..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




4 Mayýs 2003
Ne Zaman Öðreneceðiz  
Özcan Nevres
Bunca musibete karþýn halen gereken dersi alamamak ne acý. Daha kaç yýl oldu peþ peþe iki büyük depremle maddi ve manevi yýkýlýþýmýz. Hani bu yýkýlan okul ve yatakhane binalarýnda depreme dayanýklýlýk


:ADBE:
Ne Zaman Öðreneceðiz
araþtýrmasý yapýlmýþtý. Peki bu dayanýklý denilen binalarýn dayanýklýlýðýna ne oldu? Ne oldu da böyle iskambil kaðýtlarý gibi üst üste yýðýlýverdiler. Bu yýkýlan binalardan müteahhitten ustasýna, inþaat aþamasýnda kontrolör olanlarýn tümü sorumludur. Geleceðe ders olmasý için yakalarýný býrakmamak gerekir. Hak ettikleri cezayý mutlaka almalýdýrlar. Aksi halde gelecekte daha nice yýkýmlarla karþýlaþýrýz.
Ya çadýr savaþýna ne dersiniz? Amaç çadýr mý, yoksa ortalýðý karýþtýrmak mý? Akla takýlan bir soru var. Askerlerin bir gecede kurduðu çadýr kentteki beþ yüz evden iki yüz ellisi boþken bu çadýr savaþýnýn haklýlýðýndan söz edilebilir mi? Neden o çadýrlar boþ? Bir de çadýr daðýtýmýnda ki karmaþa utanç verici. Nedense kimse sýraya girip sýrasý geldiðinde çadýr almayý düþünmüyor. O felaketin içinde çadýrlardan rant elde etmeyi düþünenler varsa yazýklar olsun.
Varto depremi sonrasý evleri yýkýlan bazý aileler Menemen’ gelmiþlerdi. O günler deniz kenarýna kurmak için bir çadýr satýn almak istiyordum. Biri bu Vartolu aileleri önerdi. Geçici olarak kaldýklarý yeri biliyordum. Gidip satýlýk çadýrlarý gördüm. Hepsinin üzerinde Kýzýlay yazýsý vardý. Bana gelmez diyerek ayrýldým. Her ailenin elinde üç dört çadýr bulunmasýnýn izahý olasý mý? Mutlaka o çadýrlar bir yaðmanýn eseriydi.
Bu gibi yüzsüzlerin yüzsüzlüklerine engel olmak için çadýr daðýtýmýnýn çok dikkatli yapýlmasý gerekir. Çadýrlar kapanýn elinde kaldý mý? kapamayan açýkta kalýr. Çadýr alamayanlar sorumluluðu o açýk gözlülük yapan vicdansýzlara deðil de devlete yüklerler. Fevri davranarak polis, asker taþlarlar. Olaylarda hiç günahý olmayan park edilmiþ arabalarý parçalarlar.
Devlet devlet olmanýn gerekliliðini tam olarak yerine getiremiyorsa galeyana gelenlerin parçaladýklarý arabalarýn bedelini öder. Faturasýný da görevini yapmayý baþaramayan görevlilere çýkarýr. Ne valinin gözünün yaþýna bakar ne de emniyet müdürünün. Galeyana neden olan provokatörleri de tek tek yakalar yargýya teslim eder. Maðdurlara devletin ödediði bedellerin tamamýný provokatörlere ödetir. Ama nerede o devlet. Baþ sorumlu vali iken kabak emniyet müdürünün baþýnda patlatýlmýþtýr.
Uzmanlara göre Marmara fay hattý iyice yüklenmiþ durumda. Kaçýnýlmaz olan depremin yaþanmasý an meselesi. Peki depreme karþý alýnmasý gereken çalýþmalar ne durumda? Göstermelik birkaç yüz kontanyerin dýþýnda ne tür hazýrlýklar yapýlmýþ. Görünürlerde ne çadýr hastaneleri, ne çadýr kentler, ne de mutfaklar için hiçbir yer belirtilmemiþ. Çadýrlar var mý ki yerleri hazýr olsun. Olsaydý eðer davul zurnayla gelen bu büyük deprem için iyi kötü birkaç tatbikat yapýlýrdý. Üstelik Ýstanbul’un bazý yerlerine konuþlandýrýlan kontaniyerler korunma önlemlerinden yoksun. Vicdansýzlar tarafýndan ha bire soyuluyorlar.
