..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




2 Nisan 2003
Saflýðýn Bu Kadarý  
Özcan Nevres
Hükümet baþaramadýðý özveriyi, baþlattýðý bir kampanya ile halktan bekliyor. Önce þunu belirtmek isterim. Türk insaný güven duyduðu zaman her türlü özveriye hazýrdýr


:ACCF:
Saflýðýn Bu Kadarý
. Amaaaa hükümet iki yüz yirmi beþ bin resmi hizmete mahsustur aracý halen elinde tutmakta sakýnca görmüyorsa ve resmi araba saltanatý tüm rezilliðiyle sürüp gidiyorsa, en baþta milletvekilleri ellerini ceplerine atmýyorlarsa, kimse kusura bakmasýn. Benden zýrnýk yok. Yirmi yedi mayýs sonrasý açýlan kampanyaya caný gönülden katýlmýþtým. Daha sonra bu kampanyaya benim gibi gönülden katýlanlarýn tümü piþman olmuþtu.
Hükümet özveride bulunmak isteyenleri gururla açýklarken, aklýma yýllar önce yaþadýðým bir olay geldi. Yýl bin dokuz yüz atmýþ. Niþan düðünüm yoðun katýlýmla ve çalgýcýlarýn çaldýklarý oynak müziðin eþliðinde oldukça hareketli. Çok güzel bir köçek göbek atýyor. Davetlilerden biri kalkýp köçeðe beþ yüz lira takýyor. Bu para o gün için beþ dönüm tarla alabilecek güçte. Konuklar takýlan beþ yüz lirayý görünce gaza gelip para takma yarýþýna giriyorlar. Ellilikler, yüzlükler ve onluklar köçeðin üzerinde tomarla birikiyor. Para takanlar “helal olsun bu güzele” diyorlar.
Altý yýl sonra Muðla’ya yerleþmiþtim. Ýþ yerimi açalý bir ay bile olmamýþtý. Dükkanýmýn kapýsý önünde oldukça þiþman bir kadýn dikildi. “Çok af edersiniz, size bir þey sorabilir miyim?” dedi. Sorabilirsiniz dedim. “Siz Menemenli misiniz? Evet Menemenliyim. Nevres’lerden misiniz? Evet Nevres’lerdenim. Beni tanýdýnýz mý? Hayýr tanýmadým. Ýçeri girip koltuklardan birine zorla sýðarak oturdu. Demek beni tanýmadýnýz? Ben senin niþanýndaki köçeðim. Boþta bulunup neeeee demiþtim. Nasýl þaþýrmayayým? O güzel kadýn bir varilden beter olmuþ. Eski güzelliðinden eser kalmamýþ. Kadýn anlatmaya baþladý. “Köçeklik hayatýmda en çok parayý senin niþanýnda kazanmýþtým. Hacýoðlu göðsüme beþ yüz lirayý takarken kulaðýma fýsýldamýþtý. Bu beþ yüz lirayý geri almak üzere takýyorum. Amacým size çok kazandýrmak. Dediði gibi olmuþtu. Gerçekten çok kazanmýþtým”
Çarþýda geziyorum. Ticarette iþler kesat olunca yaprak oynamýyor diye bir söz vardýr. O söze tam uygun bir ortam var. Dükkanlarýn neredeyse tamamý sinek avlýyor. Ýþ yeri sahipleri ayakta kalma savaþý veriyor. Bir ata sözü vardýr. Kendisi himmete muhtaç bir dede, kendinde yok ki kime himmet ede? Ýþ yeri sahipleri yarýnýný kurtarma savaþýnda. Bu ortamda kim kime ne verebilir ki?
Buna raðmen hükümet þu resmi saltanat arabalarýný samimi olarak elden çýkarsýn. Ama her zaman yapýldýðý gibi elli tanesini satýp, yerine yüz tane alarak deðil. Gerçek anlamda resmi saltanata son versin. Ýþte o zaman tüm ülkesini sevenler, boðazýndan, giyiminden keser ve karýnca kararýnca devlete verebildiði kadarýný verir. Hem de hiçbir karþýlýk beklemeden.
                         ***
Geçtiðimiz günlerde bir uçak kaçýrma eylemi gerçekleþtirilmiþti. Kaçýrýlan uçak Atina’ya indirilmiþti. Televizyon sunucusu bakýn haberi nasýl veriyor. Ýstanbul Ankara seferini yapan bir uçaðýmýz kaçýrýlmaya teþebbüs edildi. Hadi çýkýn iþin içinden. Uçak kaçýrýlmýþ, Atina’ya indirilmiþ, sunucumuz teþebbüsten söz ediyor. Ne kadar dil fakiri olduk. Aydýnlarýmýz her zaman isyan ederler. Ýki yüz kelimelik bir dil haznemiz var. Böyle dil olmaz diye. Üç gün önce Ýzmir Bornova’ya gitmiþtik. Gelinimin aðabeyini ilk defa ziyarete gidiyoruz. Evi Bornova Osman Paþa’da. Bir seyyar satýcýya Osman Paþa’ya nereden gidilir diye soruyorum. Satýcý eliyle ileri gösteriyor ve “sola výjn” diyor. Arabadakilere soruyorum ne anladýnýz diye? Eþim de, gelinim de, oðlum da hiçbir þey diyorlar. Sora sora evi buluyoruz. Dönüþte bir minibüsçüye Bayraklý’ya nerden gideriz diye soruyorum. Buradan týrýn, týrýn saða diyor. Neyse ki ileride saða dönüleceðini öðreniyoruz. Bir adresi bile doðru dürüst anlatamayacak kadar dil fakiri olmanýn ezikliðini yaþýyorum. Kimseyi suçlamak haddim deðil. Dil zenginliði için çok okumak gerekir. Ýnsanlarýmýz karýn doyurmayý zor baþarýrken gazete, kitap okumayý kim düþünür?
Savaþlarýn olmadýðý, barýþ içinde yaþanan bir dünya dileðiyle.
                         Özcan Nevres

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Gerçekten dil fakiri olduk!
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu / Mudurnu
3 Nisan 2003
Merhaba Sayýn Özcan Nevres; Söylediðiniz gibi sunucularýn dilimizi katlettikleri doðru.Ne çamlar devriliyor tv\'de.Ýþte birkaç örnek: "Falan yerde gerçekleþen(!) kazada......" "Kar tatili çocuklarý sevince boðdu(!)." "Fevkalade(!) üzüldüm."( Özellikle S.Demirel üzülür "fevkalade"...... "Ýþte falan gün oynanan(!) maçta........" "Hakem maçý acayip(!) güzel yönetti." gibi........Ayrýca, o bahsettiðiniz konuda, devlete benden de zýrnýk çalýþmaz...Dürüst davrandýklarýna inanmýyorum çünkü. Saygýlar.......Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.