..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




22 Mart 2003
Vay Be  
Özcan Nevres
Savaþ korkusuyla insanlar daha güvenli saydýklarý yerlere akýn akýn taþýnýyorlar. Savaþ bu, savaþýn þakasý mý olur? Bu ortamda öyle geliþmeler olur ki ardýndan yetiþebilene aþk olsun.


:AIEC:
Vay be
Aylarýn günlerin deðil dakikalarýn, hatta saniyelerin bile bu ortamda çok büyük önemi vardýr. Görev mahallini terk etmemesi ilk gereken ise Baþbakan Recep Tayip Erdoðan’dýr. Oysa baþbakan Çorum belediye meclisi seçimine aðýrlýðýný koymak için Çorum’a gidiyor. O seçim çalýþmalarýný sürdürürken çok acil durumlara nasýl müdahale edecek? Savaþýn kapýmýza dayandýðý þu sýralarda bunu anlamak olasý mý?
Belediye baþkanlýðýný devlet adamlýðýyla karýþtýrmamak gerekir. Belediyede yapýlan yanlýþ iþler sonunda paraya dayanan iþlerdir. Ödersin kurtulursun. Yanlýþlýklar çok büyükse müfettiþlerin vereceði rapora göre gerekiyorsa Ýçiþleri Bakanlýðý belediye baþkanýný görevden alýr. Oysa devlet yönetiminde atýlan her adým geriye alýnamayacak adýmlardýr. Sayýn Recep Tayip Erdoðan’ýn baþbakan olmadan önce Kýbrýs için söyledikleri gibi. O sözleri nedeniyle Kýbrýs konusunda yaratýlan hava ver kurtul þeklinde algýlanmasýna neden olmuþtu. O günkü dýþiþleri bakanýnýn söylediði “Annan planýný kabul edip imzalamazsak Kýbrýs’ta iþgalci durumuna düþülecektir” sözleri nedeniyle Avrupa Birliðinin Türkiye’yi Kýbrýs’ta iþgalci ilan etmesine neden olmuþtur. Bu yanlýþ anlaþýlmanýn neden olduðu olumsuzluða karþý Türkiye’nin geçmiþte Kýbrýs’ta yaþanan vahþet ile ilgili tüm resim ve bilgileri dünya kamuoyunun bilgisine sunmasý gerekirdi. Ama olmadý. Hafýzai beþer nisyan ile maluldür deyimi bir kez daha geçerlilik kazanmýþtýr.
Bu hükümetin icraatýný anlamak olasý deðil. Amerika ile sýký bir para pazarlýðý yapmak istiyordu. Sanki ülkenin geleceðinin hiç önemi yokmuþ gibi, bu günü kurtarma çabasý içindelerdi. Türkiye’nin strajetik önemini koz olarak kullanmak istemiþlerdi. Oysa günümüzün savaþlarýnda teknoloji stratejik deðerlerin pabucunu çoktan dama atmýþ bulunmaktadýr. Uçak menzilleri akýl almaz boyutlarda. Ayrýca günümüzde havada da yakýt ikmali yapýlabiliyor. Anlaþýlacaðý gibi artýk suyun baþýný tutmanýn hiçbir önemi kalmadý. Bu durumu eski dýþiþleri bakaný sayýn Yakýþ çok geç kavramýþ ve itiraf ediyor. Yanlýþ yaptýk diyor. Geç oldu sayýn Yakýþ, hem de çok geç oldu. Bakanlýðýnla birlikte fýrsatlar da uçup gitti. Ülke iliþkilerinde kadim dostluk diye bir kavram yoktur. Sadece çýkar iliþkileri vardýr.
AKP yöneticilerinin yarattýðý karmaþanýn bedeli çok aðýr ödenecektir. Amerika Kýbrýs konusunda ülkemizin karþýsýnda tavýr alacaktýr. Avrupa Birliði de bu durumu fýrsat bilip tüm gücüyle Kýbrýs’a yüklenecektir. Baþta Amerikan yardýmý olmak üzere tüm yardým musluklarý kapatýlacaktýr. Ülke geçmiþteki beþ sente muhtaç olduðu günlerden daha beter bir duruma düþecektir. Ýthalat kapýlarý kapanacaðýndan petrol ithalatýnda büyük sýkýntýlar yaþanacaktýr. Otomotiv sanayisi iflas edecektir. Dar gelirlilerin kullanmaktan vaz geçeceði arabalarýný satýn alacak müþteri bulamayacaklarýndan ülke araba mezarlýðýna dönecektir.
Saat on dokuz otuzdan beri televizyonun karþýsýnda mýhlanmýþ gibi oturuyorum. Yani iki buçuk saatten beri. Kanaldan kanala atlayarak Irak savaþýný izliyorum. En çok merak ettiðim, savaþta sivillere zarar vermeme kuralý nasýl iþleyecek. Sivillerin Baðdat’ý boþaltmalarý olasý deðil. Zira siviller Irak yönetimince canlý kalkan olarak kullanýlýyor. Bu durumda sivillerin zarar görmemesi olasý mý? Bu arada bir alt yazýyla irkiliyorum. Musul Irak askerlerince kuþatýlmýþ, sivillerin kenti terk etmesini engelliyorlar. Demek ki Musul’daki soydaþlarýmýzý da canlý kalkan olmaya mahkum etmiþler.
Saatlerdir süren savaþta Irak ordusunun varlýðý belli bile deðil. Belli ki siperlerde savunma amacýyla beklemekteler. Bu gidiþle beklemekten baþka bir iþ yapmalarý olasý deðil. Hava sahasýnýn tümü birleþik güçlerin kontrolünde. Henüz Irak savaþ uçaklarýnýn her hangi bir çatýþmaya girdiði yok. Girmesi de olasý deðil. Üstün Amerikan teknolojisi karþýsýnda çaresiz. Buna raðmen Irak yönetimi bizi dünyada hiçbir güç yenemez diye tehditler savuruyor.
Bekleyen derviþ muradýna erermiþ derler. Oysa bizim derviþlerin beklemesi geri tepti. Þu kadar dolar vermezseniz olmaz diye tepinirlerken Amerika restini çekiverdi. Siz olmasanýz da olur diyerek görüþme paketini artýk buna gerek kalmadý diyerek masadan kaldýrdý. Þu son günlerde yaþanan tutarsýzlýklara akýl erdirmek olasý deðil. Bu durumda Allah beterinden korusun demekten baþka elden ne gelir.
                              Özcan Nevres

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba!
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu / Mudurnu
25 Mart 2003
Merhaba Sayýn Özcan Nevres; Güzel, anlamlý bir yazýydý diye baþlasam; haddim olmayacak.Ama yine de "güzel" diyeceðim......Hani derler ya;" Aynýný ben söyleyecektim, demek sen benden daha çok yaþayacaksýn." diye, iþte onun gibi.Demek ki siz benden daha çok yaþayacaksýnýz.:) Çok yaþayýn e\'mi? Saygýlar,sevgiler. Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.