..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




21 Haziran 2003
Turizmde Ýlkeler  
Özcan Nevres
Yaklaþýk sekiz yýl önceydi. Foça’da kendi evimde ilk yazýmý geçiriyorum. Evimin sokaðýnýn paralelindeki sokakta apartmanýn giriþ kapýsýnýn yanýna yedi yüz litrelik paslý bir su deposu ile bir de klozet koymuþlar.


:AIJF:
.
Turizmde Ýlkeler
Evimin sokaðýnda iki pansiyon var. Fokai pansiyon ile Huzur pansiyonu. Huzur pansiyonu denize sýfýr olduðundan Alman ve Fransýz turistler bu pansiyonun sadýk müþterileri. Turistler gelip geçerken o su deposu ile klozete iðrenerek bakýyorlar. Onlarýn bakýþlarýný gördükçe kahroluyorum. Sokaðýmýzýn karþýsýnda Ýþ Bankasý lojmanlarýnýn köþesinde iki çöp konteniyeri var Kara sinekler oðul gibi çöp bidonlarýnýn üzerine inip kalkýyor. Sinek bolluðundan oldukça sýkýntýdayýz. Evi ilaçlamak sorunumuzu çözemiyor. Ölenleri elektrikli süpürgeyle toplamaya fýrsat bulamadan, pencereleri açar açmaz içeriye hücum ediyorlar. Sineklerden kurtulmak için belediyeden hiçbir yardým alamýyoruz. Kontaniyerlere lütfen çöpünüzü yere býrakmayýnýz. Bidona atýnýz diye uyarýlar yazýp yapýþtýrdým, aldýran yok. Bir ilave daha yaptým. Dikkat!!! Bu uyarý sadece insanlar için geçerlidir. Uyarý etkili oldu. Çöpler eskisi gibi etrafa yayýlmaz oldu. Komþularla birlikte her gün kontaniyerlerin altlarýný süpürüp temizliyoruz. Menemen’den sýrt motorumu getirip yakýn çevremi gece gündüz ilaca boðdum. Sýk sýk da ilaçlýyorum. Komþularýmýn bir kýsmý, býrakýn komþularýmý pansiyon sahipleri bile sineklere karþý olabildiðince duyarsýz. Sýrt motorunu sýrtýma almak için hiç kimseden yardým alamýyorum. Neyse ki çabalarýmla kara sinek bulutlarýndan kurtuluyoruz.
Belediye hoparlörlerinden Yerel Gündem 21 in davet anonsunu duyunca belirtilen yere belirtilen saatte gittim. Solondaki kalabalýk umulanýn çok üzerindeydi. Yerel Gündem 21 in sorumlusu açýlýþ konuþmasýný yaptýktan sonra ilk sözü turizm müdiresi aldý. Esnafýn duyarsýzlýðýný ele alarak esnafý yerden yer vurdu. Foça’daki tüm esnafý dolaþarak Uluslar arasý Ýstanbul fuarýna katýlýp Foça’mýzý tanýtmak için açacaðýmýz standa gereken parayý güçlükle bulabildik. Elimizde yeteri kadar para olmadýðý için tanýtýmýmýz yarým yamalak oldu. Biz bu standý Foça’mýzý tanýtmak ve dolayýsýyla esnafýmýzý kalkýndýrmak için açtýk ama nedense esnafýmýzdan hiç destek görmedik diyerek konuþmasýný bitirdi. Söz istedim. Baþka söz isteyen olmadýðý için bana hemen söz verildi.
Müdüre haným Ýstanbul’a kadar giderek Foça’nýn tanýtýmýný yaptýðýnda söz ediyor. Oysa Foça yeni bir tanýtýma gerek görmeyecek kadar tanýnan bir kentimiz. Foça’nýn sorunu tanýtým deðil, etrafa saçýlan çöpler, görsel kirlilikler ve eðitimsiz esnaf ve çalýþanlardýr. Evimin yakýnýndaki sokakta bir apartmanýn kapýsý yanýnda paslý bir su deposuyla eski bir klozet sergileniyor. Bunlarýn antik bir deðeri mi var ki orada tutuluyor. Sahil pislik içinde. Gazinolarda çalýþan garsonlar olabildiðince eðitimsizler. Dün gece sahildeki bir gazinonun garsonu çiþini yapmak için yakýnýndaki tuvalete gideceðine tarihi Beþkapýlar’ýn kapý sokuntusuna gitti. Ýþini bitirdikten sonra ellerini yýkamadan servise baþladý. Bu durumu gören hangi insanýn midesi o gazinoda yemek yemeyi kaldýrýr?
