..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diðer insanýn iyiliðini istersin. Romantik sevgide diðer insaný istersin. -Margaret Anderson
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




24 Ekim 2001
Ciddiyetsizlik  
Özcan Nevres
Yalnýzca Çeþme mi böyle rüzgarý bol olan? Belki de Çandarlý Çeþme'den daha çok rüzgar almaktadýr


:BFBD:
Ciddiyetsizlik
Devlet bir genelgeyle kamu harcamalarýnda kýsýntýya gitmek amacýyla kamu hizmet araçlarýndan yirmi bininin elden çýkarýlmasýný istemiþti. Devleti kazýyan kim? Tamiri, yedek parçasý ve akar yakýtý devletten olan bu araçlarý hangi genel müdür ya da müdür elden çýkarmak ister? Emir demiri keser derler. Oysa bizde emir býrakýn demiri kesmesini, demirin yanýna bile yaklaþamýyor. Geçmiþi iyi irdeleyenler bu tür emirlerin saman alevi gibi gelip geçici olduðunu bilirler. Emir yürürlükte olmasýna karþýn, 2002 bütçesine 2200 yeni araç alýnmasý için ödenek konulmuþ. Hep birlikte soralým, ciddiyet bu iþin neresinde?
Ýzmirli iþ adamlarýnýn Çeþme’de elektrik üretmek için kurmuþ olduklarý rüzgar santralýnýn ürettiði 1000 kilovatlýk elektrik enerjisi enterkonente sisteme baðlanmýyor. Bu nedenle yeni santral inþaatýna geçilemiyor. Konu ile ilgili bir iþ adamý “Çeþme’de her gün yüz milyon dolar baþýmýzýn üstünden uçup gidiyor” Yalnýzca Çeþme’mi böyle bol rüzgarlý olan? Belki de Çandarlý Çeþme’den daha çok rüzgar almaktadýr. Ege denizinde sefer yapan gemilerin kaptanlarý için en korkulu bölge sert rüzgarlarý nedeniyle Çandarlý körfezidir. Günde yüz milyon dolar Çandarlý rüzgarý için de ekle, eder günde iki yüz milyon dolar. Yalnýzca Ege’nin iki yöresinden baþýmýzýn üstünden uçup giden bu kadarý. Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri az rüzgarlý mý? Yine hep birlikte soralým, ciddiyet bunun neresinde?
Televizyonlarda izliyorum. Trakyalý çiftçiler dertlerini dile getiriyorlar. Mazot, gübre ve traktör bakým masraflarý çok yüksek. Tüm bunlara aldýðýmýz kredilerin faizlerini de eklediðimizde tarým zarar ettiren bir iþ kolu oluyor. Bu nedenle zarar etmektense tarlalarýmýzý boþ býrakmayý yeðliyoruz diyorlar.
Yaklaþýk on yýl tarýmla uðraþtým. Hep zarar ettim. Ürün yetiþtirmeyi beceremediðimden mi? Hayýr. Ürünümü deðer fiyata satamadýðýmdan. On iki dönüm börülce ekmiþtim. Yoldan geçenlerin ilgisini çekiyordu ve “aman börülcelerini ucuza kaptýrma.” Ýþten anlayanlar, “sakýn tohurunu beþ yüz milyondan aþaðý verme. En iyisi kendin deðerlendir” diyorlardý. Tohurcular bir gece kahvehanede buldular beni. Yüz yirmi milyon teklif ettiler. Vermedim. Ürün vermeye baþladýðýnda hele verdiklerim satýlmadý. Üç ana caddenin kesiþtiði yerde olan apartmanýmýzýn önünde kilo kilo satmaya baþladým. Ýþçi parasý nakliye derken elde kalan para sadece yirmi milyondu. O para da bozuk bað yollarýnýn haþat ettiði arabamýn tamir giderlerine yetmedi.O araziye sekiz yüz nar fidaný diktim. Beþinci yýl ürün vermeye baþladý. Dikenleri yüzünden amele bulamaz oldum. Sonunda araziyi satarak tarýmdan koptum.
Trakya engebeli arazisi ve sulama tesisleri yokluðu yüzünden tahýl ve ayçiçeði tarýmýna mahkumdur. Sert kuzey rüzgarlarýna kuytu düþen ve taban suyu olan yerlerde meyvecilik geliþtirilebilir. Tekirdað’da kiraz yetiþtirildiði gibi. Baðcýlýkta yapýlabilir. Nedense görenek olmamýþ. Tarým Trakya’da belki meyvecilik ve sebzecilikle yeniden canlanabilir. Bu konuda Tarým müdürlüklerinin ön ayak olmasý gerekir.
Bu gün referandum için yüz yirmi günlük süreç baþladý. Her ne kadar hata olarak nitelendirilen milletvekillerinin maaþlarýný düzenleyen anayasa maddesinin, geriye dönüþ olarak düzeltilip, referanduma gerek kalmayacaðýný söyleyenler varsa da, bunun olabileceðini sanmýyorum. Maaþ arttýran yasaya karýnlarýný kaþýya kaþýya kabul oyu verenler, referandumun ardýndan seçim geleceðinin hesaplarýyla geriye dönüþte yan çizeceklerdir. Saadet partisinin lideri Sayýn Kutan, referandum ile birlikte erken seçim de yapýlmalýdýr demektedir. Oysa Anayasadaki deðiþiklikler, Saadet Partisinin desteðiyle gerçekleþmiþti. Bu da tartýþmalý maddenin meclis kararýyla eski þekline dönüþtürülmesi umudunu yok etmektedir. Saadet Partisinin umudu, olasý bir erken seçimle, rakip olarak gördüðü Adalet ve kalkýnma partisinin önünü kesmektir.
Ok yaydan fýrlamýþ bir kere. Olasý seçimde iktidar koltuðuna oturacaklarýný umanlar, erken seçim için referandumu koz olarak kullanacaklardýr. Ýktidar ortaðý ANAP tan istifalar nedeniyle artacak ret oylarýný da gözden uzak tutmamak gerekir.
                                   Özcan NEVRES 23 Ekim 2001



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ülkemden Manzaralar
Solda Arayýþlar
Erken Seçime Adým Adým
Çaðý Yakaladýk
Siyasi Yazý Yazmak
Kaçýnýlmaz Sona Doðru

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akvaryum Balýkçýlýðý
Temel Gıda Süt
Yeni Yýla Gün Sayarken
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Nasýl Adam Olacaðýz
Gündemdekiler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.