..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




6 Mart 2003
Savaþa Adým Adým  
Özcan Nevres
Günlerdir savaþ haberleriyle kalkýp, savaþ haberleriyle yatýyoruz. Savaþ aslýnda adýnýn bile unutulmasý gereken bir olgu. Ne yazýk ki dünya düzeni bu olguyu olanaksýz kýlýyor.


:AGBB:
Savaþa Adým Adým
Hele hele Türkiye gibi ateþten bir çemberin içinde olan bir ülke için, parmaklar tetikte beklemekten baþka umar yok.
AKP iktidara çok hazýrlýklý olarak geliyoruz sözleriyle seçmeni kandýrarak tek baþýna iktidara gelmeyi baþardý. Baþarmasýna baþardý ama bir türlü iktidar olamadý. Ýktidarýn iktidar olabilmesi için her þeyden önce kararlý olmasý gerekir. Sizler geçen bu üç ay içerisinde hükümette bir kararlýlýk görebildiniz mi? Ne Kýbrýs siyasetinde, ne de Irak savaþýyla ilgili bir kararlýlýk var mý?
Refah vaat ederek iktidara geldiler. Bu geçen üç ay içerisinde akaryakýta yapýlan zamlarýn kaçýncýsý olduðunu akýlda tutmak olasý mý? Yetmedi, þimdi de bir hafta önce ek vergi yok dedikleri halde vergilerin ardý arkasý kesilmiyor. Bir süre önce maaþlara yapýlan zamlardan sonra bu yeni vergiler yüzünden elde ne kaldý ki? Sayýn Recep Tayip Erdoðan, meclisten geçirmeyi baþaramadýðý tezkere yüzünden faturayý partisinin milletvekillerine çýkaracaðýna maaþlýlara çýkarýyor. Üç gün maaþ alamadýðýnýzda neler olur bilemiyorum diyor. Sanýrsýnýz ki tezkereyi maaþlýlar geçirtmedi.
Fadýl Akgündüz ceza evinden bir açýklama yapmýþ. Açýklamasýnda Recep Tayip Erdoðan’ýn baþbakan olmasý gerekir. Bu nedenle AKP yi destekleyin diyor. Ben böyle bir senaryonun filmini yirmi yýl önce seyretmiþtim. 1980 askeri darbesinden sonraki ilk seçimde darbenin lideri Kenan Evren üzerine basa basa “yanlýþ yere oy vererek maceraya atýlmayýn” diyerek, aba altýndan sopa göstererek MDP nin desteklenmesini istemiþti. O gece son seçim konuþmamý yaptýktan sonra dönüþte arkadaþlarým Kenan paþa ANAP ýn iþini bitirdi demiþlerdi. Arkadaþlarýma bence MDP nin defterini dürdü. Halk askeri yönetimden memnun olmadýðýný her vesileyle belirtmektedir. Bu nedenle paþanýn önerisi ters tepecektir. Ve öyle de oldu. Halkçý partideki tutarsýzlýk ve yýlgýnlýk olmasaydý sonuç belki çok deðiþik olacaktý. Özal’ýn yerine belki de Necdet Calp geçecekti.
Ülkemiz yer altý ve yer üstü servetleriyle dünyanýn en zengin ülkelerden biri. Ne yer üstünü ne de yer altýný verimli bir þekilde iþletmeyi bir türlü beceremedik. Güllük limanýndan dünyanýn en kaliteli zýmpara madenini yýllardan beri iþlemeden ihraç etmekteyiz. Bir maden mühendisi bu durumu þu sözlerle deðerlendirmiþti. “Dünyanýn en kaliteli zýmpara madenini gemiler dolusu yok pahasýna ihraç ediyoruz. Nerdeyse bir kamyon zýmpara madeni karþýlýðýnda iþlenmiþ üç beþ kilo zýmpara alýyoruz” Yalnýzca zýmpara madeni mi? Yýllardýr. Gökova limanýndan gemiler dolusu krom ihraç etmekteyiz. Krom ve bor silah sanayiinin en önemli ham maddeleridir. Ne derece doðrudur bilemem. Yine maden mühendisi bir arkadaþýmýn söylediði, “biz cromu ihraç etmesek dünya silah sanayisi çalýþamaz duruma gelir.”
Þimdi de Bor madeni üzerinde çok kapsamlý tartýþmalar yapýlmaktadýr. Otuz beþ yýl içerisinde tükeneceðine kesin gözle bakýlan petrolün yerini, uzmanlara göre Bor madeni alacaktýr. Uzmanlar dünya rezervinin en az yüzde yetmiþinin Türkiye’de olmasý nedeniyle dünyanýn beþ yüz yýllýk gereksinimi Türkiye’nin rahatça karþýlayabileceðini söylemektedirler. Bu nedenle Bor madeni üzerinde büyük oyunlar oynanmaktadýr. Yakýn zamanda geliþmiþ ülkelerde Türkiye’nin Bor madeni yüzünden büyük çekiþmeler yaþanacaðý kesindir. Türkiye’nin özellikle Bor madeninde geliþmiþ ülkelerin oyununa gelmemesi gerekir.
Tüm Türkiye insaný aðýz birliðiyle ve var güçleriyle savaþa hayýr diye baðýrsalar da hedefe ulaþmak için adýmlarýn olabildiðince sýklaþtýrýldýðý bu günlerde yararý olacaðýný sanmýyorum. Ýki tarafýn da elleri tetikte, namlular hedeflere kilitlenmiþ durumda ateþ emrini bekliyor. Türkiye yaný baþýnda kurulacak bir Kürt devletini kabul etmeyeceðini sürekli yineliyor. Geçen savaþta yaþam kaygýsýna düþüp Türkiye’ye sýðýnan Kürtler bu gün Türkiye’ye meydan okuma gafletindeler. Türkiye ve Türk insaný her ne kadar savaþa karþý olsa da geleceðini düþünerek bu savaþa taraf olmak zorunda. Aksi halde ulusal bütünlüðümüzü bozacak ve geleceðimizi karartacak bir yýðýn sorunlarla karþýlaþmak kaçýnýlmaz olacaktýr.
                                        Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.