..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Ýnci Fügen Yýlmaz




29 Ekim 2001
Uzun Süredir Aþka Düþmedim Ben...  
Ýnci Fügen Yýlmaz
Uzun süredir aþka düþmedim ben. Teorik bilgim pekiyi ama pratiðim oldukça zayýf bu konuda.


:BIGE:
Uzun süredir aþka düþmedim ben. Teorik bilgim pekiyi ama pratiðim oldukça zayýf bu konuda. Aþký tanýyorum, bilmediðim tatmadýðým bir duygu deðil. Radyodaki programlarýmda hep ‘’Aþktan konuþalým, aþkýn kulaklarýný çýnlatalým ki o da kapýmýzý çalsýn. Ondan bahsetmez, onu anmazsak o da bizi kendinden mahrum býrakýr’’ Diye nasihat verip duruyorum da, kendi kapým niye kapalý bilmiyorum. Karþýma çýkanlarda hep mantýðým ön planda olduðuna göre, armudun, sapý üzümün çöpü diye, kýlý kýrk yardýðýma göre, bu aralar, beni aþka düþürecek biri çýkmamýþ demek ki karþýma. Oysa aþkýn mantýðý yoktur derler. Öyle kapýyý falan da çalmaz. Gümbür gümbür gelir ve alýr götürürür insaný.

Aþýk, þiir yazar. Aþýk olmayan da benim gibi kara kara düþünür, aþký yazar..

Bu gün, kaç çeþit aþk var diye düþündüm.. Bulabildiklerimi yazdým bir kenara. Ýlk aþk, Platonik aþk, Yýldýrým aþký, Ýmkansýz aþk, Yasak aþk, Gizli aþk, Bitmiþ aþk. Sonlarý hep aþkla bitse de, herbiri ayrý anlamlar yüklü bu aþklarýn.

Galiba aþkýn hiç unutulmayan bir türü; Ýlk aþk. Bugüne kadar kiminle konuþtuysam, herkesin anýlarda kalan bir ilk aþký var. En katýsýndan, en romantiðine her insanýn yýllar sonra dönüp ‘’ Ben ona nasýl aþýk olmuþtum acaba?’’ Diye belki piþmanlýkla, belki hüzünle, belki de gülümsemeyle hatýrladýðý bir ilk aþký mutlaka var. Bu gün belki yüzünü bile gözünüzünün önüne getiremediðiniz ama anýlarýn arasýna sýkýþmýþ bir ilk aþk; Önemli bir yaþam tecrübesi. O yüzden hiç unutulmuyor.

Ýlk aþkým, ilkokul anýlarýmýn arasýnda duruyor benim. Bir, öðretmenimi hatýrlýyorum bir de kalemi bir tuhaf tutarak yazan, sarý saçlý, koca kafalý ve cin bakýþlý Ali’yi. Sýnýfýn en çalýþkan öðrencisiydi. Zekasý gözlerinden okunan cinsten, parlak bir çocuktu. Aþýk olmuþtum. O zaman Aþýk olmanýn ne olduðunu bilmediðim halde, bu duygunun adýnýn aþk olduðuna eminim.. Çünkü gözlerimi ondan ayýramýyor, yaptýðý herþeyi hayranlýkla izliyordum.

Aþkýn çeþitlerini sýralýyorduk deðil mi? Ýlk aþký geçtik. Gizli aþk ve yasak aþk..
Ýsimleri benzese de anlamlarý farklý bunlarýn. Gizli aþk; gizlenmesi gereken ve aþýða bile açýklanamayan sevdadýr. Yürekte saklanýr, anlatýlamaz. Kor ateþi cebinde saklamak gibidir. Gizli aþk kavurur insaný. Þartlar, deðer yargýlarý, imkansýzlýklar ya da çekingenlik utangaçlýk veya reddedilme korkusu saklar aþký. Anlatýlamaz…

