..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




27 Haziran 2003
Yeni Bir Gezinin Ardýndan  
Özcan Nevres
Pazar günü yeni bir iþ için yine Ýzmir yollarýndaydýk. Trafik magandalarý korkusundan sabah çok erken yola çýktýk. Radarlarla yapýlan hýz kontrolleri bir hayli etkili olmuþ.


:AEJD:
Yeni Bir Gezinin Ardýndan
Yine de hýz kontrolü yapan ekiplerin yanýnda hýz duvarýný aþmýþ üç beþ sürücü var. Ceza yiyenler ekiplerden intikam alýrcasýna hýzla yanýmýzdan geçip uzaklaþýyorlar. Görevlerini yapan bu ekiplere karþý bu öfkenin nedeni anlaþýlýr gibi deðil. Trafikteki kurallar uzun araþtýrmalar sonucu konulmuþtur. Kurallara uymak en azýndan kendi can güvenliðimiz bakýmýndan çok önemlidir.
Yaz sýcaklarý henüz kýþ otlarýnýn yeþilliðini henüz çökertmiþ deðil. Yol boyu yeþillikler gözlerimizi büyüledi. Foça ile Yenifoça arasýndaki virajlý yol sürücüleri hiç sýkmýyor. Zira bu mevsimde koylar ve koylarý çerçeveleyen orman olaðan üstü güzellikte. Yol boyu yedi sekiz yýl önce bir piknikçinin neden olduðu yangýnda yanan orman alanýný arýyorum. Yangýnýn izleri tamamen yok olmuþ. Yangýn yerini genç aðaçlar olabildiðince canlý yeþiliyle tamamen örtmüþler. Bozuk orman alanlarýndan söz edenlere bu genç aðaçlardan tokat gibi bir yanýt. Bozuk orman alaný yoktur, olamaz. Yeter ki korunulsun.
Yerel yönetimler devletten çýkan ödeneðin zamansýz gelmesi yüzünden olacak tüm iþlerini turizm mevsiminin hareketlendiði günlere býrakmýþlar. Yenifoça sokaklarýnda kazýlmadýk yer kalmamýþ. Kazýlardan kaynaklanan tozlar çekilecek gibi deðil. Dönüþümüzde eþime Þarköy’den geçelim mi diye sordum? Yorgunsun baþka bir zaman geçeriz demesine aldýrmayarak Þarköy yoluna saptým. Yol bakýmlý deðil ama fena da sayýlmaz. Þarköy’e vardýðýmýzda sahile gittik. Sahil Dikili sahilini bile aratmayacak güzellikte düzenlenmiþ. Plaj tesisleri, sahildeki mini park ve yaz aylarý etkinlikleri için düzenlenmiþ alan çok iyi tasarlanmýþ. Darýsý halen bu düzenlemeleri yapamamýþ beldelerin belediyelerine. Gerçekten Þarköy’deki düzenleme örnek alýnacak bir düzenleme.
Dönüþ yolumuzda güzel bir sürpriz ile karþýlaþtýk. Yol yeni asfaltlanmýþ. Fýrýndan çýkmýþ yeni ekmek gibi dumaný burnunda. Yoldaki zevkli sürücülüðüm çok kýsa sürdü. Asfalt bir noktada bitti. Asfaltlama hazýrlýðý yapýlan yol delik deþik. Daha ileride ekip çalýþmasý yüzünden yolculuk daha da sýkýntý vermeye baþladý. Tekirdað asfaltýna kadar bu þartlarda gideceðimizi zannettiðimizden Þarköy’e saptýðýmýz için piþmanlýk duyduk. Neyse ki yolumuz yine düzeldi. Kanýmca bir haftaya kadar Þarköy yolu tamamen asfaltlanmýþ olacak. Bozuk yol çilesi sona erecek. Akla yine bir soru geliyor. Madem bu yolu asfaltlayacaktýnýz, sezon baþlamadan bu iþi yapýp bitiremez miydiniz?
