..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




7 Nisan 2003
Çirkin Görüntüler  
Özcan Nevres
Savaþ bölgesine düþmanlarýnca daðýtýlan yiyecekleri hayvanca kapýþan insan müsvettelerinin görüntülerine tiksinerek bakýyorum. Bunlar ne biçim insan böyle? Hiç mi ulusal onurlarý yok.


:AFAC:
Çirkin Görüntüler
En azýndan daðýtýlanlarý alýp bir noktada toplayýp eþit paylaþma kavramýndan da yoksun bu zavallýlar. Çocuklarýnýn savaþtýðý, kardeþlerinin savaþtýðý yani düþmanlarý olan bu insanlarýn getirdikleri yiyecekleri reddetme lüksü olmayabilir. Alýn ama aldýklarýnýzý eþit olarak, kardeþçe paylaþýn.
Yýllar önce dükkanýmýn önünde çok zayýf bir adam durdu. Üstü baþý oldukça periþandý. Adama sýðara paketini uzattým. Uzatmamla elimden kapmasý bir oldu. Kýzacaðýmý sanmýþ olacak ki yüzüme korkuyla baktý. Sigarasýný yakmasý için kibriti uzatýnca rahatladý. Karþýdaki duvarýn dibine çökerek her parmaðýnýn arasýna birer sigara kýstýrarak yaktý. Yanýna gidip karnýn aç mý diye sordum?Açým anlamýnda baþýný salladý. Çýraðýma, hadi köfteciye yarým ekmek arasý köfte yaptýr dediðimde çýraðým, “yok usta dedi. Ona Deli Aziz derler, öyle þeyler yemez.” Çýraðýma para verdim. Beþ paket üçüncü sigarasý ile biraz da bisküvi al. Bir de duble çay söyle dedim. Çýraðým söylediklerimi alýp geldiðinde çaycý da duble çayý getirdi. Aziz Parkinson hastalýðýnýn neden olduðu titreme yüzünden þekerleri bardaða atamayýp yere düþürdü. Þekerleri toplayýp bardaðýna attým. Kaþýkla karýþtýrýverdim. Çayýný içip bisküvileri yedikten sonra sigara paketlerinden birini açýp parmak aralarýna sýkýþtýrdýktan sonra tümünü yaktý. Sigaralar yarýlanmadan atýp yenilerini yaktý. Paketlerin tamamý bitince kalkýp attýðý izmaritleri iyice ayaklarýyla çiðnedikten sonra gitti. Komþum evinin kapýsýnda dikilmiþ olanlarý seyrediyordu. Aziz uzaklaþtýktan sonra “nasýl oldu anlayamadým. Bu adam hiçbir kimseden hiçbir þey kabul etmezdi. Senin ikram ettiklerini yemesine akýl erdiremedim” Þaþýrma sýrasý bana gelmiþti. Sordum? Peki ne yer ne içer bu adam? “Çöp bidonlarýnda ne bulursa onu dedi”
Düþman askerlerinin daðýttýklarýný arsýzca kapýþanlarý gördüðümde aklýma Deli Aziz geldi. Ýnanýn o ufacýk tefecik adam gözlerimde olaðan üstü büyüdü. Ona buna el açmaktansa aç yaþamayý, karnýný çöp bidonlarýndan doyurmayý yeðleyen o onurlu insaný rahmetle anýyorum.
Kýbrýs çýkartmasýnda Mersinlilerin askerlerimize verdikleri desteði anýmsamamak olasý mý? Evlerinde ne varsa aþa, azýða dönüþtürüp Mehmetçiklere taþýyan o muhteþem insanlarýn paylaþýmýný gözlerim yaþararak anýmsarým.
O, düþman askerlerinin daðýttýklarýný birbirlerine ezerek kapýþan insanlarýn, varlarýný yoklarýný ülkesini savunan askerleriyle paylaþabileceklerini sanmýyorum. Ne kadar acý bir durum. Ellerindekini askerleriyle paylaþmaya yanaþmayan insanlardan ne köy olur ne kasaba. Bir gün ordularý galip gelir o istilacýlarý kovmayý becerebilirlerse, kaçanlarý horlayanlar yine onlar olacaklardýr. Hem de ellerinden kapýþarak aldýklarýnýn hatýrýný dahi saymadan.
Ah Anadolu’mun yüce insanlarý. Varýný yoðunu askerlerine caný gönülden taþýyan o güzel insanlar deðil mi, kurtuluþ savaþýmýza can katan. Onlar deðil mi cepheye caný pahasýna cephane taþýyan. Koca bir ulus ordusuyla tek bir vücut olmuþ ve düþmanlarýna aman vermemiþlerdi.
CNN ve NTV günlerdir Amerikan çýðýrtkanlýðý yapýyorlardý. Tarafsýz olmasý gereken bu yayýn kuruluþlarýnýn verdikleri haberler diðer kanallarýn haberleriyle çakýþmýyordu. Savaþýn baþladýðý gün ve sonrasý Amerikalýlarýn zaferden zafere koþtuklarýný ballandýra ballandýra anlatmýþlardý. Bu yanlý haberler aralýksýz sürdürülüyordu. Iraklýlar çetin ceviz çýkýnca bu iki kanal artýk spor haberleri bile vermeye baþladýlar. Sermayeleri Amerikalýlar olunca elbette bu iki kanaldan baþka bir tavýr beklenemezdi.
Bu yýl da çok soðuk bir kýþ geçirdik. Kýþ gitti gidiyor derken yine geri geldi. Soðuk yine kasýp kavuruyor. Oysa bilim adamlarýna göre dünyamýzda önemli bir küresel ýsýnma sorunu var. Peki ne oldu da iki yýldýr geçtiðimiz yýllara göre daha soðuk ve istikrazsýz kýþlar yaþýyoruz. Bu düzensiz kýþlarýn sorumlusu iki yýldýr yaþanan savaþlar mý? Savaþlarda patlatýlan milyonlarca ton bombalardan çýkan gazlar ve dumanlar sera etkisi yapýp güneþ ýþýnlarýný engelliyor mu?
Her yönüyle olabildiðince kirli bir savaþ. Masum insanlar, masum çocuklar ölüyorlar, sakatlanýyorlar, yaralanýyorlar. Bu kan ne zaman duracak? Amerika baþta tarým alanlarý olmak üzere petrolüyle, madenleriyle kendine yeten büyük bir ülke. O halde baþka kýtalarda iþi ne? Dünya jandarmasý olmakla eline ne geçecek? Irak savaþýnda harcanan onca parayý Irak petrolleri karþýlayabilecek mi? Bir de madalyonun görünmeyen yüzü var. Irak savaþýnda geri adým atmak zorunda kalýrsa kendi bütünlüðünü koruyabilecek mi? Bakalým zaman neyi gösterecek. Dünya jandarmasý bir Amerika mý? Yoksa Rusya’da olduðu gibi hýzlý bir çöküþ mü?
                              Özcan Nevres ozcannevres@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.