..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




28 Þubat 2003
Böyle Yayýncýlýk Olmaz Olsun  
Özcan Nevres
Yýllar önce, henüz ülkemizde televizyon yayýný baþlamamýþken Foça’da saðlýk memuru Ali Çetin tarafýndan konuk edilmiþtim. Her ne kadar 1963 yýlýnda Philips’te staj görürken televizyonu görmüþsem de yayýn izlemek kýsmet


:AFFD:
Böyle yayýncýlýk Olmaz Olsun
olmamýþtý. Atölyedeki tek televizyon arýzalý olduðu için servise getirilmiþ olmasý nedeniyle çalýþmýyordu. O yýllarýn televizyonlarý sanki bir kablo yýðýnýndan ibaretti. Telsiz teknisyenliði eðitimi görürken bize kablolarýn en kýsa yoldan baðlantýya gitmesi gerektiðini, aksi halde uzun kablolarýn distrosyana neden olacaðý öðretilmiþti. O televizyonda gördüklerim, gördüðüm eðitimle tamamen zýt bir durumdaydý. Ne yalan söyleyeyim. O kablo yýðýný televizyonlarýn bu denli yaygýn olabileceði aklýmýn kenarýndan bile geçmemiþti. O kablo yýðýný olarak çok deðersiz bulduðum televizyonun çok büyüðünü arkadaþýmýn evinde görünce çok þaþýrmýþtým.
Evde sohbet ederken televizyonda Pazar ayini yayýnlanýyordu. Türkiye de televizyon yayýný olmadýðý için izlenebilen bir tek Yunan televizyonuydu. Arkadaþýma takýlmýþtým. Bu televizyonu bu ayinleri izlemek için mi Almanya’dan getirttin.
Hele biraz bekle demiþti. Az sonra harika bir müzik programý baþlayacak. Dediði gibi oldu. Nefis ve olabildiðince seksi bir sunucu programý sunmaya baþladý. Ýlgimi seksi sunucudan ve þarkýcýdan çok arka planda kullanýlan fon olmuþtu. Þarkýcý þarkýsýný söylerken havalarda uçurularak Yunanistan’ýn en güzel yerlerinin de tanýtýmý yapýlýyordu.
Aradan yýllar geçti. Türkiye’de de televizyon yayýný baþladý. Ýzmir’den yapýlan on vatlýk çok düþük bir yayýn yansýtýcýlarla tüm Ege’ye ulaþtýrýlmaya çalýþýlýyordu. O sýralarda Profilo Holdingin Muðla elektronik servis þefliðini üstlendim. O yýllarda televizyon satýn alýp da yayýn izleyebilenler þanslý kiþilerdi. Nedeni televizyon alýcýlarýnýn yayýn alabilmesi için antenlerin birbirini görmesi gerekiyor. Radyolarda olduðu gibi televizyon yayýnlarýný da alabileceklerini sanan müþteriler yayýný yakalayamayýnca hemen servislere koþarlardý. Bana gelenlere televizyonlarýn arýzalarýndan sorumlu olduðumu, antenci olmadýðýmý çok güç anlatabilirdim. Bu nedenle sýk sýk müþterilerle sürtüþür þikayet edilirdim.
Yayýnlarýn aðýr aksak yurt geneline yayýlmaya baþladýðý sýralarda televizyon için yapýlan müzik programlarýnda Yunanlýlar gibi yurdumuzun güzel kesimlerinde çekimler yapýlarak fon olarak kullanýlýyordu. Bazý programlarýn çekimi o güzel yerlerde yapýlýyordu ve izlenmesine doyum olmuyordu.. Muðla dilinde gök yeþil anlamýnda kullanýlmaktadýr. O nedenle belki de dünyada bir eþi olmayan ovaya Gökova adýný vermiþler. Yamaçtan kaynayan sularýn önüne set yapýlarak bir havuz oluþturmuþlar, havuzun yaný baþýna da bir deðirmen kondurmuþlar. Deðirmeni dýþarýdan görmek olasý deðil. Yeþillikler içerisinde kaybolmuþ. Gökovalý Þadan Gökova’nýn önerisiyle olsa gerek TRT o deðirmende bir çekim yapmýþtý. O programý nasýl bir zevkle izlediðimi anlatamam. Zira o deðirmen benim mabedim gibiydi. Sýk sýk o deðirmene uðrar hem bedenimi, hem de ruhumu dinlendirirdim.
