..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Eren Rýzvanoðlu




5 Temmuz 2003
Bir Yalnýz Gezerin Düþleri  
düþlerimin, sabaha yansýmalarý

Eren Rýzvanoðlu


bu yazý, okuyana dönük bir çaðrý edimidir ve tek bir an da biçimlenen bir yolculuk denemesidir


:CACE:
Sabahlardan herhangi bir sabah, uykunun artýk size aðýr geldiði bir anda uyuþuk açarsýnýz gözlerinizi. Ýçinizi garip ve tanýmlanmasý zor bir duygu sarmýþtýr. Uzun zamandýr hep ayný manzarayla uyanan gözleriniz isyan edip, o ilk aný bulandýrýr. Pencereden usulca içeri giren güneþin ilk ýþýnlarý gözlerinizi kamaþtýrýr. Yüreðinizi iç gýcýklayýcý bir his aðýrlaþtýrmaktadýr. Birden anlaþýlmaz bir þekilde her þeyin sizi saran nesneler yýðýnýndan baþka bir þey olmadýðý düþüncesi usunuza saplanýr. Her neyse deyip kovuvermeye çalýþýrsýnýz bu düþünceyi. Bütün tarihiniz o nesnelere dokunmakla geçmiþtir ve hala ne olduklarýna veya neden varolduklarýna ait bir fikriniz yoktur. Yýllarýn getirdiði alýþkanlýkla, dýþýnýzda sizi saran ve sararak belirleyen bu nesnelerle, tanýmsýz bir iliþki geliþtirmiþsinizdir. Dirimsiz ve durgun varoluþlarýndan aldýðýnýz güçle hor gördüðünüz ama yine de dokunduðunuz nesneler duyularýnýzýn hep bir adým önünde durarak aslýnda sizi hor görmekte gibidir. Her birini tanýdýðýnýzý sanmanýzýn yolu onlarý adlandýrma yeteneðinizdir. Oysa ki adsýz bir yalnýzlýktýr, tüm bu çabalarýnýzýn arkasýndaki gerçek. Ve her sabah uyandýðýnýz dünya, adlandýrdýðýnýz nesnelerin arkasýna saklamaya çalýþtýðýnýz, bu adsýz yalnýzlýðýn dünyasýdýr. Ýçinizi dolduran o duyguda, bazen dokunmakdan tiksinsenizde sizin yalnýzlýðýnýzý gizleyen nesnelerin tek gerçek þey olduðu düþüncesinin yarattýðý, acý dolu duygudur..

Yüreðinizin de bir belleði vardýr ve tüm sýðasý bile, tek bir an’ýn yitikliðinde, kýrýlan bir umudun veya unutulan bir sevginin varlýðýný taþýyamaz. Ýnsan kýrýla kýrýla toplumsallaþa dursun yürek her kýrýlmadan sonra bataklaþmaya baþlar ve gittikçe her yeni duyguyu yutar. Öðrendiðiniz þey yaþamdýr ama unuttuðunuz þey yaþamaktýr. Bir bakýþa kanmayý veya tek bir anýn özlemiyle günlerce uykusuz kalmayý unutmuþsunuzdur örneðin. Aldanýþlarýnýzda çocuksu bir merak eksilir, ormanda gece olunca ormaný karanlýk bir yalnýzlýk kaplar ve o yalnýzlýk geceleri de saran, sizi ötekinden yalýtan ölümlü varoluþunuzdur. Ertelemek zorunda kalarak unuttuðunuz veya unutmaya çalýþtýðýnýz þeyler, bilincinizin dýþýnda size gülerler ki bu aþýnan, kendi olabileceðiniz tek yerdir.

Uyandýðýnýz sabah, bir bahar esintisi düþüyle uyanmýþ olduðunuz onca geçmiþ sabaha göre, yüreðinizi kaplayan bir kara delik gibi tüm düþlerinizi baskýlar. Terler içinde uyumaya çalýþtýðýnýz uzun gecelerin sonunda hep bir sabah, sizi karanlýk geceden kurtarýr oysa ki yine böyle bir gecenin sonunda sizi karþýlayacak sabah, daha büyük bir karabasan yaratacak ve sizi karanlýðýn tam da orta yerinde kendinizle baþ baþa býrakarak, ýssýz bir geceye kaçacaktýr. Bir burgaç gibi yüreðinizi burkan sessizlik, sözlerin dokunmaktan kaçýndýðý, aþkýn geri dönüþsüz yiten düþsel gerçekliðinin, yokluðudur.

Böylesi bir sabah da yitirdiðiniz þey demin gördüðünüz düþle uyandýðýnýz dünyanýn akýl almaz karþýtlýðýnýn sizde uyandýrdýðý katýksýz inanma güdüsüdür.

