..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




12 Mayýs 2003
Pazar Günkü Gezimiz  
Özcan Nevres
Pazar günü güzel hava bizi deliðimizden çýkardý. Neredeyse koca kýþ evimizde kapalý kalmýþtýk. Her ne kadar arabamýzla hayraný olduðumuz nergis ve lale beldesi Çeltik köyüne sýk sýk gittiysek de soðuk yüzünden arabadan çýkamamýþtýk.


:ADDE:
Pazar Günkü Gezimiz
Evimizde olduðu gibi arabamýzda da hapis kalmýþtýk. Çerkezköy yolundan Çeltik köyüne yaklaþtýðýmýzda gözlerimiz tarlalarda nergisleri aradý ama görünürde hiç nergis yoktu. Geçen yýl bol bol fotoðraf çektiðim evin bahçesindeki laleler tektük açmýþlardý. Yola devam ettik. Seymen’den ilerisini de görüp tanýmak için Clasis Golf’a doðru ilerledik. Clasis’ten sonraki yol çok bozuk olmasýna raðmen yeni yerler tanýma tutkusu yüzünden yola devam ettik. Yol boyunca baharýn yarattýðý yeþil örtüyü hayranlýkla seyrettik. Hele bazý aðaçlarýn açmýþ olduklarý çiçekler olaðan üstü güzellikteydiler. Ana yola çýktýðýmýzda bozuk yoldan kurtulduðumuzu sanmýþtýk. Oysa aldanmýþýz. Ana yol bile yer yer öylesine bozulmuþ ki anlatamam.
Yaz sezonu turizm sezonu demektir. Yollarýn turizm sezonu açýlmadan onarýlmasý gerektiði halde hiç çalýþma yapýlmýyor. Köy yollarý için yapýlan açýklamada bu yýl yol çalýþmalarý yapýlmayacaðý duyurulmuþtur. Gerekli yol bakýmýnýn yapýlmamasý iç ve dýþ turizme ne kaybettirir bunun hesabýný yapan yok. Ya arabalarýn yürüyen aksamlarý ile birlikte parçalanan eksozlar patlayan amortisörler? Ulusal servetmiþ, kimin umurunda? Bunlarýn da hesabýný yapan yok. Yollarýn bakýma alýnmamasýndaki gerekçe ise tasarruf. Bir koyup üç almak diye dilimizde bir söz vardýr. Bu iþ ise tam tersi. Buna bir koyup bin kaybetmek derler.
Yýllar önce Ecevit Erbakan koalisyonu döneminde Selçuk – Ortaklar arasýndaki yolun geniþletme çalýþmalarý tam turizm sezonuna denk getirilmiþti. Yol trafiðe kapatýlmýþ ve geçiþler Kuþadasý’na yönlendirilmiþti. Daracýk, tozlu, topraklý yollardaki trafik sürücüleri de, yolcularý da bunaltýyordu. Hükümet ortaklýðýnýn küçük kanadýna göre turist döviz getirir ama ahlakýmýzý alýp götürürdü. Bu nedenle turisti korkutup kaçýrmak için her türlü oyun oynanmalýydý. Yol inþaatý o denli aðýr ilerliyordu ki, turizm sezonunun sonuna kadar bitirilmemesi hedeflendiði belliydi. Neyse ki durum sayýn Ecevit’e bildirilince yol yapýmý çok hýzlý bir tempoyla bitirilip trafiðe açýldý.
Yaz aylarýnda hareketlenen iç ve dýþ turizm ile birlikte yazlýkçýlar piyasaya canlýlýk kazandýrýr. Bölgemizde zaten turizm mevsimi çok kýsadýr. Ýþinin gereði bozuk yollarda akþam sabah gidip gelmek zorunda olan bir yazlýkçý, yaz tatilini kýsa kesmek zorunda kalýr. Bu da yaz aylarýnýn hareketliliðini bekleyen esnafýn umduðunu bulamamasýna neden olur.
Turizm bacasýz fabrikadýr. Turistse altýn yumurtlayan tavuk. Turistler nereye akýn etmiþlerse o bölge kalkýnmýþtýr. Bodrum’a ilk kez 1966 yýlýnda gitmiþtim. O yýllarda birine Muðlalýyým ya da Muðla’da oturuyorum denildiðinde sorarlardý; Muðla Bodrum’a ya da Marmaris’e mi? baðlý diye. Bu iki ilçe Muðla’dan daha çok tanýnýyordu. Ünlü Bodrum’a girdiðimde þaþýrmýþtým. Motor sýkletimi uygun bir yere park ettikten sonra çarþýyý gezdim. On beþ yirmi dükkandan ibaret bir çarþý ve birkaç da sahil gazinosu. Bodrum tam bir köy havasýnda. Doðrusu Bodrum umduðum gibi çýkmamýþtý. Hani küçük kazalar için kaza ile kaza olmuþ derler ya, iþte Bodrum da onlardan biri. Tam bir köy havasýnda. Bodrumlular turizmin getirisini erken kavradýlar. Evlerini pansiyon olarak çalýþtýrýp iyi para kazanmaya baþlayýnca yatýrýmlar hýzlandý ve Bodrum büyüyerek bu günkü bodrum oldu.
Yöneticiler sahil kentlerimizin çok hýzlý büyümesine ayak uyduramadý. Plansýz programsýz büyüyen sahil kentlerinin büyümesine göz yumuldu ve bu günkü beton yýðýnlarýna dönüþmesine neden olundu. Hükümet bu çarpýklýða inþaat sektörünü canlandýrdýðý için göz yumdu. Sahiller, içinde oturulmayan boþ evlerle doldu. Akar yakýta üst üste yapýlan zamlar ulaþýmýn çok pahalý olmasýna ve yazlýk evlere olan itibarýn yitirilmesine neden oldu. Silivri’den Çanakkale’ye, oradan da Kuþadasý’na kadar tüm sahiller oturulmayan, kullanýlmayan evlerle doldu. Bu evler ulusal servetin heder edilmesinden baþka bir þeye yaramadý. Oysa bu evler turizme kazandýrýlabilirdi. Çok yýldýzlý otel sahipleri, parasýz turist istemiyoruz, onlara bedava hizmet vermemeliyiz diyorlar. Bu yüzden pansiyonculuðun geliþtirilmesine karþý çýkýyorlar. Bu çýkýþýn etkilerinin ne olduðunu Kuzey Kýbrýs ile Güney Kýbrýs’ýn turizm gelirlerini karþýlaþtýrarak görebiliriz. Kuzey Kýbrýs sahilleri turistlerin en çok tercih ettikleri sahillerdi. Kuzeyden kaçmak zorunda kalan Rumlar güneyde sahilleri düzenleyerek turizme,ucuz fiyat politikasýyla açtýlar. Kuzeyde uygulanan fiyata göre çok ucuz fiyat uygulayan Güney Kýbrýslý iþletmeciler, kuzeyin müþterilerini kendi tesislerine çekmeyi baþardýlar. Bu sayede de Kuzeylilerden daha çok zengin oldular.
Ucuz hizmet politikasýyla ülkemizi cazip hale getirecek pansiyonculuða elveriþli on binlerce ev boþ olarak duruyor. Eksik olan ne? Pansiyonculuk bilinci ile ülkemizin tanýtýmýndaki yetersizlik. Bu olumsuzluklarý yenmeyi baþardýðýmýz gün kim tutabilir bu koca ülkeyi? Ne ÝMF ne Amerikan yardýmý. Biz bize yeteriz, artarýz bile.
Özcan Nevres





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.