..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




9 Nisan 2003
Diktatörü Uðurlarken  
Özcan Nevres
Saddam rejiminin sonu geldi. Saddam’ýn akýbeti ise gizemini koruyor. Osmanlý askerlerini arkadan hançerleyen þerefsizlerin torunlarý, sayýlarý az da olsa Saddam’ýn çöküþünü þölen havasýnda kutluyorlar.


:AECD:
Diktatörü Uðurlarken
Bunlar nasýl insan? Ülkesini iþgal edenlere utanmadan yaðcýlýk yapýyorlar. Daha savaþ baþlamadan, Irak halkýnýn Çeçenler gibi olabileceðine inanmak zor demiþtim. Baðdat iþgalinde direnç gösterilmemesi bu görüþümde beni haklý çýkardý.
Bundan sonra ne olur. Çeçenlerin yaptýðý gibi, Arap çeteciler vur kaçlarla baðýmsýzlýk savaþýný baþlatabilirler mi? Yoksa kolayý seçip giden aðamdý, gelense paþam mý diyecekler? Bundan böyle kendi topraklarýnda sýðýntý gibi yaþamanýn erdemsizliðini sineye çekecekler mi? Eðer olanlarý sineye çekmeyi yeðlerlerse bu yalnýzca Saddam’ýn çöküþü deðil, bir ulusun da çöküþü olacaktýr. Vatan eðer uðrunda ölünemiyorsa vatan olmaktan çýkar. Kendi topraklarýnda baþlarý önlerine eðik erdemsizce yaþamlarýný sürdürürler.
Kafama takýlan bazý sorular var. Bu sorularý çözemiyorum. Irak hava kuvvetlerinin sekiz yüz uçaðý nerede. Savaþa niçin sokulmadý? Baðdat neden direnmedi ve bu denli kolay ele geçirildi. Yoksa Baðdat kasýtlý olarak mý savunulmadý? Müttefik güçleri Baðdat’a yýðýldýklarýnda mý o uçaklar harekete geçecekler? Ya da gerçekten elinde varsa bu aþamada mý kitle imha silahlarýný kullanacaklar. Eðer böyle bir planlarý var ise ve bunu uygulayabilirlerse müttefiklerin çok büyük kayýp verdirecekler gözden ýrak tutulmamalýdýr.
Dün senin uðruna ölmeye hazýrýz diyenlerin bir kýsmý bu gün Saddam’ýn resimlerini terlikle dövüyorlar. Ýþgalcilerle el birliði edip Saddam’ýn heykellerini büyük bir coþkuyla ala aþaðý ediyorlar. Ne kadar iðrenç bir durum. Bir insanýn ülke yöneticilerini sevmemesi olaðandýr. Bu duygularýný saygýyla karþýlamak gerekir. Amaaaa, ülkeyi yönetenleri beðenmeyenlerin iþgalcilerle birlik olup kamu binalarýný ve kendi vatandaþlarýnýn dükkanlarýný yaðmalamalarýný hiçbir ahlak kalýbýna sýðdýramýyorum.
Avrupa Birliði çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Türkleri oyalayalým, daha sonra yine ileri bir tarihe gün veririz diyebilecek kadar yüzsüzler. Yine AB kapýsýný aralar gibi yapýp Kýbrýs’ý pazarlýk gündemine oturttular. Halen AB birliðine girmeyi umanlara acýmak geliyor içimden. Aðzýmýzla kuþ tutsak bile AB yapacaðýný yapacaktýr. Hiçbir zaman bize kapýlarýný açmayacaktýr. Bu nedenle ileriye dönük hesaplarýn AB siz bir Türkiye üzerinde yapýlmasý gerekir.
Ýster bir müzik seti alýn, ister video player, buz dolabý ya da çamaþýr makinesi. Hepsinin en önemli parçalarý üzerinde Uzak Doðu ülkelerinin damgasýný görürsünüz. Düne kadar o ülkelerin çoðu uyuþturucunun acýmasýz pençesindeydi. Ne oldu o ülkelere ki, birden teknoloji devi olabildiler. Uyuþturucuyu ve tembelliði nasýl üzerlerinden atýp bu denli çalýþkan oldular? Türk müteþebbisini ve Türk süper beyinlerini nedir engelleyen? Neden o ülkelerdeki gibi ataða kalkamýyoruz. Amerika’da yaþayan Türklerin baþarýlarýna gururla tanýk oluyoruz. Bilgisayar çaðýný yaþýyoruz. Ýnternet ten yüzlerce kez daha hýzlý olan kablolu sistemin mucidi kim? Doktor Levent Gün deðil mi?
Yýllar önce TESTAÞ’ IN Aydýn’daki fabrikasýnýn müdürü Macit Gün’ü ( Levent Gün’ün aðabeyi) ziyarete gitmiþtim. Fabrikada her türlü kolalý içecek yasak olduðundan bana ayran ikram etmiþti. Fabrikayý beraberce gezdik. Fabrikada müthiþ bir disiplin vardý. Ýþçiler müdürlerine karþý çok saygýlýydýlar. Gözüme bir teþhir vitrini iliþti. Vitrinde fabrikada üretilen ürünlerin tanýtýmý yapýlýyordu. Teþhir edilen ürünler arasýnda bir entegre gördüm. Merak edip sordum. Entegre de imal ediyor musunuz? “O gördüðün entegre üretim programýmýza alýndý ama üretime geçemiyoruz. Nedeni ise parasýzlýk. Tepemde on beþ yönetim kurulu üyesi var. Onlara para yetiþtiremiyorum. Bu iþten anlasalar gam yemeyeceðim. Her þeyi ben hazýrlýyorum. Onlar sadece imza atýyorlar. Onlarý tepemden bir alsalar bu fabrikada mucizeler yaratýrým” demiþti. Sonunda o tepesindekilere para yetiþtiremediði için fabrika kapatýldý. Elektronik bilgisi olan herkes entegrenin ne olduðunu çok iyi bilir. Entegre çok ileri bir teknolojinin ürünüdür. Testaþ Aselsana malzeme üretmek için kurulmuþtu. Ürettiði rezistans ve kondanstörleri televizyon fabrikalarýna da satýyordu. Çok yazýk oldu o fabrikaya.
Türk insaný teknoloji ve çalýþma hayatýnda her zaman mucizeler yaratabilir. Kurtuluþ savaþýmýzda olduðu gibi. Yeter ki kendisine gereken destek verilsin. Ýþte o zaman ne ÝMF ye ne de AB ye avuç açmayýz
                    Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.