif Dayanýþma
Kötümser misin Gülümser mi?-1
Hayat ve Zaman
Kötümser misin Gülümser mi? -2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sorunlu Gençlik
Tartýþmadaki Tartýþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kirpiðinde Asýlý Kalan Son Arzu [Þiir]
Sessizlik... [Þiir]
Küçük Bir Kar Tanesi [Þiir]
Bayramca [Þiir]
Âmâde [Þiir]
Zamana Sataþmak [Þiir]
Çocuk Üzerinde Etkili Olamamak [Ýnceleme]
Gençlik ve Büyükler [Ýnceleme]


Belkýs TUNÇAY kimdir?




yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Belkýs TUNÇAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.