Düþlerinizi süsleyen yolculuklar, sonunda neyin olduðunun asla bilinmediði gizem dolu yollardan geçer. Tüm sýkýntýlar yerleþik olmakla ilgilidir. Ve yolcu yanýnda yalnýz hüznünü taþýr. Yaþamýmýza giren tüm insanlar, benliðimize giden yoldaki istasyonlardýr. Her birinden yeni þeyler alýr ama illaki bir þeyler býrakýp gideriz. Yüzünü güneþe dönüp yol alan gezgin, sabahý hep yakýnýnda yaþar. Bitimsiz ve karmaþýk kurgusuyla yaþam her sabaha yeni bir anlam taþýr ve yolcu anlama susuzluðunda kana kana içmektedir bu çeþmeden. Tüm anlamlarý saran gerçek, köksüz varoluþumuzdur. Gezgin yitirmez yalnýzca ufukta gözden yiter. Bir adým daha atýp yakalamak zorunda kalacaðýnýz hiçbir yerleþik doðru yoktur yollarda. Bütün yollar ötekinin yüreðinden teðet geçer. Onu sarmak ve kollamak zorunda kalmazsýnýz. Yapmanýz gereken tek þey yüreðinizin belleðinde ona bir yer açmaktýr. Sýnanan tek þey, yola kattýðýnýz þeyin ne kadar siz olduðudur. Her sabah deneyimlerinizin aðýrlýðýndan arýnarak baþlarsýnýz yolculuðunuza. Zamanla yolun sizi taþýmadýðýný, sizin yolu içinizde taþýdýðýný anlarsýnýz. Ýþte o zaman yol, görevini tamamlar. Özlem duyarak uyandýðýnýz yokluðun sessizliðinde, siz bir ses olursunuz. Ve yol boyunca o ses sözlere inerek sizi kurar. Düþlerinizi sizden alan ve sizi kendinizle baþ baþa býrakan acýlarýn tek gerçeklik olmadýðý, bunun bir dayatma olarak yaþandýðýný anlarsýnýz. Bütün sorularýn karþýlýðý olan yanýt, özlem duyduðunuz yokluðun içinden yeniden kurmak için ter dökeceðiniz yeni dünyanýn düþündedir. Düþler siz onlara inandýðýnýz sürece nesneleri örüp onlarýnda ötesinde, yeni ve geri dönmeyecek olanýn simasýnda ki gerçeði var ederler.

Bu sabah uyanarak yaþadýðýnýz dönüþüm sonuçunda anlarýn içine yerleþmiþ o çýkmaza kendi özgün yanýtýnýzý verirsiniz. Yüzünüzde bir tebessüm kollayarak yarattýðýnýz kahkaha, uçucu varoluþunuzda keskin bir esriklik yaratýr.Gözlerinizi kamaþtýran ýþýk, pencereden içeri süzülen güneþin ýþýðý deðildir, içinizden gelen en insani yaþama istemidir.

Karamsar tümcelerle baþladýðým yazýmý bitirken kurguladýðým bu metnin, yaþamda kendini bulmasýný umuyorum. Bu anlattýklarýmýn rast gele yazýlmýþ olsalar bile yine de bir þeyleri sizde uyandýracaðýný umuyorum. Bizi birleþtiren þey birazda duyarlýklarýmýz deðil midir? Hoþnutsuz olmak yetmez, eylemek de gerekir. Sorumluluk size dönük olan çaðrýyý, karþýlýksýz býrakmama sorumluluðudur. Kýsýtlý deneyimlerimden bana kalan ender doðru, size uzanan elin, insan kalmanýzýn tek yolu olduðuyla ilgilidir. Nazým'ýn da dediði gibi “Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeþçesine.”



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: katýlýyorum
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
15 Ocak 2005
Merhaba Sevgili Eren Rýzvanoðlu; Çaðrýlarýnýzý aldým......Ýnsana umut veren; duyarlýlýk ve sevgi aþýlayan bir yazýydý.........Bakmakla görmenin farkýný anýmsattý bana.....Severek okudum....Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen

:: YALNIZ GEZERE SEVGILER!
Gönderen: Nuray Lale / Bielefeld/Almanya
10 Kasým 2003
Sevgili Eren, Makaleniz o kadar hoþuma gitti ki, makalenizden bir þiir yaptým. Sizin tarif ettiðiniz yolculuk herkesin kendinde bildiði ve tanýdýðý bir yolculuktur. Ancak bazý insanlar o yolculuðu yaparken, çevrelerine bakmadan yürüdüklerinden, Sizin gibi detaylý göremezler herþeyi. Bakýn bir düþünür ne demiþ: "Dünyadaki herþey acayip ve þaheserdir, görebilen iki açýk gözünüz varsa". Þiirimi birkaç gün sonra sayfaya ekleyeceðim. Yazýlarýmý takip ederseniz, memnun olurum... Sevgilerimle Nuray Lale Eðitim ve Saðlýk Bilimcisi




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Yüz Çizmek
Düþ ve Çocuk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk ve Hiçlik - (Deðiniler1)
Dil, Okyanus ve Ada

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eskiden Varolan Bir Düþ [Þiir]
Gecenin Anlattýklarý [Öykü]
Herkes Ýçinde Kendi Bataðýný Taþýr [Eleþtiri]
Sanatýn Toplumsal Ýçeriði [Ýnceleme]
Sisifos ve Camus [Bilimsel]


Eren Rýzvanoðlu kimdir?

yazarýn dediði gibi " Ben yalnýzca bir sözcüðüm ve bir yüze ihtiyacým var. "

Etkilendiði Yazarlar:
dostoyevski, hesse, camus....ama okuduðum edebi yapýtlarý farklý bir gözle görmemi saðladýklarý için; bakhtin ve blanchot.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eren Rýzvanoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.