Yalnýzca o deðirmen mi görülmeye deðer olan. Muðla’da yaþadýðým yýllarda Yataðan’ýn Bozüyük köyündeki Pýnarbaþý’nýn da benim için çok büyük bir önemi vardý. Ayrýca belleðimden hiç silinmeyen en önemli yerler Fethiye’deki Katrancý koyu, Kaþ ile Antalya arasýndaki Ulupýnar, Menemen’in Karagöl’ü, Adapazarý’nýn Çark Suyu, Datça’nýn Mesudiye köyü, Marmaris’in Emel Sayýn koyu, Dikili’nin Bademler köyü kumsalý ve Deniz köyü, Ayvalýk’ýn Sarýmsak plajlarý ve Þeytan Sofrasý, Silivri’nin Çeltik köyü. Ya Likyalýlarýn yazlýk baþkenti Patara’ya ne dersiniz? Kilometrelerce uzanan renkli kumsalý kýyýdaki çam aðaçlarýnýn gövdelerini yutmuþ, yalnýzca dallar kalmýþ kumlarýn üzerinde. Bir de Sedir adasýný unutmamak gerekir. Cleopatra’nýn yazlarýný geçirdiði adanýn özelliði ise dünyada bir benzeri olmayan fosil kumsalý. Balýkçý bir müþterim akvaryumum için o kumsaldan bir torba kum getirmiþti. Kumu gören bir arkadaþým “o kum deðil, böcek fosili” dediðinde inanmamýþtým. Arkadaþým kumu çakmaðýnýn ateþine tutarak nasýl yandýðýný gösterdiðinde ancak fosil olduðuna inanmýþtým. Sonradan alýnan bir kararla bu fosil kumun adadan çýkarýlmasý yasaklanmýþtý. Daha benim görmediðim, gezemediðim ve bilmediðim nice güzellikler vardýr. Televizyon programlarýnda fon olarak kullanýlacak bu güzelliklerin ülke turizmine de mutlaka büyük katkýsý olacaktýr. Üstelik parasal sorunlarý nedeniyle o yöreleri gezme olasýlýðýný bulamayan dar gelirliler de yaþadýklarý ülkenin güzelliklerini oturduklarý yerden televizyondan izleyip öðrenmiþ olacaklar.
Ama ne hikmetse yýllardan beri bu tür çekimler yapýlmaz oldu. Televizyon yayýnlarý artýk tüm dünyada izleniyor. Bu tür çekimler yaparak ülkemizin tanýtýmýný yapmak olasýlýðý varken, milyarlarca lira sokaða atýlýr gibi dekorlara harcanmaktadýr. Kim istemez ki, evinde otururken bir seyyah gibi ülkesinin en güzel, en görülmeye deðer güzelliklerini görmeyi. Ne yazýk ki yapýmcýlar, açýk alanlara çýkmaktansa, programý dekorlarla geçiþtirmeyi yeðliyorlar. O kadar zor mu sanatçýyý çekimi yapýlan güzelliklerin üzerinde gezdirmek.
Gerçi artýk yurt güzelliklerine önem veren kalmadý gibi. Varsa yoksa tele vole ve benzeri saçma sapan programlar. Peki bunda izleyicilerin hiç mi kusuru yok? Bu tür programlarda izledikleri kanalý deðiþtiriverseler, ya da televizyonunu kapatýverseler düþen reting ölçümler sonunda adam gibi program yapmaya yönelirler. Tele volesiz ve iyi izlenebilir televizyon programlarý dileðiyle.
                              Özcan Nevres 28.02.03



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Konu Üzerine:
Gönderen: Nida Karaçizmeli / istanbul
1 Mart 2003
Güzel bir konuya deðinmiþsiniz, teþekkürler. Ben de þu haber programlarýný bir türlü anlayamýyorum. (Ana haber bültenleri) Ýlk 20 dakikadan sonra haber niteliði taþýmayan bir sürü konu, o kadar olay oluyor ki... Tele volecilere taþ çýkartýrcasýna... Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.