Yýllardýr Müreftye ile Kumbað arasýnda yol inþaatý sürüp gidiyor. Nedense yol bir türlü bitirilemiyor. Þarköylülerden edindiðim bilgiye göre yol tamamen açýlmýþ olmasýna raðmen zaman zaman patlatýlan dinamitler ve aþýrý toz yüzünden yol trafiðe uygun deðilmiþ. Oysa bu yol bir bitirilse Þarköy’ün Tekirdað ile baðlantýsý en az otuz kilometre kýsalmýþ olacak. Bu baðlantý sayesinde o bölgelerde yatýrýmlar hýz kazanacaktýr.
                         ***
Zaman zaman yýllarýmý verdiðim siyasetten nefret eder hale geliyorum. Siyaset erdemlilik gerektiren bir uðraþtýr. Siyasetçi kendi çýkarý için deðil, halkýn çýkarý için siyaset yapmalýdýr. Seçim öncesi Amerika’ya veryansýn edenler, bu gün Amerika’nýn gönlünü alma savaþý veriyorlar. Olasý bir Ýran savaþý için üsler altýn tepsi içinde Amerika’ya sunuluyor. Ana muhalefet lideri arada bir göz boyamak için muhalefet yapar gibi yapýyor. Yaptýðý muhalefetin ne sonuç getirdiðine ya da getireceðine bakmadan yine kýþ uykusuna yatýyor.
Bin dokuz yüz elli dört seçimlerinde CHP büyük bir hezimete uðramýþ ve meclise otuz dört milletvekiliyle girebilmiþti. Tüm siyaset bilimcileri CHP ye kefen biçmiþlerdi. Bundan böyle CHP belini doðrultamaz. Siyaset sahnesinden silinip gider demiþlerdi. Ýþte bu aþamada CHP Genel Sekreterliðine Kasým Gülek getirildi. Adana’nýn en zengin ve köklü ailesinin ferdi olan Gülek modern bir Evliya Çelebi gibi yollara düþtü. Köy, mezra demeden gittiði her yerde CHP yi tanýtmaya, daha doðrusu yeniden yaratmaya çalýþtý. Çalýþmalarý bin dokuz yüz elli yedi seçimlerinde semeresini verdi. Tüm antidemokratik uygulamalara raðmen CHP nerdeyse iktidar olacaktý. CHP nin bu hýzlý yükseliþi genel baþkan ile genel sekreter arasýnda patlak veren bir mektup olayý yüzünden sona erdi. Ýsmet paþa “devlet adamý yalan söylemez” diyerek genel sekreterinin istifasýný istedi. Genel sekreter itiraz etmeden istifasýný verdi.
O yýllarda CHP nin yükseliþini etkileyen ikinci etkense CHP nin otuz dört millet vekiliyle yapmýþ olduðu büyük muhalefet olmuþtu. O yýllardaki muhalefeti arýyorum. Kars’ýn üçlüsü vardý. Sýrrý Atalay, Kemal Güven ve Coþkun Kýrca. Üçü meclisteki beþ yüz atmýþ altý Demokrat partili milletvekiline yetip artýyordu. Üçü mecliste bir fýrtýna gibi esiyorlardý. Mecliste olup bitenleri ise ancak CHP yanlýsý gazetelerden öðrenebiliyorduk.
Partilerin en zengini CHP çalýþmalarýný halka duyurmadýklarý için medyaya kýzýyorlar. O halde neden geçmiþte yayýnlanan Ulus gazetesini yeniden yayýn hayatýna sokmuyorlar? Yoksa paralarý mý bitti? Biten para deðil, biten sadece halka yararlý olabilmek için gereken çalýþma azmi.
Önümüzde baskýn bir yerel seçim olacaðýný belirtileri gözler önüne serilmeye baþladý. Ýzmir yolculuðum sýrasýnda yol boyunda yýðýlý asfalt malzemelerinin olasý bir erken seçimin seçim malzemesi olduðunu anlamak için fazla akýllý olmaya gerek yok. Bu görüntüler bile CHP yi uykusundan uyandýrmaya yetmiyor. Oysa AKP ye karþý yapacaðý muhalefet için tüm meclis dýþýnda kalan partilere oy verenlerin de CHP den beklentisi var. CHP yönetimi bu beklentileri görmezlik edemez, etmemesi gerekir.
                              Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.