..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Nilay Aksu




27 Temmuz 2003
Taciz..Tecavüzcük..  
Nilay Aksu
Kadýn olup da „hayatýmda bir kere bile tacize uðramadým“ diyen birine rastlamadým bu güne kadar. Siz o tacize uðramamýþ mutlu azýnlýktansanýz ya da tanýyorsanýz böyle birini en azýndan, yine de bu yazýyý okuyup tacizin bir kadýnýn iki kaþýnýn


:CFGF:
Kadýn olup da „hayatýmda bir kere bile tacize uðramadým“ diyen birine rastlamadým bu güne kadar. Siz o tacize uðramamýþ mutlu azýnlýktansanýz ya da tanýyorsanýz böyle birini en azýndan, yine de bu yazýyý okuyup tacizin bir kadýnýn iki kaþýnýn ortasýnda iki çizgiye bürünüp size nasýl alayla sýrýttýðýna þahit olun derim.

(Cinsel) Taciz, adliyenin tozlu raflarýnda,“ellisinden“ „sözlüsüne“ uzanan kabarýk bir dosya olmaktan öte, yapýlana öfke ve çaresizlik kapýlarýný açýp açýp kapatan, yapana ne zevk verdiði henüz yetkili aðýzlarca açýklanmamýþ davranýþlar topluluðudur diyebiliriz belki.

Evveli ta çocukluðumuza dayanýr…

Israrlara anlam verilememiþ ama çýkýlmýþtýr belki erik aðacýna… Alttaki eteðin ne iþe yaradýðý, aþaðýda gülüþen oðlanlar görülünce anlaþýlmýþtýr büyük olasýlýkla. Aðaç belki eriktir, belki viþne. Belki de dut aðacý.. Ama erkeksi bir gururla çýkýlan aðaçtan, aðlayan bir kýz çocuðu olarak inildiði olmuþtur çok…

Ah nasýl da unutuyordum.. Taciz ve okul yýllarý! Okula gidiþ geliþlerini otobüsle yapanlarýn içleri cýz edecek þimdi… Kurdeleli saçlarým, ütülü gömleðim ve okul formamla bindiðim otobüslerde yaþadýklarým.. Önümde arkamda iki büklüm katlanmýþ; orama burama bir parmak ucu deðdirebilmek uðruna…”sapýk!” baðýrýþlarý arasýnda otobüsten atýlan..çoðu zaman koyu renk camlarýn ardýna gizledikleri gözlerinde neler olup bittiðini anlayamadýðým”otobüs Ford’cularý”! Oysa zamanla nasýl da alýþmýþtým onlara! Bir bakýþta anlar olmuþtum duruþlarýndan. Taktik belli; boyuma bosuma bakýp da „bir þeyden çakmaz bu sübyan“ dedikleri kurdeleli bir çocuktum alt tarafý.. Ama ne sinsi planlar yapardým o kurdeleli kafamda. Önce sus bekle! Tam harekete geçerken kopar yaygarayý! O vakitten sonra istediðini yapabilirsin bunlara! Ýstediðin tarafa tekme atmak serbest. Gýklarý bile çýkmaz zavallýlarýn(!) „Vay namussuz!“.“Senin anan, bacýn yok mu insafsýz!“..“pis sapýk!“ hakaretleri içinde ilk durakta aþaðý sallanýrdý bana çatanlar.. Bir süre sonra tanýnmýþtým otobüslerde haliyle.. Yanýmdan geçerlerken bile, eller havada „ bir saniye geçiim bacým“.. Otobüsleri hallettik diyelim bir þekilde.. Eh kamunun gücü, benim zekamla birleþince, tacizcilerin vay haline!

