..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Ebru




25 Þubat 2003
Daha Güçlü Bir Ülke Ýçin  
Ebru
Düþünsenize; yediden yetmiþyediye, çöpçüsünden memuruna, öðretmenine, doktorundan siyasetçisine, vekiline, öðrencisinden avukatýna, iþçisine iþsizine kadar herkes bu bilince sahip olsaydý Türkiye þimdi çok daha iyi bir durumda olmaz mýydý?


:CEHF:
Komþunuz Ali Bey, bütün kýþ elektrikli sobayla ýsýndý, odun kömüre bu yýl hiç para vermek zorunda kalmadý. Çaylarýnýzý yudumlarken laf arasýnda sordunuz Ali Bey'e:

-"Yahu komþu, sen bu kýþ hiç soba yakmadýn. Elektrikli soba ýsýtýyor mu bari evi?"
Ali Bey, yanýtladý:
-"Üç odada da elektrikli soba var. Sabah yediden akþam dokuza dek yakýyoruz, hamam gibi oluyor ev."
-"Peki komþu, fatura yüksek gelmiyor mu?"
-"Bu ay fatura yirmi milyon geldi komþu. Sobalar için kaçak kullanýyoruz:"

Sobalar için kaçak kullanmak... Bu yanýt sizi çok þaþýrtýyor. Üstelik Ali Bey'in maddi durumunun da çok iyi olduðunu herkes biliyor. Bu davranýþý herkesten beklerdiniz ama Ali Bey'in, sohbetlerde daima ben gerekirse bu vatan için canýmý veririm, diyen Ali Bey'in bunu yapacaðýný tahmin edemezdiniz. Demek aylardýr "kaçak" kullanýyordu ha! Hayret! Üstelik bunu saklama ihtiyacý da duymuyor Ali Bey.. Yeri gelince yaptýðý bu zekice iþi övünerek de anlatýyor!

-"Bir çay daha içer misin komþuuu?"
-"Sað olasýn Ali Bey, benim yapacak iþlerim var." deyip hýzla uzaklaþýyorsunuz komþunuzdan.. Duyduklarýnýzýn üstünüzde býraktýðý þaþkýnlýkla yola atýyorsunuz kendinizi... Yaðmurlu bir hava var þehirde..Okula giden çocuklara takýlýyor gözleriniz..Kýzýnýz da okuluna gidiyordur þu an. Koþarak gitse de yavrucak ýslanmasa diyorsunuz...



Bugün yolunuz yine bazý iþlemler için bir devlet dairesine düþecek. Demek sýkýntýlý tavrýnýzýn sebebi bu.. Ýçeride uzun bir kuyruk var, beklemeniz gerekecek anlaþýlan. Herkes bu bekleyiþten sýkýlmýþ görünüyor. Odayý sigara dumaný sarmýþ, gözleriniz yanýyor, öksürüyorsunuz hafifçe... Kalabalýðýn mýrýltýlarýnýn arasýndan karþýlýklý çay içen iki çalýþanýn kahkahalarý yükseliyor... Biri þiþman sayýlýr, ceketinin düðmelerini zorla iliklemiþ... Diðeri uzun boylu, zayýf... Saçlarý daha yeni kýrlaþmaya baþlamýþ.. Kuyrukta bekleþirken ister istemez bu iki memurun sohbetlerine kulak kabartýyorsunuz.


Bir diðer memursa odadaki kuyruða aldýrýþ etmeksizin bir yandan aðýr aksak önündeki evraklarý karýþtýrýyor, diðer yandan da telefonda Kayseri'deki amcasýnýn oðlu Mehmet'le tam otuz dakikadýr sohbet ediyor. Mübarekler sanki vazife baþýnda deðiller de kahveye vakit öldürmeye gelmiþler. Ýnsanýn yüzüne bir bakýþlarý var ki dövecekler sanýrsýnýz.

