..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýyileþme > Kâmuran Esen




15 Kasým 2001
Keltepe'nin Öyküsü  
Yurdumuzdaki belki de yüzlerce keltepeden biriydi o. Heybetli heybetli dikiliy

Kâmuran Esen


Neydi suçu onun? Tanrý onu cezalandýrmýþ mýydý?...Kýþýn soðuðuyla donar,yazýn sýcaðýyla kavrulurdu. Onu soðuktan koruyacak, sýcakta serinletecek bir dikili aðacý yoktu üzerinde. Utanýyordu kendinden. Karþýdaki yeþil ormaný gördük


:GAFB:
Yurdumuzdaki belki de yüzlerce keltepeden biriydi o. Heybetli heybetli dikiliyordu. Bu, yalnýzca onu görenlerin düþüncesiydi. Bir dinleseydiniz Keltepe’yi, anlardýnýz onun kendini hiç de heybetli görmediðini. Kendini bildi bileli hep yalnýzdý. Hep aynýydý. Ýsminden de anlaþýlacaðý gibi, keldi iþte. Üzerindeki sýska, zayýf otlardan baþka hiçbir þeyi yoktu. Onlar da bahar gelince yeþerir,yaz gelince sýcaktan kavrulup, yok olurlardý.

Neydi suçu onun? Tanrý onu cezalandýrmýþ mýydý?...Kýþýn soðuðuyla donar,yazýn sýcaðýyla kavrulurdu. Onu soðuktan koruyacak, sýcakta serinletecek bir dikili aðacý yoktu üzerinde. Utanýyordu kendinden. Karþýdaki yeþil ormaný gördükçe iç geçiriyordu. Laf aramýzda kýskanýyordu onu. Zümrüt yeþiliyle kendisine caka satýyordu.

Sýkýlýyordu yalnýzlýktan. Üzerinde bir örümcek bir böcek bile solumuyordu. Yalnýz,arada bir uçak geçiyordu üzerinden. Bazen onda bile teselli arýyor, ”Þu uçak üzerimde biraz oyalansa da gölgesinde serinlesem.” diyordu....Ýþte böyleydi Keltepe’ nin hali. “Kader dedikleri bu olsa gerek, kötü kader!” diyordu. Kader buysa, ona katlanmak þart mýydý? Onu deðiþtiremez miydi? ”Sen bir garip Keltepe’sin. Ýþe yaramayan Keltepe” diyordu.

Aylar, yýllar geçiyor, deðiþen bir þey olmuyordu. ”Olmuyordu” derken, iyi þeyler olmuyordu. Yaðmur sularý, rüzgarlar topraðýný aþýndýrýyor, yavaþ yavaþ alçalýyordu. Üzerinde derin yarýklar oluþmuþtu. Topraðý yavaþ yavaþ çakýla dönüþüyordu. O beðenmediði sýska otlar bile yok olmuþtu. Gecenin karanlýðý basýnca, yalnýzlýk daha da bir koyuyordu ona. Fýrtýnalý havalarda ya da yaðmur yaðdýðýnda; üzerindeki topraðýn sürüklenip gitmesine engel olamýyordu. Oysa o bir aðaç istiyordu üzerinde. Bir taneye bile razýydý. Onun köklerini sýkýca tutacak, içinde ne taþýyorsa, hepsini ona verecekti. Böylece yalnýzlýðýný unutacak, üzerinde bir caný taþýyor olmanýn zevkini tadacaktý.

Aylar , yýllar böyle birbirini izledi. Derken bir gün,araba sesiyle irkildi Keltepe. Araba geldi, Keltepe’nin eteðinde durdu. Ýçinden birileri indi. Ellerinde,daha önce hiç görmediði aletler vardý. Ancak insanlar güler yüzlülerdi , umutlulardý sanki. Ya da Keltepe’ye öyle geliyordu...Gelenler Keltepe’yi iyice dolaþtýlar. Ölçtüler, biçtiler. Ýþaretler koydular. Heyecanlandý Keltepe. N’oluyordu acaba?...Bir müddet sonra çekip gittiler gelenler. Ýþte yine yalnýzlýðýyla baþbaþa kalmýþtý. Boþuna heyecanlanmýþtý. Acý acý güldü haline. “Sen bir garip Keltepe’sin. Heyecanlanmak ,umutlanmak neyine senin?” diye kendine söylendi. Oyuncaðý elinden alýnmýþ çocuklar gibi oldu.

