..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > ESRA BAYKAL




22 Nisan 2003
En kýskanýlan yaratýkken, düþtüðümüz þu durumlara bakýn!  
ESRA BAYKAL
En kýskanýlan yaratýkken, düþtüðümüz þu durumlara bak!


:AIJG:

En kýskanýlan yaratýkken, düþtüðümüz þu durumlara bak!

En kýskanýlan yarattýken, düþtüðümüz þu durumlara bakýn! Kendi benliðimizden yüzlerce kilometre uzakta, yaþam dediðimiz monotonluk içinde kendi kendimizi tüketiyoruz, tebrik ederim! Hayýr, birþey deðil, gelecek nesillere de bu tarzý doðruymuþ gibi anlatýyoruz bir de! Yani, yetmiyor kendi hayatýmýzý zehrettiðimiz, gençleri de zehirliyoruz.

Monotonluk ve irademiz dýþýndaki yaþam; Tanrým! Cehennemde bile bu kadar aðýr cezalar yok! ( Nerden bildiðimi öðrenmek istemeyeceðinize eminim, zira þeytan bazlý, cennet, cehennem bazlý konularda en fazla yazan kiþi benim, biraz dikkatli olmak lazým, yorum bile yaparken !)

Geçen gün bir dizi de rastladým, 4 tane þeytan oturmuþ, insanlarý nasýl günaha ittiklerini anlatýyorlardý. Aman Allah’ým, adamlarýn zahmete bile girmesine gerek yok, gözlerinizle yaþadýðýnýz anlamsýz hayatý görmek nasýl da koyuyor! Bir tanesi çýkýp þöyle diyordu;

--“ Ýnsana, özgür irade verildiði gün ne çok kýskandýðýmýzý hatýrlýyor musunuz? Peki insan ne yaptý? Gidip, iradesi dýþýnda yaþamasý istenilen bir inanca baðlandý!”

Bir diðeri ise;

--“ Daha da komiði var, bütün günlerini, yapmak istemedikleri bir iþte sadece para kazanmak adýna geçiriyorlar. Sonra eve gidip, televizyon izliyorlar ve büyük þeytani bir zekanýn icat ettiði, Alarmý kurup, sabah uyanýp, yeniden iþe gidiyorlar. Sadece þeytani bir zeka, insaný en huzurlu olduðu yerde rahatsýz etmek için bu alarmý icat etmiþtir hatta ondan daha büyük bir þeytani zeka da bu alarma , ertele düðmesi koymuþtur. O monoton yaþamlarýna müdahale bile etmemize gerek yok, Tanrý’nýn onlara verdikleri bedeni kumaþ parçalarý ile örtüp, bir de üstüne kravat denen tasmayý takýp, normal olduklarýný düþünüyorlar, bu da yetmiyor, vahþi doðalarýnýn gereði, yüzlerinde ve vucutlarýnda çýkan tüylerden arýnmaya ve özlerinden her ne þekilde olursa olsun uzaklaþmaya çabalýyorlar. Ve bir gün geliyor hayatlarýnýn anlamsýzlýðýna öylesine inanýyorlar ki intihar ediyorlar.Bize de sadece seyretmek düþüyor!”

Bir baþkasý ise;

--“ Ýnsan, o kadar zavallý bir varlýk ki, fiziksel ve ruhsal zevklerin geçici olduðunu unutup, aþk adýna kendine zarar veriyor. Aðlýyor, dövünüyor, aç kalýyor, dünyaya küsüyor, bize de kenara geçip seyretmek kalýyor!” diyordu.

Dizi bititðinde, yüzümde kocaman bir gülümseme vardý, Çünkü ilk kez, kendi ýrkýma bu denli yakýndan bakýldýðýný, bu denli doðru tespitler yapýldýðýný bir Amerikan dizisinde görmüþtüm. Demek ki, geçmiþi olmayan toplumda da bir iki zeki herif yaþamlarýný sürdürüyordu.

Þeytan dediðimiz, varlýðýný her fýrsatta, deyimlerimizle dahi kabul ettiðimiz ama mümkünse aþaðýlýðýmýz varlýðýn, bizi ne güzel tasvir ettiðine bir baksanýza! Gündelik hayatýmýzda aslýnda sürekli karþýmýzda O, bazen bir sevgili, bazen bir patron, bazen de kendi iç sesimiz olarak. Eski çaðlarda insanlar, bu denli çarpýk olaylarla karþýlaþtýklarýnda, o olaya neden olan kiþiyi yakarlardý. Þimdi ise, öylesine uzaklaþtýk ki þeytanýn varlýðýný kabul etmekten, yaþadýðýmýz her olaya psikolojik dengesizliðimizin neden olduðunu veya bizim hatamýz olduðunu düþünerek yaklaþýyoruz. Hatta zamanýnda önümüzde eðilmediði için, huzurdan kuvulan þeytanýn bizimle dalga geçmesine bile neden oluyoruz. En kýskanýlan yaratýkken, düþtüðümüz þu durumlara bakýn!


Tanrý’nýn bizi kýskanýlan bir yaratýk olarak dünyaya getiridiðini ve mümkünse buna layýk olmak için, her türlü gri hücremizi kullanmamýz gerektiðini düþünüyorum.
( Gri hücreler BKZ: Agatha Christie’nin bilimum romanlarý) Biraz kendinizi sevin ya, azýcýk içerdeki cevherinize bakýn! Dünya’nýn en özel, eþi benzeri olmayan tek varlýðý bizleriz! Biraz megaloman olun, kendinizi tanýyýn, neleri sevdiðinizi, gerçekten bu hayattaki varlýk nedeninizi tanýmlayýn! Ve asla unutmayýn, biz Tanrý’dan kopmuþ, O’nun en özel projesiyiz. O projeyi gerçekleþtirdi, yap – devret modeli, biz de üzerine birþeyler eklemeyiz. Sahip olduðunuz kudret, bedeninizdeki eþsiz ruhta mevcuttur.





.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Niye ki?
Gönderen: Kenan Kuli / Ýstanbul
25 Nisan 2003
:)))




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Kendinize Yaþadýðýnýzý Hissettirin
Merhaba, Tanýþalým; Ben Senin Annenim.
Yaþam Öyküsü
Büyü Artýk
Aslýnda Çok Yalnýzýz
Gecenin Karanlýk Yüzü
Ölüm ve Þehvet
Biz Öfkemizle Yarattýk Bu Düzeni
Zamanýn kapýlarý kapanacak bir gün!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.