..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




28 Mart 2003
Gerçek Ýnsan Olabilmek  
Özcan Nevres
Sekiz günden beri oturduðumuz yerden televizyonumuzdan savaþý izliyoruz. Asker, sivil ve çocuklarýn ölülerini gördüðümüzde dehþete kapýlmamak olasý mý?


:ACHG:
Gerçek Ýnsan Olabilmek
Yazýk oluyor çocuklara ve sivillere dediklerinde isyan ediyorum. Savaþ diye ellerine verilen silahlarý kullanan o gencecik, yaþamlarýnýn henüz baharýnda olan askerlere de yazýk deðil mi?
Geçmiþte dedelerimizin savaþ anýlarýný kahramanlýk destaný olarak algýlar ve onlarýn yaptýklarý savaþlardan gurur duyardýk. Savaþýn vahþet, ölüm ve sefalet olduðunu aklýmýza bile getirmezdik. Oysa þimdi her þey gözler önünde. Yaþamýn ve korkunun ne olduðunu henüz kavramamýþ, henüz bebek denecek yaþta olan çocuk ölülerin yüzlerinde masum bir ifade var. Dehþetinse izi bile yok. Zira onlar henüz yaþamla ölüm arasýndaki o korkunç farký kavrayabilmiþ deðiller. Bu görüntülerin karþýsýnda yýkýlmamak olasý mý?
Amerikalýlar için Irak’a saldýrýlarý çok kolay kazanýlacak bir savaþ olacaktý. Zira ulus bilincinden yoksun olduklarýna inandýklarý Iraklýlarýn Amerikan çýkarlarý uðruna birbirlerini kýracaklarýný hesap ediyorlardý. Hesaplarý tutmadý. Ýlk günün þaþkýnlýðýný üzerlerinden atan Iraklýlar vatanlarýný ölümüne savunmaya baþladýlar. Teknoloji etten duvarlarýn önünde naçar kalýnca ülkelerini ölümüne savunan Iraklýlara, tüm Müslüman ülkelerden destek gelmeye baþladý. Eli silah tutan Müslüman gençler Irak topraklarýný savunmak üzere harekete geçtiler. Akýn akýn Irak’a gidiyorlar. Tüm dünya ülkelerinin insanlarý din, dil ve ýrk ayýrýmý gözetmeksizin savaþa hayýr diye haykýrýyorlar, ülkelerini yönetenlere en sert þekilde karþý çýkýyorlar.
Ýnsan oðlu artýk erdemli olmanýn sýrrýný çözmüþtür. Her ülke insanýnýn, insanca yaþamalarýnýn hak olduðu gerçeði, din, dil, ýrk farký gözetilmeksizin savunulmaya baþlanýldý. Her ülkenin insanlarý güçlerinin yettiðince bu savaþ, bu kan durdurulsun diye haykýrýyor. Savaþa, açlýða ve sefalete hayýr diyorlar. Ýþte gerçek insanlýk budur.
Türkiye her ne kadar bu savaþa katýlmayacaðýz diyorsa da yaþamýmýzý savaþ olacakmýþ gibi düzenlemeliyiz. Türk ordusu bu savaþa karþý kararýný kesin olarak açýklamýþtýr. Eðer bir Kürt devleti kurulmaya ve Türkmen katliamýna kalkýþýlýrsa bunu savaþ nedeni sayacaðýz. Musul ve Kerkük petrolüne aðýzlarý sulanan Barzani ile Talabani’nin olasý bir çýlgýnlýðýna karþý ordumuz gereken her hazýrlýðý yapmýþtýr.
Amerikalýlar ve Ýngilizler Irak savaþýndan sonra, sýrada daha beþ ülke olduðunu açýkça söylüyorlar. Bu ülkelerin dördünü açýklýyorlar. Beþincisi ise açýklanmýyor. Bu da büyük olasýlýkla Türkiye. Bunu açýkça söyleyemiyorlar. Zira Türkiye’nin askeri gücü küçümsemeye gelmeyecek kadar büyük. Kimsenin aklýna bizde petrol yok, neden bizi vursun diye bir düþünce gelmesin. Ömrü otuz beþ yýl kalmýþ petrol için bu savaþlar göze alýnýyorsa, petrol sonrasý enerji gereksinimini en az beþ yüz yýl karþýlayacak olan ve dünyanýn en büyük Bor madeni rezervi sahibi Türkiye için savaþý neden göze almasýnlar? Amerika ve Ýngiltere’nin Ortadoðu’ya yerleþmek istemelerinin temel nedeni bu deðil mi?
Amerikalýlarýn ve Ýngilizlerin önünde ÝMF ve Dünya Bankasý aracýlýðýyla Türkiye ekonomisini çökertebilmek için otuz beþ yýl var. Bu otuz beþ yýl içerisinde Türk insanýný daha da fakirleþtirmek için bu iki kurumu en iyi þekilde kullanacaklardýr. Bu tuzaða düþmemek için savrukluktan kurtulmamýz, tarýma ve üretime gereken önemi vermemiz gerekir. Önce dýþ ülkelere neler satabileceðimizin sýký bir araþtýrmasý yapýlmalýdýr. Bu araþtýrma sonucuna göre tarýmda, sanayide ve el emeði iþlerde üretimi arttýrmakla kalmayýp, ihraç ürünlerine rekabet gücü kazandýrýlmalýdýr.
Türkiye çok büyük bir ülkedir. Kaliteli ve rekabet gücü yüksek üretimde dünya devi olabiliriz. Bu olgu, Konya ilimiz kadar olan bir çok Avrupa devletinin ve tüm Avrupalýlarýn korkulu rüyasýdýr. O ülkelerin korkulu rüyalarýnýn gerçekleþmesi için hepimize görev düþmektedir. Devlet açacaðý iþ sahalarýyla herkesi iþ sahibi yapýp kahvehane kültürümüzü sona erdirmelidir. Türkiye bunu baþardýðý gün çok büyük ve sözü geçen bir ülke olur. Fakirliðimiz yazgý olmaktan çýkar.
                         Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.