..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




12 Mart 2003
Ne Gam  
Özcan Nevres
Avrupa Birliði Kýbrýs’ta anlaþma gerçekleþemediði için Türkiye’yi tehdit etmiþ. Ýki bin dörtte Güney Kýbrýs Avrupa birliðine alýndýðýnda siz Avrupa topraklarýnda iþgalci durumuna düþeceksiniz demiþler. Ne gam?


:ADCH:
Ne Gam
Biz de Asya birliði oluþtururuz ve Avrupalýlara sorarýz. Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ýn Asya topraklarýnda ne iþi var? Ege adasýndaki adalarýn nerdeyse tümü ve Kýbrýs Asya kýtasýnýn parçalarý deðil mi? Yalan, dolan ve entrikalarla Türkiye’nin olmasý gereken adalar, Kýbrýs adasý ve Musul ile Kerkük ülkemizin sýnýrlarý dýþýnda kalmadý mý? Kýbrýs ile ilgili Avrupa birliði sözcülerine bir CHP milletvekili en güzel yanýtý veriyor. Sýkýysa gelin ve Kýbrýs’ý alýn. Hele bir denesinler. Globalleþme yanlýsý üç beþ yüz kiþinin ver kurtul söylemlerinin nasýl havada kaldýðýný çok acý bir þekilde öðrenirler. Bu ülkenin insaný kadýnýyla, genciyle, ihtiyarýyla bir karýþ vatan topraðý için nasýl bir bütün olduðunu gördüklerinde, oturup dizlerini dövmekten baþka seçenekleri kalmaz.
Ýnsaf!!!!! Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi otuz bin insanýmýzýn katledilmesinden sorumlu Abdullah Öcalan’ýn adil yargýlanmadýðýna karar vermiþ. Öcalan’ý yargýlayan yargýçsa tepkilerini þöyle dile getiriyor. Öcalan oldukça adil yargýlanmýþtýr. Ne yazýk ki ülke yöneticileri bu Ýnsan Haklarý Mahkemesine çok yüz veriyor. Sayýn hakim çok yanýlýyor. Gerçekten de Öcalan adil yargýlanmamýþtýr. O yargýlamanýn adil olmasý için onu þehit ailelerine teslim edilmesi gerekirdi. Þehit aileleri onu hak ettiði þekilde yargýlar ve bir daha sorun olmayacak þekilde yargýlamayý sona erdirirdi. Bir daha da hiçbir kimse ya da kurum bu konuda tek söz edemezdi. Þehit ailelerini çileden çýkaran o ceza evi saltanatý da yaþanmazdý. Bu durumda meclisimizin Öcalan’ýn yeniden yargýlanmasý için yasada deðiþiklik yapýp Amerika’nýn bu tip olaylarda uyguladýðý yasayý kabul etmesi gerekir. Her halde bu ülkeyi bir elektrikli sandalye satýn almak için harcayacaðý para yýkmaz.
Ülkeler baþta savunma olmak üzere tüm stratejilerini çok uzun zaman dilimlerine göre yapmalýdýrlar. Amerika’nýn petrol için Irak’a yerleþmek istediðini sananlar çok yanýlýyorlar. Çevik Bir paþanýn dediði gibi Amerika’yla komþu olacaðýz. Peki ama neden. Neden olarak Irak petrolüne yerleþmek istediðini söylüyorlar. Otuz beþ yýl sonra tüm dünyada petrolün biteceðine kesin gözle bakýlýyor. O halde otuz beþ yýl sonra bitecek petrol için bu kavgaya deðer mi? Amerika’nýn beþ yüz bin askerini görevlendireceði bu savaþta, can kaybýnda ödeyeceði tazminatlar, silah ve cephanelerin taþýnmasýnýn maliyeti ne olacak? Elbette ki inanýlmaz boyutlarda olacak. Savaþ için yapýlacak harcamalar madalyonun görünen yüzü. Ya görünmeyen yüzünde neler var. Savaþ yaralarýnýn sarýlmasý için gereken para belki de savaþ için harcanandan çok fazla olacak. Amerika’nýn orada en fazla iki yýl kalacaðý söylemine ben katýlmýyorum. Amerika’nýn Ortadoðu’da yapacaðý yeni düzenlemeler için iki yýl kesinlikle yetmez. Ortadoðu insanlarýnýn Amerika’ya tabi olmasý için bölgede olaðan üstü bir refah saðlamasý gerekir. Bu düzenlemeler de Amerikan bütçesine çok aðýr yük olur.
Öyleyse Amerika bu denli büyük harcamalarý neden göze alýyor? Nedeni gayet basit. Otuz beþ yýl sonra bitecek olan petrol enerjisinin alternatifi Bor madenleridir. Bor madenlerinin yüzde yetmiþten fazlasýnýn Türkiye’de, yüzde yirmisinin Amerika’da kalanýnýn ise diðer dünya ülkelerinde olduðu bilinmektedir. Ulu önder Atatürk’ün bir sözü vardý. Bir Türk dünyaya bedeldir. Ulu önderimizin bu söylemine eklenecek çok önemli bir söylem de Türkiye’nin Bor madeni tüm dünyaya bedeldir. Ýþte Amerika’nýn hedefi tüm dünyaya bedel olan Türk Bor madenine komþu olmaktýr. Amerika’nýn kendine hedef aldýðý dünya jandarmalýðý için Bor madeni olaðan üstü deðer taþýmaktadýr.
Avrupa Birliðinin de, Amerika’nýn da Türkiye’ye karþý nasýl oynak bir strateji uyguladýðý gözler önündedir. Kýbrýs’ta iþgalci duruma düþersiniz. Abdullah Öcalan’ýn yargýlanmasý adil deðildir. Irak’a saldýrýda topraklarýnýzý kullandýrmazsanýz Ortadoðu’daki yeni þekillenmede söz sahibi olamazsýnýz. Tüm bunlar yöneticilerimizle birlikte insanlarýmýz için de þaþýrtmaca oyunlarýdýr. Ülke olarak bu konuda çok uyanýk olmamýz gerekir.
Türkiye’nin fakirlikten kurtulmasý için yeniden yapýlanmasý gerekir. Yeni yapýlanmada geriye dönüp nerede yanlýþ yaptým diye kendisini sorgulamalýdýr. Ergani Bakýr Ýþletmeleri, Seydiþehir Alüminyum tesislerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Tütün, þeker pancarý ve haþhaþ ekimindeki sýnýrlamalar kontrollü olarak kaldýrýlmalýdýr. Hele þeker fabrikalarýnýn kapatýlmasý, pancar ekiminin sýnýrlandýrýlmasý akýl almaz bir uygulamadýr. Madenlerimize ve tarýmýmýza hak ettikleri deðeri vermek kaçýnýlmazdýr. ÝMF nin vereceði borç karþýlýðýndaki dayatmalarýna rest çekmenin zamaný gelmiþtir. Aksi halde fakirleþme bir yazgý olarak Türk insanýnýn alnýna kazýnýlacaktýr.
                              Özcan NEVRES
ozcannevres@portakalofis.com





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.