..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




25 Mart 2003
Vah Baðdat Vah  
Özcan Nevres
Savaþ tüm hýzýyla sürüyor. Televizyonlarýn baþýnda, yayýnlanan dehþet görüntülerini dehþetle izliyoruz. Baðdat tarihi deðerleriyle birlikte tarihe gömülüyor. Nerede o bir heykel ya da bir mozayýk ve çini parçasý için kurtarýn diye ayaða kalkan gösteriþ bu


:AEBC:
Vah Baðdat Vah
Hadi söyleyin, neredesiniz? Neden dut yutmuþ bülbülden beter sesiniz çýkmaz oldu? Yoksa sizce müttefik güçlerin bombaladýðý, sivil asker ayýrýmýna bile gerek görmediði Baðdat’ýn tarihi hiçbir deðeri yok mu diyorsunuz?
Orada çok önemli bir tarih masum sivillerle birlikte yok ediliyor. Amerika’nýn bölgedeki çýkarlarý için bu savaþýn çanak yalayýcý ülkeleri o görüntülerini izlediðiniz ölü siviller, ölü çocuklar ve yerle bir edilen tarihi deðerler karþýsýnda hiç mi vicdanlarýnýz sýzlamýyor. Amacýnýz sadece Saddam’ý devirmekse aceleniz ne böyle? Ýlk savaþta koyduðunuz ambargoyu çýkarlarýnýz uðruna delik deþik etmeseydiniz, bu gün ne Saddam ülkesinin baþýnda olabilirdi ne de bu savaþa gerek kalýrdý. Neden insani yardýmlardaki ambargoda kuþ bile uçurtmadýnýz. O ambargoda ilaçsýzlýktan nice çocuklar ve masum insanlar can verdi. Oysa kimyasal silah yapýmýna engel olma amaçlý ambargonuzu kevgire döndürdünüz? Biraz daha çok para kazanmak, biraz daha fazla zengin olmak uðruna çýkardýðýnýz bu savaþ ölümlerine neden olduðunuz insanlarýn yaþamlarýndan çok mu önemli? Tüm Irak’ý sýnýrsýz teknolojinizle cehenneme çevirmeye baþlamadan önce vicdanýnýzda muhasebesini yapmadýnýz mý? Kendi elinizle yarattýðýnýz canavarý bir an önce yok etmek için neden çok acele ediyorsunuz? Nedeni Irak petrolünden alacaðýnýz pay için sulanan aðzýnýz deðil mi?
Hani neredesiniz tarihi eserlerin siyanet melekleri, neredesiniz? Baðdat bombalanýrken, günahsýz siviller ve çocuklar petrol uðruna katledilirken neden sesiniz çýkmaz oldu. Ya siz yeþil çevreciler? Siz ne alemdesiniz? Bu dünyayý kirleten yalnýzca asbestler, pet þiþeler, naylonlar ve çöpler mi? Bu savaþ sizin kavgasýný yaptýðýnýz kirliliðin kaç katý kirli? Eylemlerinizde üzerinize sýkýlan basýnçlý sulara kahramanca göðüs geriyordunuz. Zira o sýkýlan suyun ölümünüze neden olmayacaðýný çok iyi biliyorsunuz.
Dünya yeþilcileri neredesiniz? Müttefiklerin bombalarýna, füzelerine karþý etten bir duvarý ne zaman öreceksiniz. Baðdat haritalardan silinince mi? Yoksa Baðdat’ta yaþayan tüm sivillerin, kadýnlarýn ve çocuklarýn tümünün can vermelerini mi? Siz yeþilciler yani çevreciler, yani benim gibi düþünenler bu anlamsýz savaþa dur demek için ne zaman harekete geçeceðiz. Atmýþ sekiz yaþýnda olmama raðmen bu savaþý durdurmak için yapýlacak her türlü eyleme katýlmaya söz veriyorum.
Müttefikler adýna yapýlan bir açýklamada “bu güne kadar kitle imha silahlarýna rastlanýlmadý” deniliyor. Oysa bu savaþ kitle imha silahlarý yok etme amacýyla çýkarýlmýþtý. Bu durumda müttefiklerin özür dileyerek savaþý sona erdirmeleri gerekmez mi? Hani derler ya, amaç üzüm yemek deðil, üzümü bahane edip baðcýyý dövmek. Müttefiklerin de amacý ayný olsa gerek. Kimyasal silahlarý bahane ederek Baðdat’ý ve önemli Irak beldelerini yakýp yýkmak.
Temelinde petrolün yattýðý bu savaþ için yapýlan harcamalara bir bakýn. Akýl almaz rakamlar. Merak ediyorum, Irak petrolü bu harcamalarý karþýlayabilecek mi? Yoksa 0 + 0 elde kalan sýfýr mý olacak? Görünen o ki öyle olacak. Zira Irak askerleri kolay yutulacak lokma olmadýklarýný þimdiden kanýtladýlar bile. Bundan böyle sürdürülecek savaþ müttefikler için sadece prestiþ savaþý olacaktýr. Bu prestiþ uðruna daha kim bilir nice kanlar dökülecektir.
Bu savaþ çok uzayacaktýr. Zira her geçen gün Ýslam ülkelerinde savaþa tepkiler büyümektedir. Ýslam ülkelerinden gönüllüler Irak’a ulaþtýlar bile. Savaþ uzadýkça bu katýlýmlar inanýlmaz boyutlarda artacaktýr. Bu satýrlarý yazarken televizyonda Iraklýlarca tüm dünya mücahitlerine Irak’a katýlma çaðrýsý yapýlmaktadýr.
Þu sýralarda Fransa ÜNOSCO ya Baðdat’taki tarihi eserlerin korunmasý için baþ vuruda bulunmuþtur. Savaþ kurallarýnýn amansýzca çiðnendiði bombardýmanlarda sivilleri koruyamazken tarihi eserleri nasýl koruyacaklar? Bu savaþ uzadýkça üçüncü dünya savaþý riski büyümektedir. Bu nedenle savaþýn bir an önce sona erdirilmesi gerekir. Aksi halde bu savaþýn kötü sonuçlarýnýn izlerini gelecek nesiller bile çok zor sileceklerdir.
                                   Özcan Nevres

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kandýrmayalým...
Gönderen: Nida / istanbul
27 Mart 2003
Bu tarihin tekerrür ettiði bir düþüm, bu haçlý seferinin T\' nin aþaðý uzantýsý. Gerisi palavra. Çýkar savaþý din güdümlü, az buçuktan öte. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.