Az sonra sarýþýn, ufak tefek, gözlüklü bir memur gelip telefondaki arkadaþýný uyarýyor. Telefon görüþmesine istemeye istemeye son veren memur suratýný asarak kuyruktakilerle ilgilenmeye baþlýyor. Neyse ki görevini aksatanlarý ikaz edecek sorumluluða sahip birileri var...

Acaba bu adamlar maaþlarýný hal ettiklerine inanýyorlar mý? Dahasý, devletin bir kurumunu bu sorumsuz davranýþlarýyla lekelediklerinin farkýnda deðiller mi? Kiþisel görüþmeni evinde yapsana kardeþim! Yarým saattir konuþuyorsun..

Onlar da sizce, Ali Bey'e benzemiyorlar mý?

Onlar da, Ali Bey de "devletin malý deniz, yemeyen domuz" zihniyetiyle hareket ediyor... ve en ufak bir vicdan azabý duymaksýzýn sergiledikleri bu davranýþlarýn, düþünemeyen, ilkel varlýklara has olduðunu fark edemiyorlar. Ali Bey, hiç okula gitmemiþ; göreve saygýsýzlýk eden memurlarsa diplomalý cahil..

Saatlerce süren bir bekleyiþin ardýndan nihayet iþlerinizi bitirip evinize vardýðýnýzda üçüncü sýnýfa giden kýzýnýz Ayþe kapýda karþýlýyor sizi.

-"Babacým, öðretmenim bana bugün davranýþ notu olarak pekiyi verdi." diyor.
-"Aferin sana kýzým..."
-"Babacým, ben bugün okuldan çýkarken arkadaþlarýmýn açýk býraktýðý lambalarýn ve musluklarýn hepsini kapattým. Öðretmenim de bana çok doðru bir þey yaptýn, keþke herkes senin gibi olsa, dedi. Bana pekiyi vermiþ. Yarýn da sýnýfta bir konuþma yapýp herkese sularý gereksiz yere akýtmayýn, elektriði gereksizse kullanmayýn, devletimizin bütçesine zarar vermeyin diyeceðim."

Bir yanda kaçak elektrik kullananlar, mesai saatini telefonda muhabbet ederek doldurmaya çalýþanlar, görevini aksatanlar, devlet hazinesinden kendi cebine aktarmalar yapanlar, banka hortumlayanlar; diðer yanda devletime neden zarar vereyim ki diyerek küçücük bir ampulün bile gereksiz yere kullanýlmasýný istemeyen bir ilkokul öðrencisi...

Bir ülke gücünü bireylerin o ülkeyi korumasýndan, ona zarar vermemesinden ve ona zarar verenleri engellemesinden, ülkesini kalkýndýrmak için küçük de olsa bir þeyler yapmasýndan alýr. Bir ülke gücünü bireylerin duyarlýlýðýndan, çalýþkanlýðýndan, sorumluluðundan ve dürüstlüðünden alýr. Düþünsenize; yediden yetmiþyediye, çöpçüsünden memuruna, öðretmenine, doktorundan siyasetçisine, vekiline, öðrencisinden avukatýna, iþçisine iþsizine kadar herkes bu bilince sahip olsaydý Türkiye þimdi çok daha iyi bir durumda olmaz mýydý?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arkadaþa Mektup
Çanakkale Ruhu
Bu Mektup Size
Ben Artýk Yokum
Seni En Sona Saklamýþtým
Cemile'nin En Mutlu Günü
Her Gün Gördüðümüz Biri: Ferdi
Þah
Hemen Gel
Vurulurduk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hâlâ Korkuyorsun [Þiir]
Güneþe Sevdalý Kar Tanesinin Hikayesi [Þiir]
Umudun Bahçesinde Hýrsýz var [Þiir]
Sevgilinim [Þiir]
Yaz-Boz [Þiir]
Ardýmdan Aðlayamazsýn... [Þiir]
Yanýmda Kal [Þiir]
Ben Ölürsem Aþk, Sen De Ölürsün [Þiir]
Hasretle [Þiir]
Penceredeki Mum Iþýðý [Þiir]


Ebru kimdir?

. .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ebru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.