                         ***
Bu yýl baharýn gelmesi bir hayli gecikti. Hatta bu yýl baharý görmeden yaz gelecek der olmuþtuk. Neyse ki bahar düþüncelerimizi yalanlarcasýna birden ortaya çýkýverdi. Sýcaklardan þikayetler bile baþladý. Meteorolojinin soðuk bir günde, yarýndan itibaren havanýn on on iki derece ýsýnacaðýný bildirmesi bazýlarýnca kuþkuyla karþýlandý. Meteorolojinin bir bilim olduðuna inanmayanlardan biri meteorolojiyi terbiyesizlikle suçlayýnca, meteoroloji bilimsel tahmin yapar, terbiyesizlik yapmaz. Hava genelde akþam saatlerinde soður. Oysa bu akþam soðuyacaðýna ýlýdý. Tahmini doðru çýkacak ve yarýn güzel bir bahar günü yaþayacaðýz dediðimde çok kýzdý ve beni cahillikle suçladý. O günden beri adamla karþýlaþmadým. Belki de terbiyesizliði kim yaptý diye sorarým korkusuyla ortalýkta görünmüyor. Bu gibi insanlar hava hareketlerinin doða olayý olduðunu ne zaman öðrenecekler bilemiyorum.
Babam koyun sürüsü sahibiydi. Güneþin doðuþundan, batýþýnda, yýldýzlardan ve aydan ertesi günkü havanýn durumunu çok isabetli tahmin ederdi. Sonbaharda koyunlarýn otlamalarýndan da kýþ aylarýnýn sert ve kurak mý, yoksa ýlýk ve yaðýþlý mý geçecek tahminini yapardý. Kýþ kurak ve soðuk geçecekse koyunlar ne bulurlarsa yerler ve vücutlarýnda yað depolamaya çalýþýrlar. Ilýk ve yaðýþlý geçecekse az yerler ve seçici olurlar derdi. Armut nereye düþer? Doðal olarak altýna. Babamdan öðrendiklerimle hava tahmin iþinde oldukça iyiyim. Geçmiþte yaðmur duasýna çýkanlara boþuna uðraþmayýn bu hava yaðýþ getirmez dediðimde yaðmur çiseliyordu. Bana inanmadýlar. Þemsiyelerle gittikleri yaðmur duasý yapýlan alandan þemsiyeleri kapatýp dönmüþlerdi. Bulutlar tamamen daðýlmýþ ve güneþ her yerde sýcak yüzünü göstermiþti. Bir baþka günde yaðmur duasýna ön ayak olanlardan birine bu gün yaðmur duasýna çýkarsanýz yaðmuru yaðdýrýrsýnýz dediðimde gök yüzüne baktý. Tek bir bulut olmadýðýný görünce yüzüme dikkatle baktý ve “sen kafayý mý yedin. Bu havada yaðmur yaðar mý?” dedi. Yaðar dediðimde ise kafayý yediðime iyice inanmýþtý ve “onu sen deðil sahibi bilir “demiþti. . Yaklaþýk üç saat sonra baþlayan yaðmur saðanaða dönüþüp selleþmeye neden olmuþ ve iki çocuk sele kapýlarak feci þekilde can vermiþti. Yaðmur sonrasý yanýma geldi. Sen yaðmurun yaðacaðýný nasýl bildin diye sordu. Sahibinin koyduðu iþaretlerden dedim. Anlamadý ama anlar görünmeye çalýþtý.
Doða iþlevini yerine getirirken olacaklar için önceden tüyosunu verir. Verir ama doðal olarak anlayana. Marmara depremi için de tüyolar ortada. Peki önlem almasý gereken görevliler nerede? Dileðimiz doða insafa gelsin ve iki parça olduðu tahmin edilen fay hattý daha çok parçalý olsun. Böylece olasý deprem tahmin edilenden küçük olur. Yýkým etkisi korkulduðu kadar büyük olmaz.
                    Özcan Nevres ozcannevres@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.