..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Kâmuran Esen




25 Temmuz 2003
Kayýnvalidem Bir Ömür / Yazý dizisi - 1  
Çok þeker bir kayýnvalidem var.....

Kâmuran Esen


“ Kayýnvalide pamuk ipliði olup raftan düþse, gelinin baþýný yarar.” sözü; benim ve kayýnvalidem için söylenmemiþtir.


:AGCF:
Çok þeker bir kayýnvalidem var. Onu çok severim. Gerçekten! Kendisiyle çok iyi anlaþýrýz. “ Kayýnvalide pamuk ipliði olup raftan düþse, gelinin baþýný yarar.” sözü; benim ve kayýnvalidem için söylenmemiþtir. Biz þu bilinen gelin- kaynana þablonunun dýþýnda kalýyoruz yani. Çok iyi anlaþan ender gelin – kaynanalardanýz sizin anlayacaðýnýz. " Gurbette övünmek, hamamda türkü söylemeye benzermiþ." demeyin sakýn; gerçekten çok iyi anlaþýrýz.

Kayýnvalidem hemen bitiþiðimizde oturuyor. Yemekleri genellikle birlikte yeriz. Gelir yemeðini yer, iþte daldan dorukta konuþur, ayný þeyleri onlarca kez anlatýr sonra kalkar, evine gider. Yaþý seksene yakýn. Bu yaþta turp gibi maþallah. Saðlýðý gayet iyi, hatta benden daha saðlýklý. Zaman zaman þekerini, sýk sýk da tansiyonunu ölçtürür, hep normal çýkar çok þükür.

Süper bir hafýzasý var. Telefon, su, elektrik faturalarýnýn son ödeme gününü bize hep o hatýrlatýr. Mahalledeki kiralýk evlerin kirasýnýn ne kadar olduðunu bilir. Altýn, euro, dolarýn ( her gün ) kaç liradan iþlem gördüðünü kendisinden öðreniriz. Hava durumunu, haberleri her gün defalarca dinler, bize bilgi verir.O gün yurdumuzun en sýcak ili hangisi, nerede trafik kazasý olmuþ, kaç kiþi ölmüþ, memurlara zam yüzde kaçmýþ, hep kendisinden öðreniriz. O bizim þubuo’muzdur.

Bu ilgili, meraklý tavrý, kuvvetli hafýzasý ile bana çok yardýmcý olur. Bakýn bugün ne oldu: Bize onbeþ günde bir temizliðe gelen kadýný bekliyorum. Yani bugün temizlik günüm. O nedenle sabahleyin erkenden kalktým. Ortalýðý toparladým, öðle yemeðini yaptým. Kahvaltýya, her sabah yediklerimizin dýþýnda birþeyler hazýrladým. Kadýný bekliyorum ya. Ne de olsa misafir sayýlýr.

Kayýnvalidem kahvaltýya geldi. Önce bir cenaze haberi verdi sabah sabah. Belediyeden yapýlan ölüm ilanýný dinlemiþ. Ben bir türlü anonsu anlayamýyorum, çünkü yanký yapýyor. Ancak kayýnvalidem anlýyor, ne hikmetse ! Hemen arkasýndan otuz beþ yýl kadar önce, henüz sekiz aylýkken kaybettiði torununu anlattý. Onlarca defa dinlediklerimi sabýrla yeniden dinledim. Hastanede yaþadýklarýný, annenin baðrýþlarýný....En ince detaylarýný dahi hatýrlýyor. Ýþtahým falan kaçtý onun için. Zaten yiyeceðim bir parça peynir, birkaç zeytin.... Baktým kadýn gecikecek, biz yapalým kahvaltýmýzý dedim kendi kendime. Masaya oturunca, fazladan bir tabak dikkatini çekti kayýnvalidemin.
-     “ Kemraan ( bana böyle der) misefir mi va? ” dedi.
-      “ Mürvet Haným gelecek ya! Bugün temizlik var. ” dedim. Hemen atýldý.
-     ” Temizlik günün haftaya senin.Ta ( daha ) çýkan hafta temizlik yaptýnýýýýz.”.........Kýsacasý temizlik günümün ne zaman olduðunu kayýnvalidem benden daha iyi biliyor. Saðolsun ! Yoksa kadýný gelecek diye bekleyip duracaktým.....Artýk onun yanýnda asla; “ Ýþte benim hafýzam þöyle kuvvetli, böyle kuvvetli.” demeyeceðim. Benimki de hafýza mý ! Haftalarý bile birbirine karýþtýrýyorum.

Kayýnvalidem ömür bir kadýn vesselâm. Zaman zaman öyle lâflar eder ki........Ýnanýn yazsam, dizi film olur. Ýþte bunlardan biri:

Bizim yeðenler tatile gitmiþlerdi. Eþimin yeðenleri daha doðrusu. Ama nereye gittiklerini bilmiyoruz....Derken bir gün kayýnvalidem – saðolsun – bizi bilgilendirdi.
- “ Çocukla geziden ( tatile gittikleri yerden yani) telefon etdile. Dakka’dalarmýþ.” dedi....... Þaþýrdým. Allah Allah ! Ne iþleri bunlarýn Bangladeþ’ te? Herhalde Datça’ya gittiler de kayýnvalidem Dakka anladý diye düþündüm.

Birkaç gün sonra iþin aslý anlaþýldý. Meðer bizim yeðenler Dakka’ya deðil, Datça’ya da deðil , Kapadokya’ ya gitmiþler....Þimdi diyeceksiniz ki; “ Dakka ile Kapadokya’ nýn ne alâkasý var? " .......Olmaz olur mu? Bal gibi var.....Sevgili kayýnvalideciðimin aklýnda, Kapadokya’nýn sadece dokya’sý kalmýþ. Yalnýz küçük bir farkla: Dokya deðil de, Dakka olarak. Ve Kapodokya, Dakka oluvermiþ..........Dedim ya size, kayýnvalidem ömür kadýn diye. Haksýz sayýlmam, deðil mi?



( Devamý var. Hem de Brezilya dizisi kadar uzun. Lütfen beni izlemeye devam edin. )





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Sizin Olsun
Fatma Nine'nin Günlüðü - 9
Can Dündar'a Neden Küstüm?
Rahatýmýzý Bozan Birileri Olmalý Yanýmýzda
Fatma Nine'nin Günlüðü - 8
Sinir Olduðum Tipler - 6
Üþür Yalnýzlýðýmýz
Evli Erkeklere - Ukalâca Deðil, Naçizane - Öðütler
Küçük Yerde Yaþamanýn Zorluklarý
Çocuklarýmýzý Anlayabilmek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.