..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Gültekin BAYIR




2 Temmuz 2003
Ýstikrarsýzlýkta Gösterilen Ýstikrar...  
yüzleþiyorum

Gültekin BAYIR


Boðazda bir çay içtiðimiz güz gözlü kadýna yaþadýðým otuz beþ sene için okkalý bir küfür ; ama ne kadar süreceðini bilmesem de geride kalan ömrümde yaþayacaðým muhtemel güzellikler için sonsuz bir þükran borcum olduðu kanýsýndayým


:BHGE:
Kendini sevmeyi bencillikten ayýrt edebilmiþ olmana raðmen gerçek ve teskin edici nedenlerden hep mahrum kalmýþsýn bu konuda. Hiçbir þeyin sonuna ne merak duyup, ne gerek görüp, ne de zahmet buyurup gitmemiþsin neredeyse. Zevk alacaðýna emin olduðun, iþlere, kiþilere, aþklara ve en kötüsü de zaferlere teðet geçmiþsin hep. Evet, teðet geçmiþsin güzel ve mutlu bir yaþama bu güne deðin farkýna bile varmadan. Üstelik bir gaflet uykusu yerine bin bir savaþ yarasýyla gövdende ve ruhunda sana ait olmayan yüz binlerce kavganýn içinde canhýraþ boðuþarak hem de. Ne zaten sana layýk görülmemiþ kahraman yaftasý avutur seni bundan böyle; Ne de teðet geçmek yerine durup biraz tadabildiklerinin lezzetlerinden aklýnda kalanlar. Bunlarý kendine ve baþkalarýna ne kadar ballandýra ballandýra anlatabiliyor olsan da üstüne üstlük. Hiç ama hiçbir faydasý olmayacak.
Eþek kadar olmuþsun. Okumuþsun, seyretmiþsin, dinlemiþsin. Zaman zaman þuradan buradan kulaktan dolma bilgiler hatta sadece aklýnda kalanlar bile seninle karþýlaþanlarý bir kenara býrak seni bile þaþýrtýr olmuþ. Okuyup ettiðin, sorup soruþturduðun hatta üþenmeyip araþtýrdýklarýn bile fuzuli neredeyse hayatýnda. Her öðrenme seansýndaki þaþýrtýcý yatkýnlýðýna hayret edip öte yandan da acep ne menem bir öküzüm ben diye her sorduðunda kendine; Ne adil davranmýþ nede baþkalarýyla; Hele de hiç beðenmediklerine kýyaslama hilesine hiç ama hiç baþvurmadan neredeyse; hem kendini sevmeye devam edip için için. Bir yandan da acýmazsýzca ve sürekli eleþtirmiþsin kendini.
En mütevazý yanlarýný bile zaten vardý deyip hiç hesaba katmamýþsýn kendini kantara çekme anlarýnda. Hep zaaflarýnýn anlaþýlabileceði cümleler olmuþ baþucu kitaplarýnýn altý çizili sayfalarýnda. En beðendiðin paragraflar ve ana fikirler bencileyin dediðin adamcýklarýn çöküþünü anlatan manzumelerden ibaret neredeyse. Bünyende var olduðunu bildiðin bir takým iyi ve anlatýlasý yönlerini izaha hep imtina etmiþsin. Bu tevazu mu yoksa anlatýrsam varsayým muamelesi mi yapmýþ olurum diye bir kaygýyý daha aþamamýþsýn. Seni dinleyenin tarzýný, seçtiðin kelimelerini hatta senin kulaðýna karga baladý gibi gelse de ses tonunu sevmesini anlamlandýramamýþsýn hiç. Her beðeniliþin yeni bir sonun yeni bir hezimetin baþlama çizgisi olmuþ hayatta neredeyse.
