..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




11 Mayýs 2003
Teþekkürler NTV  
Özcan Nevres
11 mayýs 2003 günü sat on birde Foça’nýn geçmiþinin ve kültürünün konuþulduðu oturumu yayýnladýðý için teþekkürler NTV ye Hem de binlerce kez. Yayýnda ses sorunu vardý.


:AEFF:
Teþekkürler NTV
Tüm programý sessiz olmasýna karþýn sonuna kadar zevkle izledim. Keþke bu güzel programý sesli olarak yeniden yayýnlasalar. Programýn içeriði ayrý zevk, eski dostlarý ekranda görmek apayrý bir zevk. Ýki yýldan beri görmediðim evimi göremediysem de evimin yakýnlarýný görmenin hazzýný yaþadým. En az kýrk yýllýk dostum aðabeyim Celep lokantasý ile Celep otelinin sahibi Halil Ýbrahim Celep’i seksen yaþýn üstünde olmasýna raðmen onu dimdik yürürken ve kamera karþýsýnda delikanlý gibi konuþurken görmenin sevincini anlatamam. Yeniden Foçalý olma özlemi bir kor ateþ gibi içime çöktü. Ekranda can dost ve komþum Tarýk Dursun K. Aðabeyimi aradý gözlerim ama göremedim. Evimin on metre ilerisindeki iskelede masamýzý kurup ailece oturup çay içtiðimiz günleri anýmsadým. Bakkalýmýza “Özcan Nevres sattý bizi. Ne vardý da gitti Foça’dan. Onsuz Foça’nýn tadý yok” dediði sözleri çýn çýn öttü kulaklarýmda. Foça özlemi bir yangýn oldu yüreðimde.
Siren kayalýklarýný gördüm. Yýllarca Foça’da kaldýðým halde hiç göremediðim Foça’nýn isim babasý foklarý gördüm. Baðarasý beldesi yakýnýndaki kral mezarý Foça’dan ayrýlmadan önce restore ediliyordu. Çalýþmalarý görüntüleyip Yeni Asýr gazetesine haber yapmýþtým ama çalýþmalarýn tamamlandýktan sonraki halini görmemiþtim. Ekrandaki görüntülere göre muhteþem olmuþ. Demek ki istenirse oluyor. Çevre düzenlenmesi yapýlan anýt mezar dünyada sadece iki tane var. Biri Foça’da diðeri ise de Ýran’da. Mezar tek parça bir kayanýn oyulmasýyla oluþturulmuþ iç içe iki odalý bir mezar. Mezarýn Foça’yý kuþatan Perslerin kuþatma sýrasýnda ölen bir komutana ait olduðu sanýlýyor.
Tarih zengini bir kenttir Foça. Bu programda yine Foça’nýn üç bin yýllýk geçmiþinden söz edilmiþti. Çok büyük bir yanlýþ. Zira Foça’nýn tarihi Dor ya da Tor istilasýndan iki koldan Anadolu’ya kaçan Eoly ve ionlularýn kaçýþ tarihiyle baþlamaz. Yani Milattan Önce bin iki yüz tarihi Foça’nýn baþlangýç tarihi sayýlamaz. Foça’ya ilk yerleþenler M.Ö. üç binli yýllarýn baþlangýcýnda yaþayan, nereden geldikleri ve ne zaman tarih sahnesinden silindikleri bilinmeyen, ancak býraktýklarý eserlerle tanýnan Pelaslar ilk Foça’yý kurmuþlardýr. Foça kuruluþ tarihinde yapýlan yanlýþ hesap Menemen için de geçerlidir. Menemen’in kuruluþu da Eolylilere dayandýrýlýr. Oysa Yýldýztepe’de bulunan kalýntýlar Menemen’in kuruluþ tarihini dört beþ bin yýl geriye taþýmaktadýr. Yýldýztepe’de bulunan kalýntýlar Yontma Taþ döneminin baþlangýcýna dayanýr. Kabaca yontulan taþlar insan üretim organlarýný simgeler. Bir tapýnakta bulunan bu taþlar, ilk insanýn o bölgede insan üretim organlarýna tapmýþ olduðunun göstergesidir.
Foça’nýn çok ünlü bir kara taþý vardýr. Her kim o kara taþa basarsa bir daha Foça’dan ayrýlamayacaðýna inanýlýr. Aslýnda öyle bir taþýn var olup olmadýðý bilinmemektedir. Kimse kara taþ budur diyemiyor. Foça ününe Foça’ya yerleþen þairler, yazarlar, ressamlar ve gazetecileriyle ününe ün katmaktadýr. Sayýlarý kýrký aþmýþtýr. Ben de darýsý Silivri’nin baþýna diyorum.
Arabamla sýk sýk Silivri sokaklarýnda tur atarýz. Koruma adý altýnda korumama kararý alýnmýþ burcu burcu tarih kokan binalarýn harap durumunu gördükçe kahroluyoruz. Hele kimileri her an yýkýlabilir bir konumda. Ha yýkýldý ha yýkýlacak. Yýkýlma tehlikesine karþý alýnan önlemler ise Nasrettin Hoca türbesini aratmaz. Korunma önlemi birkaç tahtadan ibaret. Altýndan gelip geçenler sorumlular gibi tehlikenin farkýnda bile deðiller.
Tarihten gelen miraslarýmýzý çok iyi korumalýyýz. Onlarýn restore edip geleceðe taþýmak için gereken yapýlmalýdýr. Korunmadýðý için yok olan nice tarih hazinesi deðerleri geri getirme olasýlýðý var mý? Yok olanlar bizlere aðýr bir ders olmalýdýr. Mimar Sinan köprüleri koruma altýna alýnmýþtýr. Büyükçekmece’deki köprü trafiðe kapatýlarak geleceðe saðlam bir miras kalmasý saðlanmýþtýr. Oysa Silivri’deki köprü halen trafiðe açýktýr. Zaman zaman hýz delisi sürücülerin hýz nedeniyle yapacaklarý kazada köprüye zarar vermesi olasýlýðý vardýr. Bu nedenle yan yolun ivedilikle yapýlmasý ve köprünün trafiðe kapatýlmasý gerekir.
Bu ülkenin tüm deðerlerinin emanetçisi olduðumuzu hiçbir zaman unutmamýz gerekir. Çocuklarýmýza býrakacaðýmýz mirasýn, tarým arazileriyle, ormanlarýyla, doðal güzellikleriyle ve tarihi zenginlikleriyle, heder edilmeden kalmasýný saðlamalýyýz. Bizler emanetçiyiz. Çocuklarýmýz ise mirasýn gerçek sahipleridir ve geleceðin garantisidir.
                         Özcan Nevres





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.