..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




29 Haziran 2003
Gözümüz Aydýn  
Özcan Nevres
Gazetelerden öðrendiðimize göre AB ye verilen uyum paketine göre kýsa zamanda hayat seviyemizin çýtasý birkaç basamak birden yükselecekmiþ. Nasýl olacaksa? Ne memura, ne iþçiye, ne emekliye, ne de


:ADII:
Gözümüz Aydýn
üreticiye tek kuruþ zam yokken hayat standardýmýz hem de birkaç basamak birden nasýl yükselecek anlayamadým. Anlayan beri gelsin diye bir söz vardýr. Geçimini çöp bidonlarý karýþtýrarak ailesinin nafakasýný çýkaran esmer tenli Fadime kýz gazetedeki haberi okuyunca derin bir ohhh çekti. Ýçinden yaþasýn be sonunda çöp bidonu karýþtýrmaktan kurtuldum diye geçirdi. Hem de birkaç çýta birden yükselen hayat seviyesi sayesinde neler kazanacaktý neler. Önce uyuz atýnýn çektiði arabayý çöplüðe atacak, sonra da yýllardýr sayesinde ekmek yediði atýný köpek mamasý fabrikasýna satacaktý. Ýçinde cýzzzz diye bir þey koptuðunu zannetti. Atýný köpek mamasý olmasý için kýyamadý vazgeçti. En iyisi uyuz atýný götürüp daða býrakmaktý.
Fadime kýz öðlen sýcaðýnda çöp bidonu karýþtýrmaktansa atýný az ilerideki koyu gölgeli aðacýn altýna çekti. Hendek üzerindeki tam kurumamýþ otlardan bir demet koparýp atýnýn önüne attý. Arabasýnýn üzerindeki kartonlardan büyükçe birini seçip yere yatýrdý. Üzerine uzanýp yattý. Bundan böyle kendisini olabildiðince güzel bir yaþam bekliyordu. Güzel bir hayal alemine daldý. Önce at gerektirmeyen bir araba alacaktý. Hani kamyon eti mi ne diyorlardý iþte ondan alacaktý.. Bir de robut alacaktý. Televizyonlarda arçelik ne demek diyen robut gibi olacaktý. Kendisi çöplere elini bile sürmeyecekti. Çöp bidonlarýndaki iþe yarayan her þeyi robut toplayacak, kendisi aha þimdi yattýðý gibi, iþin bitmesini aðaç gölgesinde yatarak bekleyecekti.
Daldýðý hayal aleminden kalçasýna inen sert bir tekmeyle gerçek hayata dönüverdi. Karþýsýndaki agasýydý. Agasý öfkeyle baðýrdý. Ne sümdüklenip durursun burada? Kalksana toplayasýn iþe yarayanlarý. Fadime kýz öfkeyle agasýna baðýrdý. Abe ne tepiklersin beni? Ukumaz mýsýn gazetede yazanlarý? Kalk dedi agasý yoksa kötü tepikleyeceðim seni dedi. Kalkmaktan baþka umarý kalmamýþtý Fadime kýzýn. Kalktý, oflaya oflaya uyuz atýný çöp bidonlarýna doðru sürdü. Abe dedi alayým o robutu, þart olsun ilk iþ düvdüreceðim seni o robuta. Neyse ki agasý duymamýþtý söylediklerini.
Çýtalar yükselecek, çöpçü kýz yine karýn tokluðuna çöp toplamaya devam edecek. Köylü Mehmet aða yine parasýzlýktan tarlasýný nadasa býrakacak. Emekli , memur ve iþçi tüm umutlarýný yükseltilen çýtalarda deðil, devletin vereceði zamda ve destekte arayacak.
AB liler gelip uyum yasalarý ne kadar uygulanýyor diye bakacaklar. Çöp torbalarýndan ortalýða saçýlmýþ pis kokulu çöplerin üzerinde ilerlerken bir den bir patlamayla irkilecekler. O da ne diye baktýklarýnda çok temizzzzz bir bayanýn balkonunun demirlerine serdiði halýyý var gücüyle patakladýklarýný görecekler. Halýyý neden dövdüðüne bir türlü akýl erdiremeyecekler. Halýdan kalkan toz bulutu astýmý olan bir AB görevlisini soluk alamaz duruma getirecek. Hýzla uzaklaþacaklar oradan. Biri Türk tercümana soracak, o kadýn halýsýný niye dövüyordu diye. Tercüman halý temizlensin diye dediðinde AB görevlisi hayýflanacak ve üzüntüsünü dile getirecek. Demek sizin hanýmlarýn halen elektrikli süpürgeleri yok diyecek. Tercüman boynunu bükecek ve yanýt veremeyecek.
Acý da olsa memleketimin insan manzaralarýndan bunlar. Olabildiðince ilkel ve iðrenç. Diðerlerini saymaya ise gerek yok. Hepimiz her gün nice ilkellikler görüyoruz. AB ye gerçekten girmemiz gerekiyorsa önce, her türlü ilkellikten arýnmamýz gerekir.
                         Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.