Hiç; Hep, daha, aman diyenlerin etkisinde kalmamýþsýn. Normal insanlarýn zayýf yanlarýnýn sana bulaþmasý kaygýsýndan olsa gerek sýradan insanýn gücünü, hýrsýný ve devamlýlýðýný görmezden gelip bünyeni bu kabil meziyetlerden korumuþsun, en salakça gerekçelerle hem de. Kendine has kýlmaya çalýþarak her þeyi en sýradan ve basit erdemlerin bile etrafýnda dolaþýp durmuþsun isabet edemeden. En sevdiðin filmler, müzikler, renkler, kadýnlar hep gerçekten beðenebileceklerine çok yakýn olmuþ ama asla tam anlamýyla en sevdiklerin olamamýþlar sanki. Teðet geçmek fikri hep korumuþ cazibesini hayatta senin için. Elde edilmek kaygýsý elde edebileceklerini dokunmana engel olmuþ. Fethetmeyi göze alamamýþsýn hiç. Ama hep etrafýný kuþatmýþ, tüm yollarý kesmiþ ve kendini elde etmek için gereken bin bir zahmete büyük bir ustalýkla soktuktan sonra vazgeçivermiþsin. Ama neticesinde elinden kayýp gitmiþ olmasýnlar, kaçýrdý, baþaramadý demesinler diye sanki insanlar. En görünün haliyle ellerinin afiþe etmiþsin kendince erdem sandýðýn salaklýðýyla isteksizliðinin verdiði vazgeçmiþliði ve avuçlarýnýn büyük boþluðunu insanlara.
Þimdi geride kalanlarý anlatýyorsun bak. Geride kalanlar, bunlar sadece kelimeler. Tek servetin, tek varlýðýn bunlar. Üstelik sandýðýn kadarda zengin deðilsin bu konuda. Ne yapacaksýn bu konuda merak ediyorum bundan böyle.
Zira bir türlü cesaret edemediðin beþ saniyelik bir fiilin seni koparacaðý ve hiç hoþnut olmadýðýnýn gün gibi aþikâr olduðu bu yaþamdan alman gereken bir tek ders var aslýnda. Ya kalmak için gereken basit deðerleri edineceksin; ya da gitmen için gerekeni yapmaný saðlayacak olan fiili gerçekleþtirme cesaretini.
Kalmak baþarý olur bir kez dahi gitmeyi planlamýþ ve gerçekten istemiþ birine Bu nedenle kalmak için gerekçelere ihtiyacýn var. Ama bu gerekçelerin kim için gerekli olduðu konusunda samimi olma cesareti de ayrýca bir temel ihtiyaç. Sen daha kendin için yazdýklarýný bile ikinci tekil þâhýsa anlatmaktan sýyrýlma cesaretini bile göstermezken; öznesi bizzat kendin olan cümleleri bile ben diyemeden anlatma külfetini göze alýp içindeki ukala akýl hocasýnýn sözünden hiç çýkamazken. Kendi Özüne bile kobay muamelesi yapýp kendinle öz arasýndaki çatýþmayý körüklerken; Nasýl ikna edeceksin sevdiðin baþka Özlerin benliklerini onlarý sevdiðine ki?
Kendini beðenmek duygusunun kaybetmenin içindeki kiþisel ve tek hedefi sen olan büyük öfkeyi serbest býrakmasýndan korkuyorsan? Ve eðer bu öfkenin sana yapabilecekleri hakkýnda biraz olsun fikrin varsa, o öfkeden kaçýþýný hayata bakýþ açýnla eþdeðer tutma zavallýlýðýnla özdeþleþtirip gereken yaþama hýrsýný gösteremiyorsan ve yine ayný öfkenin senin benliðinin önemsiz bedenine yapabilecekleri yüzünden kendini bastýrýyorsan. Zaten gitme vakti çoktan geçmiþtir bile!
Ya git ya kal oðlum Gültekin. Bu sana son nasihatim. Ya edineceklerini göze al ve kal
Yada siktir git bu hayattan !!!
Ýmza: içindeki AKIL HOCAN


