..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Mehmet Sinan Gür




18 Temmuz 2003
Cola Turka Üzerine  
Mehmet Sinan Gür
Yeni bir ürün fakat eski bir gerçek.


:ECDD:
How is Yenge? Kiss çoluk çocuk for me... gibi sözlerin geçtiði reklamý biliyorsunuz. Evet, Pepsi ve Coca Cola'yý boykot edelim demiþtim. Ýngiliz ve Amerikan mallarýna boykot baþilýklý yazýmý yazdýðýmda þimdiki gibi bir durumun oluþacaðýný pek tahmin edememiþtim. Sonuçta olan þey çok normal. Bir ürün satýþýnda bir gerileme olursa yerini baþka bir ürün doldurur. Ülker'in benim gibilere teþekkür etmesi gerekir. Ýþleniþ biçimini onaylamasam da çok tuttu bu Cola Turka. Benim açýmdan farkeden þey ise verdiðim paranýn Türkiye'de kalacak olmasý. (bundan da tam emin deðilim. Ülker'in bir Ýngiliz þirketine satýldýðýný söylüyorlar, doðruluðunu bilmiyorum)

Bir bakkala girdim, büyük boy Cola Turka sordum. Bakkal öyle talep var ki yetiþemiyoruz dedi. Neden olarak bütün insanlarýmýzda bir amerikan karþýtlýðýnýn varlýðýný da vurguladý.

Dikkat ediyorsanýz büyük marketlerde Cola Turka satýlmýyor. Yalnýz Pepsi ve Coca Cola var. Burger King Coca Cola, Mc Donald's Pepsi satar. Bunlara dikkat edince kurulu tezgahýn ne boyutlarda olduðu daha iyi anlaþýlýyor.

Sonuç olarak Ülker de para kazanmaya çalýþan bir firma. Ýstiyecekler tabi. Ancak ne olursa olsun artýk kolaya harcadýðým paranýn Türkiye'de kalacaðýný bilmek, öyle deðilse bile çoðunlukta bu bilincin oluþmaya baþladýðýný görmek beni sevindiriyor. Bu insanýn kendi kendine uygulayacaðý bir disiplin sorunudur. Sanýyor musunuz ki Amerikalýlar veya diðerleri bunu kendilerine uygulamýyorlar? Ellerinden gelse bütün yiyeceklerini yanlarýnda taþýyacaklar ama artýk gerek yok, çünkü kendi ülkelerinin fast food restoranlaýr bütün dünyayý sarmýþ durumda. Bilmelisiniz ki buralardan aldýðýnýz bir yiyeceðe bir gün ödediðiniz para baþka bir gün daha fazla olacak. Çünkü paranýn bir bölümü bir daha dönmemek üzere Türkiye sýnýrlarý dýþýna çýkacak.

Diyorlar ki bu firmalar eleman çalýþtýrýyor, istihdam yaratýyor, Türk sýðýrlarýný, Türk sularýný kullanýyor. Evet ancak bunlar toplandýðýnda harcamanýn yalnýz bir bölümünü oluþturur. Türkiye dýþýna çýkan ve geri dönmeyecek olan para elde edilen kârdýr. Siz o parayý baþka bir yolla kazanamadýðýnýz için daha sonra alacaðýnýz yiyecek daha pahalýya gelir. Bunun sonu habire çalýþmak fakat bir türlü rahata kavuþamamaktýr.

Ýþte sömürü denen þey. Hem de yediðimiz içtiðimiz þeyler üzerinden.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: baykuþ bakýþý
Gönderen: hakanyurdacan / Adana/Türkiye
10 Aðustos 2009
sermayenin dili imaný milliyeti yoktur. sermye sahibi ister türk ister ister kürt ister yahudi olsun tek amacý satýþ geliri elde etmek ve büyümek olan bir þirket ya da holding için ya hepsine karþý olmak ya da hepsine tavýr koymak gerektiðini düþünüyorum. ki bilmezmisiniz ülker bu ülkede neyi temsil eder kimlere hizmet eder? kapitalizim gericidir kan emicidir kapitalizim ýraktýr yugoslavyadýr filistindir türkiye cezayirdir örnekleri daha da çoðaltabiliriz ama buna gerek yok. önemli olan bunun karþýsýn da durabilecek cesareti gösterebilmektir. býrakalým cola turka içenle ya da levis giyen ya da marlboro içenle uðraþmayý da onu bu hale getiren nedenleri ortadan kaldýrmaya bakmalýyýz bence.

