..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Arzu Menteþeoðlu




11 Temmuz 2003
Gidelim Köyümüze Hüseyin!  
Arzu Menteþeoðlu
"Niye Hüseyin? Nasýl karýþtýn bu iþe? Birgünden birgüne hayatýmýzdan þikayet ettim mi? Senden baþkalarýnýn karýlarý gibi, gücünün yetmeyeceði þeyler istedim mi?" diye düþünürdü Fatma.


:BEJG:
      GÝDELÝM KÖYÜMÜZE HÜSEYÝN


     Zavallý kadýn, bir insanýn nasýl bu kadar kötü olabildiðine hayret ediyordu. Bilmiyor muydu sanki, karanlýk bir iþe bulaþmasý yüzünden -ki kadýn, kocasýnýn nasýl olup da böyle bir iþe bulaþtýðýný anlayamýyordu.- kocasýnýn beþ kuruþ bile býrakmaya vakit bulamadan evi terk etmek zorunda kalýp, iki küçük çocukla onu, bir kadýn baþýna býraktýðýný? Mahalledeki herkes gibi bakkal da biliyordu. Mendebur adam, nasýl da kadýnýn çaresizliðinden, yalnýzlýðýndan yararlanmaya kalkýþmýþtý. Fatma, teklif ettiði iðrenç þeyleri deðil birilerine þikayet etmek, yalnýz yaþayan ve çaresiz bir kadýn olarak adýnýn çýkmasý an meselesi olduðu için, en yakýn kapý komþusuna bile dert yanamýyordu. Hüseyin bir gün elbet dönecekti, bu sefer de katil olup aralarýna demir parmaklýklar mý girsindi? Veresiye çalýþtýðý için, Pinti Rýza'dan alýþveriþe devam ediyordu. Kendisi için deðil, biri yedi, diðeri sekiz yaþýndaki bebeleri için katlanýyordu bu duruma. Yoksa o, kuru ekmeðe bile razýydý.

     Hüseyin gideli neredeyse üç ay oluyordu. Sekiz yaþýndaki Ahmet sanki birden büyüyüp annesinin dert ortaðý, evin erkeði oluvermiþi. Fatma babalarýnýn nerede olduðunu ýsrarla soran çocuklardan, önceleri durumu özenle saklamýþ fakat daha sonra, bazan gereksiz yere son dereceacýmasýz olabilin insanlardan korkusuna, baþkasýndan duymasýnlar diye, uygun bir þekilde gerçeði anlatmýþtý. Ýnsanoðlunun derinliðinde yatan, o henüz bozulmamýþ derin anlayýþla çocuklar, durumu annelerinden bile kolay kabullendiler.

     Fatma, Hüseyin ortadan kayboldu olalý, evlere temizliðe giderek, eve iki lokma sokabilmeye çalýþýyordu. Hüseyin inþaat iþçisiydi. "Niye Hüseyin? Nasýl karýþtýn bu iþe? Birgünden birgüne hayatýmýzdan þikayet ettim mi? Senden baþkalarýnýn karýlarý gibi, gücünün yetmeyeceði þeyler istedim mi?" diye düþünürdü Fatma. Acaba Hüseyin ne zaman birlikte kurduklarý hayallerine boþ vermeye baþlamýþtý? "Hayallerimiz vardý. Mutluyduk biz." Bazan de 'baþka bir kadýn' kuþkusu yer bitirirdi zavallý Fatma'yý. Fakat hemen sonra, bu düþünceye def ederdi aklýndan. Kimbilir þimdi Hüseyin nerde, sýcacýk yuvasýna, Fatma'sýna, çocuklarýna dönmeyi hayal ediyordu?

     Hüseyin de, Fatma da, köyden kente göç ederek, kötü þartlar altýnda da olsa 'kentli' olmaya özenmiþ, kentte altýn madeni olduðunu sanan, kýsa zamanda zengin olmayý umut ederek köyünü terk etmiþ ailelerin çocuklarýydý. Babalarý çocuklarýnýn hiçbirini okutamamýþtý Seyyar satýcýlýk yaparak, nüfusu kalabalýk bir ailenin ancak boðaz masrafý karþýlanabiliyordu.

     Fatma onlarý suçlayamýyordu da. Çorak topraklarda bereket mi kalmýþtý sanki? Her yýl bol keseden atýlan seçim vaadlerinin hangisi gelmiþti köylerine? Köylüsü de televizyondaki hayata özenip, kentli olmaya çalýþýyordu. Fatma, bu duruma her zaman üzülmüþtü. Evet, eðitimi yoktu belki ama,anlayacak kadar zekiydi o. Köylerindeki imkansýzlýklardan kaçýþý, göç yüzünden kalabalýklaþan þehirde yine yaþýyorlardý. Göç eden insanlarýn, büyük þehrin, büyük bir problemi olan, 'gecekondu' sorununa yol açtýðýný biliyordu. 'Çarpýk kentleþmenin' ne olduðunu biliyordu o. Niye köylüsünün, dýþý boyalý, içi kof bu renkli hayata, saflýðýný ve erdemi yok olmuþ insanlardan biri olmaya bu derece özendiðini hiç anlayamýyordu.

     Hüseyin'le Fatma'nýn tanýþtýklarý günden beri, paylaþtýklarý hayalleri, bir toprak edinebilecek kadar paralarý olunca þehirden ayrýlmaktý. Çocuklarýný temiz havada topraðýn bilgeliðiyle büyütmeyi kurarlardý hep.

     Genç kadýn, bunun artýk belki de artýk hiçbir zaman gerçekleþmeyeceðini için için düþünüyordu. Hüseyin de bu cafcaflý dünyanýn büyüsüne kapýlmýþtý demek. 'Ah Hüseyin, seni de mi kandýrdýlar? Sen de mi onlardan oldun?"



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özlem
Dön Mehmet
Labirent - Kayboldum! -
Ölüm Güzel Þey

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölüden Mektup Var
Resme Hapsolan Adam
Melek Ýnsanlar
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým
Hayran
Sadece Bir Gazete Ýlaný
Iþýk Adam
Video Mert
Yoksa Öldüm Mü?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Günlük - 9 [Roman]
Günlük - 5 [Roman]
Günlük12 [Roman]
Günlük - 7 [Roman]
Zara'nýn Dünyasý [Roman]
Günlük - 6 [Roman]
Günlük 11 [Roman]
Günlük - 8 [Roman]
Günlük - 10 [Roman]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.