..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




11 Haziran 2003
Darbe Söylentileri  
Özcan Nevres
Bir gazetede bir yazarýn köþesinde geçmiþte 27 mayýs ihtilalinde aktif olduðunu ve o günlerdeki aktif oluþundan utanç duyduðunu yazýyor ve ekliyordu. Bir daha darbe olmaz,


:AFFI:
Darbe Söylentileri
olmamasý gerekir diyor. Nedense bu ülkede devleti ve devrimleri korumakla görevli zinde güçlerin varlýðýný göz ardý etmeye çalýþýyor. Bu gün karalanmaya çalýþýlan 27 mayýs ihtilali, sýradan bir ihtilal deðil kelimenin tam anlamýyla bir devrimdir. O devrim ülkemize dünyanýn en modern ve ilerici anayasasýný kazandýrmýþtý. Yýllardýr budana budana bitirilemedi.
1960 ihtilali nasýl yadýrganýr aklým ermiyor. Zira o ihtilal ordu ve halk el ele sloganlarýyla gerçekleþtirilmiþti. Darbe öncesi halk demirkýrat ve halkçýlar diye iki kampa bölünmüþlerdi. Köylerde ve mahallelerde demokratlarýn ve halkçýlarýn kahveleri ayrýydý. Kazara biri karþý partinin kahvehanesine girse ona düþman gözüyle bakýlýrdý. Tepedeki kadrolarýn birbirleriyle inatlaþmasý yüzünden ülke korkunç bir kardeþ kavgasýna doðru sürükleniyordu. O günün baþbakaný devlet yönetimindeki aczinin ceremesini CHP lilere yüklemeye çalýþýyordu. Muhalefet lideri Milli Þef Ýsmet Ýnönü’yü muhalefet yapmaktan alýkoymak için gezileri engelleniyor, taþlanýyor ve öldürülmek isteniyordu.
Ülke korkunç bir ekonomik krizin içinde boðuluyordu. Tek parti döneminin stoktaki altýnlarý ve Marþal planý gereði gelen paralar mirasyedi savurganlýðýyla tüketilmiþti. Dýþ borçlarýnmaya borçlarýný ödeyemeyen ülkemize dýþ dünyanýn tüm kredi musluklarý kapatýlmýþtý. Çiftçi sabanýnýn aþýnan burnuna ekletecek bir parça demiri bile bulamýyordu. Ucuz ve kredili diye satýn alýnan modasý geçmiþ traktörler ve ekipmanlarý parça yokluðundan çalýþtýrýlamýyordu. Bolluk zamaný bol bol ithal edilen pilli radyolar pil yokluðundan susmuþlardý. Vatan cephesine her gün katýlan binlerce kiþiyle ilgili yalanlarý ancak elektrikli radyolarý olanlar dinliyorlardý. Buna raðmen radyo istasyonlarý sabah yayýnýna vatan cephesine iltihaklarla baþlýyor ve ayný yalanlarla gece yarýsýna kadar iltihak listelerinin okunmasý sürdürülüyordu.
Gençler tek bir yumruk halinde Demokrat Parti iktidarýna karþý bayrak açmýþlardý. Ordu toplantý yapan gençlerin daðýtýlmasý için verilen emirleri uygulamýyordu. Gençler daðýlmalarý için meydanlara sürülen tanklarýn üzerine çýkýp ordu gençlik el ele diye sloganlar atýyorlardý. Baþbakan Menderes hayatýna mal olan þu sözleriyle iþi iyice çýðýrýndan çýkarmýþtý. Subaylarýn tümünü azleder orduyu astsubaylarla yönetirim. Bu arada Amerika ile ikili bir anlaþma gündeme gelmiþti. Türkiye’de silahsýz, bil vasýta bir harekete karþý Amerikan askerlerinden yardým istenilebilecektir. Dahasý Milli Þef Ýsmet Ýnönü’yü kast ederek gerekirse idam sehpalarýný kurarýz sözlerine Ýsmet paþadan çok sert bir yanýt gelmiþti. Sehpalar kurulur ama, hangi tarafa iþleyeceðini kimse kestiremez. Ýktidar çok hýzlý bir tempoyla kendi mezarýný kazmaya devam ediyordu. Sonunda sehpalar iktidar mensuplarý için kuruldu.
Ülkenin nasýl bir kaosa sürüklendiðini görebilen aydýnlar bu nedenle yirmi yedi mayýs sabahý askerleri sevgiyle baðýrlarýna bastýlar. Büyük lider Ýsmet Ýnönü, kendisi için sehpalar kurma hevesinde olanlarýn idam edilmelerini önlemek için çok çaba harcadý ama çabasý boþa çýktý. Keþke testi kýrýlmadan yol gösterenlere deðer verselerdi ve bu idamlar yaþanmasaydý. Menderes akýbetinin ne olacaðýný sezmiþti. Bu nedenle istifa etmek istedi ama, Bayar’ýn dere geçirilirken at deðiþtirilmez uyarýsýyla istifa kararýný deðiþtirdi. Keþke deðiþtirmeseydi ve sonu idam sehpasýnda olmasaydý. Keþke Demokrat Parti iktidarý seçimle yýkýlsaydý. Ýrticayý körükleyerek iktidara gelmenin avantaj olmadýðýný öðrenirler ve din siyasete bu denli karýþtýrýlmazdý. Ama olmadý. Sonunda ordu kardeþ kavgasýný önlemek amacýyla yönetime el koydu.
Dünya Ay’dan sonra Merih’i keþfetmiþ ve uzayýn daha derinlerinde araþtýrmalarýný sürdürürken, biz halen türbanla, tarikatçýlýkla uðraþýyoruz. Oysa bu ülkenin sorunu iþsizlik, açlýk ve yokluk. Bu gerçeklerin üzerine gerektiði gibi eðilinir ve çözüme kavuþturulursa, elbette darbe olmaz. Geçmiþte Demirkýratlarla CHP lilerin kavgasý vardý ve 27 mayýs darbesine neden oldu.. Þimdilerde dinci kadrolaþmalarla ülke huzuru bozulmak isteniyor. Yazýk oluyor bu ülkeye, hem de çok yazýk.
                                   Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.