:: Cola....
Gönderen: T Kaya / Ýstanbul/Türkiye
19 Ocak 2005
baþlarým milliyetçiliginize turkocular milliyetçiliginizi düþüneceklerine biraz saglýgýnýzý düþünsünler turko veya Deðil.... cola saglýga zararlýdýr.

:: herkesi boykota çagýrýyorum
Gönderen: eray / eskiþehir
10 Haziran 2004
bazý yorumlarý okudumki coca-colanýn ve pepsinin satýsý düsmekte,bu ürünlere boykot yapýlmakta ama bunlarýn sonucunda cola-turka adýndaki türk sanýlan ama gelirlerinin türkiyeye çok az bir miktarý düsen bu kolaya ilgi artmýs.cola-turkanýn gelirleri ingiltere ve israile gidiyor..bunun sonucunda verdiginiz paralarla ýrak ve filistindeki insanlarýn ölümüne neden oluyorsunuz.A.B.D.-ÝNGÝLTERE-ÝSRAÝL VE ÜLKER COLA-TURKA ÜRÜNLERÝNÝ BOYKOTA ÇAGIRIYORUM

:: Sadece Cola'mý?
Gönderen: ILGAR / Ankara
3 Nisan 2004
Ekonomisi dýþarýya baðýmlý olan bir ülkede sadece kolalý içeceklerden elde edilen kar dýþarýya çýkmasýn diye cola turka içmenin bir mantýðýný göremedim. Kaldý ki kolalý içeceklerin kar marjý %10'lar civarýnda. cola turka içmek yerli sermayeyi desteklemekten öte, baþka bambaþka oluþumlarý desteklemek anlamýna geliyor. Sevgili Sinan biraz da iyiniyetli bir yaklaþým sergilemiþ, ancak büyük resmin görülmesinin gereðini savunuyorum. Tüm ithalatýmýzýn 0 virgüllerle ifade edildiði bir sektörü eleþtirerek bir takým sermayedarlara farkýnda olmadan peþkeþ çekmek durumunda kalmamalýsýnýz. Sevgilerimle

:: Biraz dikkat
Gönderen: M. Sinan Gür / Ýstanbul
6 Þubat 2004
Son arkadaþýmýz beni kör bir milliyetçi olmakla suçlamýþ. Anlaþýlan Milliyetçilik üzerine baþlýklý yazýmý okumamýþ. Kola Turka artýk büyük marketlerde de görülüyor. Yazýnýn o bölümünü deðiþtiriyorum.

:: Taklite övgü ve cahil cesareti
Gönderen: Serdar Sinangil / Seattle/ABD
2 Ocak 2004
Kör bir milliyetçilik uðruna taklit bir ürüne övgü düzmek çok tutarsýz. Ayrýca Amerikalýlarýn da sadece kendi mallarý yiyecek ve içecekleri yiyip içmeye meraklý olduklarý savý da tam bir cehalet örneði. Dünyada en fazla yabancý marka yiyecek ve içicek ABD'de tüketiliyor. Milliyetçiliðin insaný kör ettiðinin kanýtý bir yazý bu.

:: tebrikler güzel bir anlatým..
Gönderen: binnaz / ist
28 Kasým 2003
Anlamlý vede doðru aynen katýlýyorum düþüncelerinize.. teþekürler..

