..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




16 Eylül 2003
Sorunlar Hep Ayný  
Özcan Nevres
Neredeyse elli yýldýr siyasetin ve olaylarýn içindeyim. Henüz on beþ yaþýndayken yakama Demokrat Parti rozetini takmýþlardý. O rozet ve verdikleri Demokrat Partili kimliðini öylesine allayýp pullamýþlardý ki rozeti


:AHEJ:
Sorunlar Hep Ayný
Neredeyse elli yýldýr siyasetin ve olaylarýn içindeyim. Henüz on beþ yaþýndayken yakama Demokrat Parti rozetini takmýþlardý. O rozet ve verdikleri Demokrat Partili kimliðini öylesine allayýp pullamýþlardý ki rozeti gururla yakama takmýþtým. Türkiyenin neresine gidersen git bu rozet ve kimlik sayesinde büyük itibar göreceksin. Yýl 1950. Seçimi kazanan Demokrat Partililer babam ve babam gibi koyu CHP li olarak nitelendirenlerin, daha doðrusu etkin CHP lilerin tümünün kapýlarý önünde davullar çaldýrarak zaferlerini kutlamýþlardý. Çocuk aklý iþte. Hani biti kanlanmaya baþladý artýk dedikleri süreç varya, ben de her halde o sürecin içindeydim. O dönemde kiþilik savaþý baþladýðýndan babamýn karþýsýndaki bir partide yer almam oldukça doðaldý. Doðal olarak etkin bir adamýn oðlunu partilerine kaydetmek demokratlar için büyük baþarýydý. Oysa siyasi partiler yasasýna göre on beþ yaþýndaki bir çocuðun partiye kaydedilmesi kesinlikle olamazdý. Rozetlerin ve kimlik doldurulan kaðýt parçalarýnýn hesabýný soran mý vardý? Anlaþýlan kimliði koftiden doldurup ekime sýkýþtýrmýþlardý. Babam yakamdaki rozeti görünce çok öfkelenmiþti. O öfkeyle o rozeti yakandan çýkarýp münasip bir yerine sok deyince afallamýþtým. Bir hayli de korkmuþtum. O rozetini taktýðýn partinin peþinde koþanlarýn kimler olduðuna iyi bak. O parti yalýnayaklarýn partisi. Senin onlara benzer bir yanýn var mý? Doðruydu söyledikleri. Zira Demokrat Partililer fakir insanlara aþ, iþ ve ucuzluk vaat ederek iktidar olmuþlardý. Seçim öncesi bir Demokrat Parti milletvekili adayý cebindeki sýgara paketini çýkararak, bakýnýz demiþti. Halkçýlar size bu sýgaranýn paketini yirmi kuruþa içiriyorlar. Biz iktidara geldiðimizde size beþ kuruþa içireceðiz. Ýktidar olduklarýnda paketteki sigaranýn yirmi tanesini deðil, sadece tekini beþ kuruþa içirmeyi baþardýlar. Yani yirmi kuruþa satýlan bir paket sýgara bir liraya satýlýr olmuþtu. Umut fukaranýn aþýdýr derler. Çok doðru söylenmiþ bir söz. Fakir halk kilosunu elli kuruþa yediði fasulyenin kilosu yedi buçuk liraya fýralayýnca oy fasulye yedi buçuk lira, hem kaynasýn, hem oynasýn diye türküler yakýldýðý halde umut yine aþlarýydý ve Demokrat Partiye olan desteklerini inat uðruna sürdürmüþlerdi. Savaþ yýllarýnda çekilen kýtlýk tüm fakirlerin canýna tak ettirmiþti. Zenginlerin tuzu kuruydu. Onlar zengin arabasýný daðdan aþýrýr, fakir düz yolda þaþýrýr ata sözüne uygun yaþamlarýný bolluk içinde sürdürüyorlardý. CHP ileri gelenlerinin bu tutumu fakir halkla aralarýnda korkunç bir uçurumun yaratýlmasýna neden olmuþtu.
Jean Jakues Russo (Jan Jak Ruso) Toplumsal Anlaþma adlý eserinde þöyle diyor. "Dünyaya öyle bir sistem getirmeliyiz ki, zengin sýnýrsýz zengin, fakir de sýnýrsýz fakir olmasýn." (Kitapta na mütenahi diye geçiyor ama, anlaþýlsýn diye sýnýrsýz yazmayý yeðledim) Bu gün halen dünya ayný yaradan aðrýlý. Dünyadaki nerdeyse tüm ülkelerde fakirle zengin arasýndaki uçurum korkunç boyutlardadýr. Bir tarafta trilyonluk araba tutkulu zenginler, bir tarafta çocuðunun ayaðýna ayakkabý, bebeðine pati ve çocuk bezi alamayan, etin, meyvenin tadýný unutmuþ fakirler. Yüzlerce yýldan beri bu konu gündemde olmasýna raðmen sorun giderilememiþtir. Bu gidiþle de giderilmesi mümkün deðil.
Siyasette yönlendirmeyi hep umut yapýyor. Bu güne kadar hangi parti, seçim propagandalarýna acý reçete sunmuþtur. Ýktidara gelenler, ya da kýyýsýndan yakalayanlar hep seçmenlere umut vadetmiþtir. Kaynak göstermeden hep yapacaðýz demiþler. Neyle yapacaksýn diye soran da olmamýþ.
CHP de ( Menemen) yönetici olduðum yýllarda bir partilimiz Ýl Genel Meclisine aday olmuþtu. Menemen'in en daðlýk köyü Turgutlar köyüdür. Daha önce köyün adý Karaorman'dý. Orman kalmayýnca ayýp olmasýn diye olacak adýný deðiþtirmiþlerdi. Köyün tamamý CHP li. Baþka hiç bir partiye tek bir oy dahi çýkmýyor. Adayýmýz baþlamýþ konuþmaya. Eðer beni seçerseniz hemen dozerleri, grayderleri getirip köyünüze hava alaný gibi yol yaptýracaðým. Köyün tamamý on hane. Bir karýþ tarým alaný yok. Köyde sadece hayvancýlýk var. Buz dolaplarý, dondurma makinalarý yaygýnlaþmadan önce açtýklarý derin çukurlara kar teperlerdi. Yazýn kuyudan çýkardýklarý karlarý keçelere sarýp Menemen'e taþýrlardý. O yýllar bu iþten iyi sayýlacak para kazanabiliyorlardý. Teknoloji kar kazancýný yok etmiþti. Köyün bu durumu göz önüne alýnarak yakýnýndaki Bozalan köyüne taþýnmasýna karar verilmiþti. Adayýmýz ne köyü tanýyor, ne de taþýnma kararýný biliyor. Köylüler saygýsýzlýk olmasýn diye ses çýkarmýyor. Býyýk altýndan gülmekle yetiniyor. Bir kaç gün sonra köyün muhtarý o adamý köyümüze neden gönderdiniz diye bizlere sitem etmeye gelmiþti. Lafla peynir gemisi yürümediðinden adayýmýz seçilmeyi baþaramamýþtý.
Baþýmýzýn üstünde seçim rüzgarý eserken, tüm partileri iyi irdelemeliyiz. Oyumuzu verirken kýlý kýrka yarmalýyýz. Oyumuzu dedemizin, babamýzýn partisi olduðu için deðil, tüzüðüne programýna, yöneticilerine inandýðýmýz için vermeliyiz.
16 Eylül 2003 Salý                              Özcan Nevres ozcannevres@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.