Yasak aþksa adý üstünde yasak aþk iþte. Toplumun deðerlerine aykýrý aþk. Taþýmasý, yaþamasý ve yürütmesi zor olan bir aþk türüdür. Bir taraftan içine sinmez bir taraftan vazgeçilmez. Men edilmiþ, yasa dýþý ilan edilmiþ, yasak, denip engellenmiþtir ama aþk bu..Kim engelleyebilmiþ ki bu güne kadar. Yasak da olsa gizli de olsa aþk yaþanýr

Gizli aþk bu, söyleyemem derdimi hiç kimseye
Zevke veda, neþ’eye de,
Veda artýk herþeye…
Arzular bir bir hayal oldu.
Hayatýmýn renkleri soldu
Gönlüm; hicran, hasret, gamla doldu..
Diye þarkýlar söylenir…. ama yine de yaþanýr….

Ýlk aþk unutulmaz dedik. Gizli aþk anlatýlmaz, Yasak aþksa taþýnamaz. Baþka ne çeþitleri var aþkýn? Platonik aþk, Yýldýrým aþký ve Karþýlýksýz aþk..

Onu görmek bile sizi heyecanlandýrýrken, o sizin yanýnýzdan, salýna salýna geçip gider.
Siz heyecandan tir tir titrerken, o iþiyle gücüyle meþgul olur. Sizi farketmez.
O sizin için hayatýnýzdaki en önemli kiþiyken, siz onun için sýradan birisinizdir.
Hem aþýk hem de aptal hissedersiniz kendinizi...

Davranýþlarýndan, konuþmalarýndan iþaretler alýp, kah umutlanýr kah bozulur küsersiniz. O ise farkýna bile varmaz.

Karþýlýksýz aþkta durum biraz deðiþik. Sevdiðiniz, aþkýnýzýn farkýndadýr. Sevildiðini bilir ama karþýlýk vermez. Yani, ayný duygulara sahip deðildir sizinle. Hal böyle olunca Söylediði her sözü, her davranýþý yaralar sizi. Acýmasýz gelir. Ýçiniz yanar.

Duygular yaðmur olup akmaya hazýrsa eðer, yýldýrým da gelir þimþek de. Yýldýrým aþk, adý üstünde, bir anda çakan, çakar çakmaz yakan aþk. Genelde kýsa surer. Yaz yaðmuru gibi. Bir anda gökyüzü kararýr, þimþekler çakar, delicesine bir yaðmur boþanýr sýrýlsýklam ýslatýr geçer. Ýþte bu da yýldýrým aþktýr.

Önüne konan isimler, sýfatlar ne olursa olsun aþk ayný aþk. Yarýný düþündürmeyen, insanýn içine yaþama sevinci dolduran, ehlileþtiren, acý çektiren, hatta aptallaþtýran aþk.

Hiç tahammül edemediðim aptallýða bile razýmýyým ne?

Ýnci Fügen Yýlmaz
28.10.2001




































Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk Sosyal Statüye Yenik Düþer Mi?
Aþk
Ceylanlý Duvar Halýsý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hergele Meydaný
Ýki Sevgili
Ýyiliðim Kötülüðüme Denk Mi?
Kendimi Oldukça Güzel Buluyorum
Anýlara Uçmak
Yalnýzlýk
Hayallerinizin Resmini Çizin...
Mutlulukla Ýlintili Þeyler
Öðrencinin Kulaðý Kapalý Olamaz
Renkler Ruhumda Böyle Yansýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masal [Þiir]
Dört Erkek Bir Böcek [Öykü]
Hayalde Aþk [Öykü]
Ýlk Kitabým Tüm Kitapçýlarda [Öykü]
Babadan Oðula Atatürk Sevdasý [Öykü]


Ýnci Fügen Yýlmaz kimdir?

Araþtýrarak, gözlemleyerek ve deneyimleyerek yaþadýklarýmý, düþünce duygu ve anýlarýmý yazýp biriktirmeyi seviyorum. Birike birike bir gün taþacaklarý günü hayal ediyorum. Umarým olur.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk edebiyatýndan etkileniyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýnci Fügen Yýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.