Kaymakamlýðýn direklere astýrdýðý levhalarda kaymakamlýðýn þu sayýlý ve tarihli kararýyla yaya kaldýrýmlarýnda bisikletlerle ve mobiletlerle gezmek yasaklanmýþtýr diye yazýyor. Býrakýnýz gezmeyi, o kaldýrýmlarda yarýþ yapýlýyor yarýþ. Kuru yemiþ satýcýlarýnýn arabalarýnda yerlere kabuk atmak yasaktýr. Cezasý yirmi milyon liradýr diye yazýlmýþ. Cezayý uygulayan yok ki takan olsun. Banklarda oturmaya utanýyorum. Zira banklarýn altýnda kabuk daðlarý var. Yasalar da, kurallar da uygulanmak içindir. Eðer uygulayamýyorsanýz o kaðýtlarý ve levhalarý söktürün ki yasalar ve kurallar ayaklar altýnda kalmasýn. Biz biri birimizden utanmayý kaldýrmýþýz. Bari yabancý turistlerden utanalým diyerek sözlerimi tamamladým.
Belediye baþkaný söz aldý. “Biz insanlarýmýzý cezalarla deðil, uyararak eðiteceðiz. Bu nedenle ceza uygulamaya taraftar deðiliz.” Deyince yine söz aldým. Sayýn Baþkan, siz insanlarý hangi kadroyla uyararak eðiteceksiniz? Zabýta memurlarýnýz harika bir yapýþtýrýcý ile kýçlarýndan koltuklara yapýþtýrýlmýþlar. O yapýþkan madde memurlarýnýzýn ancak kapýya kadar çýkmalarýna izin veriyor deyince salon alkýþtan inledi. O günün gecesi zabýtalar uyarý gezilerine baþladýlar. Zabýtayý takan yok. Onlarda uyarmaktan vaz geçtiler. Neyse ki turistlerin gözü önündeki depo ve klozet bu sayede kaldýrýlmýþ oldu.
Bu yazdýklarýmý kendi çevreniz ile karþýlaþtýrýn. Deðiþen bir þey var mý?
Yýllar önce Bir Delinin Hatýra Defteri’nin ünlü oyuncusu Yücel Çiftçi Muðla’da program yapacak. Bir Delinin Hatýra Defteri tek kiþilik bir oyun. Üstelik mikrofon kullanýlmadan oynanýlýyor. Temsilin oynanacaðý geceden önceki gece konuðum oldu. Sohbetimiz sýrasýnda yarýn gece iþin çok zor olacak. Zira ay çiçeði yiyenlerin çýkardýklarý çýtýrdý sesleri arasýnda senin söylediklerin karan bola gidecek. “Yapma be abi” dedi. Kolayý var dedim. Sahneye çýktýðýnda temsile baþlamazsýn. Bu gürültü arasýnda söylediklerim duyulmayacaðý için çekirdeklerinizin bitmesini bekliyorum dersin.
Ertesi gece Zeybek sinemasýnda sahneye çýktý. Ýzleyiciler ay çiçeði çekirdeði yemeye ara veremediklerinden alkýþa bile gerek duymadýlar. Yücel Çiftçi bir süre bekledikten sonra “temsilime niçin baþlayamadýðýmý biliyor musunuz” diye sordu. Aldýran yok. “Sevgili izleyicilerim, salonumuzu fareler basmýþ, onlarýn yedikleri çekirdeklerin bitmesini bekliyorum” deyince salon tam bir sessizliðe büründü. O gece müthiþ bir performans sergiledi. Temsil çok beðenilmiþti. Yücel Çiftçi ile arkadaþ olduðumu bilenler ýsrarla yeni bir gece düzenlememi istediler. Yücel seyirciden memnun kalmamýþtý. Bu nedenle yeni bir temsili gerçekleþtiremedik. O temsilden kazancýmýz o geceden sonra sinema salonlarýnda çekirdek yenmesinin yasaklanmasý olmuþtu. Ne kötü alýþkanlýk bu kabuklu çerez iþi. Sigara kadar insanlarýn iliklerine iþlemiþ. Yarattýðý görsel kirliliðe de aldýran yok.
Eþimle sahilde yürüyüþ yapýyoruz. Bazen oturma gereði duyuyoruz. Altý temiz bir bank bulamadýðýmýzdan oturmaktan vazgeçiyoruz. Nedeni de bankýn altýndaki kabuklarýn bizim eserimiz olduðunu zannederler diye.
Turizm ve temizlik. Ýkisi iç içe girmiþ bir kavram. Bacasýz fabrika turizm için elimizden geldiði kadar temiz olmamýz gerekir.
Bol kazançlý bir turizm sezonu dileðiyle.
                    Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.