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk.
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
19 Nisan 2010
Diyecek söz çok ve þu anda yüreðimden dilime bir türlü ulaþamýyor.Þu sýralar bir kilit var içimde bir yerlerde, ona raðmen yazýnýz dokundu yüreðimin en kuytu köþesindeki Duru' mun içine. Gözümden bir damla yaþ iniyor þimdi yanaðýmdan aþaðýya. Diðerini durdurmanýn yolu bu yazýyý ikinci defa okumayý sonraya býrakmaktan geçiyor.Bu size ilettiðim ilk teþekkürüm olsun, þimdilik size sadece iyi ki varsýnýz diyorum.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: satýr aralarý yüzeye çýkmýþ !!
Gönderen: Meryem Uçar Kayalý / izmir / türkiye
3 Temmuz 2003
Bazen inceden inceye deðinilir anakonuya, bazen ise açýk açýk.. Nedense açýk açýk olanlarla aram pek hoþ deðil.. severim satýr aralarýný okumayý, okuduklarýmdan hoþlanmayacak bile olsam... Ben diyorum ki o içindeki akýl hocana.. HALT ETMÝÞSÝN SEN... KALACAK TABÝÝ KÝ.. VE ARTTIRACAK KAZANILMIÞLARINI... Dostlarým bana çoðu zaman pollyannacýlýk oynadýðýmý söylerler... Belki de haklýlar, ancak belki de gerekiyor böyle olmam.. Yaþamýn sadece nefes alýp vermek olmadýðýný, zor koþullarda bu sayede anlýyabiliyorum belki.. Belki kaçýyorum belki de tam aksine savaþýyorum dimdik... Ölümün soðuk nefesini iki kez ensemde hissettim ve sanýrým o yüzden baðlýyým hayata bu kadar.. Bedenim yaþýyorken ruhumun ölmesine nasýl izin verebilirim ki... Son zamanlarda yolunda giden o kadar az þey olmasýna karþýn hayatýmda, gene de her sabah yeni günün coþkusunu taþýyorum içimde.. Ben halen yaþýyorum, nefes alýp vermekten ötesini yapmaya borçluyum kendime.. Ben borç ödüyorum:)) ve diyorum ki; kuþ sesi'nde sonu çaðrýþtýran ama tutunmaya çalýþýlan bir yaþam izi var.. evet; akýl hocan bir konuda haklý.. ya kal ya da git... ama karar ver ve kararýnýn getirdiði sorumluluðu da taþý sýrtýnda... yükün aðýrlaþtýðýnda verecek bir omuz var izmir'de onu bil yeter:)) offf be... daðýldým yaaa... zaten sýcak bulandýrmýþ zihnimi.. rahat býrakmak istiyorum þimdi.. zihnimi, yüreðimi ve kendimi...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sahiden Var mýyým? Yoksa Bu Bir Ýhtiyaçtan Yanýlsama mý?
Öylesine
Repertuar Çalýþmasý... Devam...
Karanlýðýn Küçük Kahverengi Lekeleri.
Siz Hiç Bir Kat Yukarýda Öldünüz Mü?
Repertuar Çalýþmasý...
Yapabileceðinin En Ýyisini Yapmamak...
Yaþam Denilen Ve Kaç Bilinmeyeni Olduðu Bilinmeyen Denklem.
Sanýrým birden fazla ben varým !!!
Bu aralar ne mi yapýyorum ?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýki Hece [Þiir]
Þiirimsi. [Þiir]
Soru [Öykü]
Deðiþmeli [Öykü]
Koþma Süreyya ! [Eleþtiri]
Komplo Teorilerinin En Teorik Olaný. [Ýnceleme]
“Tanrý’nýn Eli” ve panik halinde üç beþ surat. [Ýnceleme]
Bir Garip Aþkýn Mektubu [Bilimsel]


Gültekin BAYIR kimdir?

Zaman daralýyordu, adeta demir sertliðindeki grimsi akþam karartýlarý etrafýmýzdaki yerlerini alýrken eksik olan metal seslerini bilinçaltýmýz tedarik etmekteydi. Aman tanrým buda mý olacaktý dedi Elophis. . .

Etkilendiði Yazarlar:
T-H-O-S-H-U-N


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gültekin BAYIR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.