..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Nur Ersen




6 Nisan 2003
Sosyal Çabalarýn Neresindeyiz  
Nur Ersen
Kimileri, insanlarý bir bütün olarak ele almak yerine yalnýzca dýþ görünüþleriyle deðerlendirirler. Ruh güzellikleri, insani deðerler, yetenekler onlar için hiç önemli deðildir. Bunun nedeni ise söz konusu özelliklerin hiçbirisini kendilerinde h


:BBHI:
Sosyal Çabalarýn neresindeyiz

Günlük yaþantýmýzý daha saðlýklý sürdürebilmemiz için, çevremizdekilerle olan ilþkilerimizi zaman zaman gözden geçirmemiz gerektiðine inanýyorum. Bizler insan iliþkilerinde nelere önem veririz? Çevremizdekilerden neler bekleriz? Beklentilerimizi sýralamaya baþlamadan önce þunlarý düþünelim;

Biz çevremize karþý nasýl bir tutum içindeyiz.

Olaylar karþýsýnda tepkilerimizi nasýl dile getiriyoruz?

Göründüðümüz gibi olmayý mý, olduðumuz gibi görünmeyi mi tercih ediyoruz? Ýnsanlarý olduðu gibi kabul edebiliyor muyuz?

Yakýnlarýmýzýn bir hatasýný gördüðümüz zaman eleþtirilerimizi yapýcý bir dille mi belirtmeye çalýþýyoruz. Yoksa yüzlerine söyleme cesareti bulamadýðýmýz için anlamlý konuþarak "kýzým sana söylüyorum gelinim sen anla" durumunu mu yaratmaya çalýþýyoruz.

Günlük yaþantýmýzda sürekli karþý karþýya olduðumuz kiþilerin ruh güzellikleri mi, fiziksel özellikleri mi, yoksa onlarla yapacaðýmýz kültür alýþveriþi mi bizleri daha çok ilgilendirir?

Kimileri, insanlarý bir bütün olarak ele almak yerine yalnýzca dýþ görünüþleriyle deðerlendirirler. Ruh güzellikleri, insani deðerler, yetenekler onlar için hiç önemli deðildir. Bunun nedeni ise söz konusu özelliklerin hiçbirisini kendilerinde hissetmemeleridir. Bu tür insanlar baþkalarýnýn hatta en yakýnlarýnýn bile dýþ görünüþlerini sýk sýk eleþtirir, bundan da büyük mutluluk duyarlar.

Unutmayalým ki, fiziksel özellikler insanlarýn kendileri tarafýndan deðil; doðanýn vermiþ olduðu genler tarafýndan belirlenir. Bizler, vücut yapýlarýmýzdan deðil, davranýþlarýmýzdan sorumlu tutulabiliriz ancak.

Zaten insaný insan yapan fiziksel özellikler deðil, kiþisel özelliklerdir. Saðlam bir karakter yapýsý, dürüstlük, iyi niyet, anlayýþ sevecenlik gibi deðerler insan iliþkilerinde önemli bir rol oynar. Yalancýlýk, iki yüzlülük,iftiracýlýk, yaðcýlýk gibi karakterleri kendimizde taþýyorsak, bir an önce bunlarý düzeltmek için çaba göstermeli, sonra da insanlarý fiziksel ve kiþisel yönleriyle bir bütün olarak görmeyi öðrenmeliyiz.

Hiçbirimiz dört-dörtlük deðiliz. Elbette ki olumlu-olumsuz birtakým yönlerimiz olacaktýr. Yapmamýz gereken en güzel þey; yanlýþlarýmýzýn farkýna varýp bir daha tekrarlamamaktýr. Böylece herkesin gözünde cahil ve kiþiliksiz bir imaj býrakmamýþ oluruz.

Saðlýklý ve iyi bir temele oturtulmuþ iliþkiler kurmak istiyorsak, çevremizdekileri olduðu gibi kabul etmeli, onlarýn dýþ görünüþleri ile uðraþýp durmak yerine ruh güzelliklerini de keþfetmeye çalýþmalýyýz.

"ÝNSANLARIN YALNIZ YÜZLERÝNE DEÐÝL, ÝÇLERÝNE DE BAKIN" sözü, konumuzu ne güzel açýklýyor deðil mi?






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Altýn Þehir Üsküdar
Kesekaðýdý mý Poþet mi
Sanal Mý Gerçek Mi
Türküler Susmaz
Kara Tren
Üçüzler
Ümit Hiç Susmayan Bir Kuþtur
papatyalar aðlar mý
Türküler Susmaz
Sevgi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul Yolcularý [Þiir]
Ben Kadýným [Þiir]
Gidiyorsun [Þiir]
Býrakma Beni [Þiir]
Sen [Þiir]
Çaða Ayak Uydururken [Öykü]
Yazýk Deðil mi [Öykü]
Dest-i Ýzdivacýnýza Talibim [Eleþtiri]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yýl önce baþladým. Yolun çok baþýndayým. Devam etmeye kararlýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Ersen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.