..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




12 Eylül 2003
Zakkum Çiçekleri Güzeldir Ama....  
Özcan Nevres
Gürpýnar belediyesinin Yeni Trakya Ekspreste yayýnlanýn ilanda aðaççýk sayýlacak türden fidanlar alýnacaðýný yazýyordu. Aðaç gül hatminin katmerlisi olaðan üstü güzelliktedir


:AHIH:
Zakkumun Çiçekleri Güzeldir Ama
. Bu aðacýn çiçekleri çok hoþuma gittiðinden nar bahçeme iki adet dikmiþtim. Gürpýnar belediyesinin bence yaptýðý bir yanlýþa dikkat çekmek isterim. Ýlanda bin üç yüz zakkum fidaný alýmý da yer alýyordu. Öncelikle zakkum aðacýnýn çiçeklerinin zehirli olduðunu belirtmek isterim. Zakkum aðaççýklarý genelde çok rüzgar alan, denize yakýn nemli ortamlarda ve hava sirkülasyonlarýnýn çok yoðun olduðu yerlerde yetiþmesi dikkat çekicidir. Nedeni bnu aðaççýklarýn kendi zehirlerinden etkilenmeleri mi? Halk arasýnda bir deyim vardýr. Bu deyim genelde bir öfke anýnda kullanýlýr. Zýkkýmým kökünü ye. Zira zakkumun zehirinin en etkili bölümü kökleridir. Bu nedenle bu özelliði beddua olarak kullanýlýr. Zakkum çiçeklerinde, hele katmerlisinde olaðan üstü bir güzellik vardýr. Çiçeklerin en zehirli olaný da beyaz olanlarýdýr.
Avustralya!da küçük bir çocuk zakkum aðaççýðý gölgesinde oynayan bir çocuk birden fenalaþýr. Çaðýrýlan aile doktoru çocuðun fenalaþmasýna taný koyamaz ve çocuðun hastaneye kaldýrýlmasýný ister. Çocuk hastaneye ulaþmadan yaþamýný yitirir. Yapýlan otopside ölümün zakkum zehirlenmesinden olduðu kesinleþir. Bu tip ölümlere neden olmamak için zakkumlarýn dikileceði yerlerin sürekli rüzgar etkisi alrýnda olmasý gerekir. Aksi halde olmamasý gereken, istenmeyen olaylarla karþýlaþmak kaçýnýlmaz olur.
Üç hafta oldu Büyükçekmece'ye yerleþtiðimiz. Yerleþme telaþýndan sadece geceleri sahilde yaptýðýmýz gezintilerle yetindik. Silivri'de yaptýðýmýz gibi çevremizi tanýma turlarýna henüz baþlayamadýk. Bir süre daha baþlamamýz olasý deðil. Zira sýrada kalorifer ve doðal gaz tesisatlarý var. Kýþ kapýda olduðundan bu iþleri öncelikle bitirmemiz gerekir. Bu bitmeyen iþler yüzünden burnumuzun dibindeki Gürpýnar'ý gezip tanýma olanaðý bulamadýk. Bulunduðum yerden bakýldýðýnda poyraza kapalý, lodasa açýk bir alana sahip olduðu kanýsýndayým. Trakya'nýn sert poyrazý ünlüdür. Durmadan eser. Lodos esintileri ise çok azdýr. Bu nedenle Gürpýnar için dikilecek zakkumlarý tehlikeli ve zararlý buluyorum.
Profilo Holdingin Muðla bölge servis þefliðini yaparken Marmaris yolu üzerinde saðlý sollu mimoza gibi sarý çiçekler açan aðaçlar dikkatimi çekmiþti. Benim gibi bu aðaçtaki çiçeklerin güzelliðine hayran kalanlar aðaçtan kopardýklarý çiçeklerle arabalarýný süslemiþlerdi. Dönüþümde ben de birkaç dal kopararak evime götürmüþtüm. Muðla'dan ayrýlýp Menemen'e yerleþtikten sonra Datça'dan aldýðým bir fidaný Orman Baðlarý mevkiindeki bahçemizin arteziyeninin yanýna dikmiþtim. Babam bir gün bu aðaç güzel meyve veriyor mu diye sormuþtu. Hayýr, sadece güzel çiçekler açar demiþtim. Bir süre sonra aðaç yerinden yok olmuþtu. Meðer babam meyve vermeyen aðaç ne iþe yarar diyerek söküp atmýþ. Datça'dan yeni bir fidan alarak ayak baðý olmayacak þekikde hayvan damýnýn yanýna diktim. Kocaman bir aðaç oldu. Çiçek verdiði dönemde aðaç görülmeye deðer. Bir de Kayýkbaþý mevkiindeki nar bahçemdeki tulumbanýn dibine Kýbrýs manolyasý dikmiþtim. Onun özelliði mimoza gibi sarý çiçeklerinin yýl boyunca açýyor olamasý. O da koyu gölgeli büyük bir aðaç oldu. Her yaz boyunca komþularým gelip o aðacýn altýnda yemeklerini yerler ve tulumbamýn suyundan içerlerdi.
Eðer Gürpýnar tahmin ettiðim gibi poyraza kapalý ise zakkum yerine KIbrýs akasyasý ve manolyasý tercih edilmelidir. Evimin balkonunda iki adet melisa ve iki adette begonvil var. Melisa çiçekleri yalnýzca geceleri kokar. Kokusu olaðan üstü güzelliktedir. Begonvilin mor çiçekleri de olaðan üstü güzellikte. Geçenler begonvilimin mor çiçeklerine merakla bakmaktadýrlar. Peki bu ýlýk iklim çiçekleri bulunduðumuz ortamda yetiþtirilebilir mi? Zahmetine katlanýlýrsa evet yetiþir. Don olaylarý baþlamadan bu çiçeklerimi kuytu, soðuktan fazla etkilenmeyen bir yere kaldýrýyorum. Belediyeler isterlerse bu güzel çiçekleri büyük saksýlarda yetiþtirerek caddeleri süsleyebilirler. Hep güzelliklerle yaþamak dileðiyle.
                                   Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.