Ya okuldaki her gün ayný sýralarý paylaþtýðýmýz Ahmet’ler, Mehmet’ler, Hüseyin’ler! Önlüklerin, formalarýn altýndan „biz buradayýz“ diye baðýrmaya baþlayan göðüslerine –es kaza- dokunan eller..“Ay pardon“lar geçirebilir miydi ki hýrsýný, utancýný!“Ahmet göðsümü tuttu!“ diye için içini yemeler..“Ay pardon“ denmiþ bir kere. Þimdi tutup da otobüsteki sapýða yaptýðýn gibi… annenin –lazým olursa kullan kýzým- diye yakana iliþtirdiði toplu iðneyi çýkarýp „al sana..al sana!“ diye batýramazsýn ki ellerine.. Yanlýþlýkla tuttu çocuk.. kolunu tutacaktý bir baktý.. göðsün.. Aah! Ah! Bir de çocukluk paranoyalarýna kapýlýp „ hamile kalýr mýyým þimdi“ diye, sabahlarý sabah etmeler yok mu? Komik! Evet komik ama yaþanmadý deðil. (Tabii platoniðinin, ellerine yanlýþlýkla dokunmalarýný ayrý tutmalýyým þimdi. Ne güzel yanlýþlýklardý onlar! Hülyalý hülyalý bakarsýn öðretmenin bile yüzüne.. „Uyumaa kýzýýýým!“ diye yankýlanýr bir ses.. Üstüne bile alýnmazsýn ve sonraki birkaç gün yýkamazsýn o eli..)

Ama bizim konumuz taciz! Yani þu hýrsýndan deliye çevirip eli kolu baðlý býrakan olgu! Tabii ki hukuksal bir boyutta verebilirsiniz savaþýnýzý.. Ama sadece „verirsiniz“ çoðu zaman.. „Hava“ gibi „bir bardak su“ gibi yaþamsal ihtiyaçlarýnýzý alýrsýnýz karþýlýðýnda.. Taciz bu adý üstünde.. „tecavüz“ deðil yani!

T’ler ayný olabilir ikisinde de ama sonra „e“ gelmeli yanýna! Hadi „c“yi de yakaladýk diyelim, „aaa“ diye uzatýlan bir harf yanýna ve „z“yi ittirip „vü“ yü oturtmalýsýnýz araya! Yani bir araba dolusu iþ.. hem sonra bir dolu eylem daha! Ormana sürüklenmelisiniz saçlarýnýzdan.. ya da ne bileyim, “çaat” diye bir tokatla düþüp bayýlmalýsýnýz yataða filan. Hem sonra tecavüzü kanýtlamak, öyle kolay bir þey deðil yani! Kan revan içinde olmalýsýnýz mutlaka.. týrnaklarýnýzýn içinde t.c`nin doku örnekleri.. muhtelif yerlerde muhtelif sývýlar vs..vs.. En iyisi tecavüz mecavüz de etseler, oturun oturduðunuz yerde! Hem bizi taciz ettiler de ne yaptýk? Ha tecavüz ha taciz! Bakmayýn bu kadar harf oynadýðýna.. Mantýðý ayný mantýk.. Yapana ayný zevki veriyor, yapýlanýn durumu ayný! Bir iki sakinleþtirici al, git yat paþa paþa evine! Benim yaptýðým gibi. Haa.. benimkisi “taciz”.. Aman ha Q kýzý Reyhan`la karýþtýrmayýn beni.. Bana kimse tecavüz filan etmiþ deðil, benim derdim “tecavüzcükler”.. her gün binlercesi yaþanan.. alýþtýðýmýz.. ”Alýþtýrýldýðýmýz” demeliyim belki..

Efendim, yýllar önce bir sabah iþe giderken…(Taciz taciz! Hem de nasýl bir taciz!)
Yýllar önce bir sabah iþe giderken.. “iki dirhem bir çekirdek” kostümünde… Krem keten ceket, ayný kumaþtan diz üstü etek..”hayatýmýn aþkýna rastlar mýyým bugün acep” romantizminde aþýlýyor kaldýrýmlar… Derken ensemde bir soluk.. derken bacaklarýma dolanan bir el.. ama nasýl hoyrat! Küfür tonunda gelen bir mýrýltý kulaklarýma.. Hýzla kaçýþan bir erkek! Birkaç saniye alýyor bacaðýmdaki elin ne yaptýðýný sorgulamak.. Ardýndan havada uçuþuyor, hedefi tutturamayan ayakkabýlarým.. Yalýn ayak koþuyorum, adama mý ayakkabýlarýma mý kararsýz! Deli gibi baðýrýyorum ardýndan “sapýk..sapýk!” Kaçýp kayboluyor adam; geride hýrsý boðazýnda düðümlenmiþ, kriz geçirir gibi aðlayarak koþan bir kýz…ben. Ýþyerime geliyorum.. Aðlamaktan davul gibi þiþmiþ yüzüm! Sabahki süsüm püsüm renk cümbüþü halinde inmiþ yanaklarýma..