:: ULU TURKA
Gönderen: Mavi Sayfa / Uður KÖROÐLU / ÝSTANBUL / TÜRKÝYE
29 Aðustos 2003
Damak tadýnýn da millliyetçiliði olurmuymuþ demeyin... Bal gibi de oluyor iþte. Esasýnda firmanýn yaptýðý zamanlama ve isim çok iyi. Piyasada bilinen kolalar dýþýnda da yan sanayi imali bir çok kola var. Fakat kola tam da milyonlarca insanýn amerikaya düþmanlýk güddüðü bir dönemde piyasaya çýkýnca olanlar oluverdi. Milli maçtan sonra adam vuran bir toplumun evlatlarý olarak bu ürünü içimize sindirmememiz mümkün deðildi tabi. Fakat iþin içinde halen ufak bir amerikancýlýk sezer gibiyim. Neden "KOLA TURKA" deðilde "COLA TURKA". Ticari kaygýlar mecburen ismine bile vurmuþ. Ulan bu kolayý burda satamazsak götürür elin oðluna satarýz gibi. Kola'yý anlamazlar ama, Cola'yý anlarlar. Eeee elin oðlu iþin Cola'yýný bulmuþ! Saygýlar...

:: Sosyo-rezistif
Gönderen: Ýdôl / Ýstanbul
5 Aðustos 2003
Anlýyorum anlatmak istediklerinizi ama neden bu kadar fanatik duygulara beslenir ki kapitalizme karþý? Ýsimlerini saydýklarýnýzýn hepsi iyi huylu kapitalist kuruluþlar. Hepsi birer ekôl, bir marka. Dünya gerçeklerini reddedemeyiz. Onlarý bir enstruman olarak belleyip, mutluluk þarkýmýzý onlarý etrafýnda da söyleyebiliriz pekâla. Bakýn, ortak bir ses var cümlemde. Komün. Lâkin "her iyi kapitalist gibi" alacaðýmý alýp çekip gideceðim, bu kesin. Düþünün; 'kendinize' indirgediðinizde bu karakteristikleri daha kolay çözüme ulaþabilirsiniz. McDonald's karakteristiðinde bir kiþi hayâl edin: Bence bu adama çýkarcý diyebiliriz -bu bir örnekti. Demek istediðim; sunuyorlar, alýyoruz; olay bundan ibret. Kandýrýldýðýmýz falan yok. Sorun þu: Özenç. Sorun iki: Eðitim.

:: Olay!
Gönderen: latin / ist
22 Temmuz 2003
Cola... Dikkat edin, oyuna geliyoruz. Yine en yumuþak yerimizden gýdýklanýyoruz... Yapýcýlýk... Evet, yapýcý bir yönü oldu. Yýllardan sonra bir þeyleri boykot etme azmimiz yeþerdi. Yýkýcýlýk... Yine Türk halký kullanýlýyor. Pasta... Kimlerin payý var? Düþüþ içinde olan cola... Dünyanýn doðusunda kaybettiði pazara kiminle, nasýl yeniden kavuþmak istiyor? E, teori... Saygýlar. Unutmadan, ayran reklamýndaki ineðin memeleri göründüðü için (10 Numaralý Formayý Giyen Ýnek) RÜTÜK, durdurma kararý alma teþebbüsündeymiþ...

:: Ben de cola içmeye baþlayacaðým.
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu / Mudurnu
22 Temmuz 2003
Merhaba Sevgili M.Sinan Gür; Ben hiç cola içmem.Tadýný bilmem desem, yalan olmaz.Ben kahvekoliðim.......Ama Cola Turka'ya baþlasam mý diyorum kendi kendime.Hele yazýnýzý okuduktan sonra...Ne dersiniz ? Baþlayayým mý? Sizin ifadenizle " Yeni bir ürün fakat eski bir gerçek."......Evet , öyle.........Duyarlýlýðýnýz için teþekkür ederim.Sevgiler, saygýlar....Nice paylaþýmlara doðru sevgiyle kalýn.......Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sultanahmet Camii Avlusunda Çirkin Standlar
Seçim 2002 Sonuçlarý ve AKP
Türkiye'de Petrol Var!
Seçim 2007 Sonuçlarý ve Akp
Fransýz Demokrasisine Bakýn
Ýzedebiyatta Yenilikler Tartýþmasý Forum Notlarý
01 08 Cinayetin Sorumlusu Kim?
R. T. Erdoðan Türkiyeliliði Keþfetti.
01 07 Amerikan Rüyasý
Kitap - Af Eski Bir Gelenek

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.