Bacaklarý ellettiðime mi yanayým, sabah sabah delinin birine..”sen de bu kadar güzel olmasaydýn”deyip gülen kambiyo müdürüme mi? “ Ýþte bu kadar kýzým!” diyorum,” suç sende, güzel olma! Güzel olmazsan eðer bacaklarýn senindir, kimse dokunamaz onlara.. güzelsen.. bir de dizlerini açýkta býrakýyorsa eteðin.. herkesin hakkýdýr onlara dokunmak! Yoldan gecen bir delinin, simitçinin ya da kambiyo müdürünün iþtahýný kabartmamalýsýn asla!

Ýyi de bu tacizcilerin güzel-çirkin diye bir ayýrýmda bulunduklarý nerde görülmüþ? Genç, yaþlý, çoluk çocuk bile ayýrmazlar gözlerini “meslek aþký” bürüdüðünde. Bu bizim müdür de hiç anlamýyor caným bu iþten. Yoksa bana “ bu kadar güzel olma” derken o da mý taciz etti?
Ya da benimle alay etti kambiyo müdürü de.. ben mi anlamadým? Bu taciz travmalarýna „paranoya“ da dahil mi?

O günden sonra “güzel” olmaktan ya da “iki dirhem bir çekirdek durumlarýndan” vazgeçtim sanmayýn dostlar.. Yine olsa yine vazgeçmezdim inanýn. Ama giyilen her giysinin, sürülen her rujun aðýrlýðýný, kaþlarýmýn arasýnda hissettim…”Güzelim ama dokunmayýn sakýn..Ben çok asabi bir kadýným“ dedi bakýþlarým.. O çatýk kaþlardan sebeptir ki.. en mutlu anlarýmda bile iki kaþýmýn arasýndan kýzýverir size iki çizgim.

Her aynaya baktýðýmda; bu çizgileri bana hediye edenleri düþünürüm ve inanýn, her seferinde okkalý bir küfürle yad ederim onlarý!



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: rahatsýzým
Gönderen: düþge su / istanbul/
25 Mayýs 2006
rahatsýz etmez sanmýþtým baþlýðý ilk okuduðumda, güler geçerim sanmýþtým. düþündükçe olanlarý, olaðanlaþtýranlarý rahatsýzlýðým arttý. muhtemel bir arýzayým. rahatsýz etmen beni rahatlattý! rahatsýz edenleri rahatsýz etme arzum kabardý!

:: Güzel.
Gönderen: Soon / Ýst.
2 Aðustos 2003
Tacizi,yapana ne zevk verdiði henüz yetkili aðýzlarca açýklanmamýþ davranýþlar topluluðu, olarak tanýmlamýþsýnýz.Ne güzel..Ama söz konusu olan telefon tacizi olunca bu tanýmýnýz daha bir anlam kazanýyor. Sahi ne anlýyorlar hayret yani..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
- Aþka Ýnat - Evlenin!
Kadýnlar Ne Ýster?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Caným Halam ve Atilla
Sahi Siz Kimsiniz?
Aþk "Sensin"!
Hemen!
Ilk Bakista Ask
Gerçek Hayaller

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Frezya [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Aforizmalar [Þiir]
Anne Beni Bi' Daha! [Þiir]
Son Ek [Þiir]
Enkaz [Þiir]
Yüreksiz [Þiir]
Sen Bana Bir Dil Sürçmesi [Þiir]
Çoksesli [Þiir]
Tanýk Ýstemem Yalnýzlýðýma [Þiir]


Nilay Aksu kimdir?

Düsüncelerin, imgelerin, cagrisimlarin savasi. . . Ve galip gelmesi kimi sözcüklerin digerlerine. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilay Aksu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.