Aradan ne kadar zaman geçti bilmiyordu. Ben diyeyim günler, siz deyin haftalar. Yine bir gürültüyle silkindi. Bir araba konvoyuydu gelen. Sýra sýra dizilmiþler ,kývrýla kývrýla kendisine doðru yaklaþýyorlardý. Heyecanlanýr ,umutlanýr gibi oldu. Sonra vazgeçti....”Neme gerek? Dedi. “Benim varlýðýmdan kimin haberi var ki?” Böyle söyleniyor ama, yine de açýða vurmak istemediði bir umutla gelenleri izliyordu...Konvoy geldi, Keltepe’nin eteðinde durdu.

Aman Tanrým, bu ne kalabalýktý! Arabalardan onlarca kiþi iniyordu. Arabalarýn arkasý çeþit çeþit aletlerle, minik fidanlarla doluydu. Herkes coþkuyla arabalardan atlýyor, kendisine doðru týrmanýyorlardý...Ýþte ne olduysa o andan sonra oldu. Keltepe’yi iþlediler oya gibi. Günlerce çalýþtýlar. Keltepe’yi çizdiler, kazdýlar. Üzerine taze toprak örttüler. Yeni bir elbise giymiþ gibi oldu. Çukurlar açtýlar. Yüzlerce, binlerce fidan diktiler. Gýdýklanýr gibi oldu Keltepe. Þimdiye kadar kimse ona dokunmamýþtý. Olanlarý merakla izledi. Ýnsan eli deðmedik bir yeri kalmamýþtý.

Sonunda çalýþmalar bitti. O güzelim,körpe fidanlar özenle dikildi. Öyle narinlerdi ki,onlarý incitmemek için solumaya bile korkuyordu. Fidanlar sulandýkça, Keltepe de hayat buluyor, serinliyordu. Fidanlar dikilip, korumaya alýndýktan sonra iþleri bitti gelenlerin. Hepsinin yüzü gülüyordu. Yorgun ama umut dolu bakýþlarla, günler sonra ayrýldýlar oradan. Binlerce fidaný Keltepe’ye emanet ettiler.
Yeni doðan her günle Keltepe yeniden doðuyor, fidanlar yavaþ yavaþ büyüyordu. Kýraçlýðý günden güne kayboluyordu...Bir gün baktý ki,çehresi tamamen deðiþmiþti. Karþýda gururla dikilen ormana benzemiþti .Yalnýz deðildi artýk. Üzerinde küçük canlýlar dolaþýyor, aðaçlarýn dallarýnda kuþlar ötüþüyordu. Hele bir gün, derinliklerinden çýkýp gelen bir suyun þýkýrtýsýyla kendine geldiðinde, heyecandan kalbi duracak gibi oldu. Bir pýnardý bu. ”Aman Tanrým” diyordu. ”Bu bir rüya olmasýn!”

Yine bir sabah uyandýðýnda,eteðine dikilmiþ bir levha gördü. Levhanýn üzerinde yeþil ve büyük harflerle “Umut Ormaný” yazýyordu. Kaderiyle birlikte adý da deðiþmiþti. Artýk sýcaklar onu kavurmuyor, rüzgarlar ve yaðmur sularý topraðýný aþýndýrmýyordu. Üzerinde bir hayat taþýyordu. Artýk, o bir Keltepe deðildi . Bir ormandý. Umut Ormaný’ydý. Kendinden, adýndan utanmýyordu. Üzerindekilerle gurur duyuyordu. ”Ne mutlu bana” diyordu.”Ýstediðim her þeye kavuþtum. Aðaçlarým var, çiçeklerim var, hayvanlarým var, suyum var. Darýsý, yurdumuzdaki diðer keltepelerin baþýna.”









.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hayran kaldým.
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
16 Þubat 2007
Hocam bu yazýyý yazan kaleme, o kalemi tutan ellerinize, size çok teþekkürler. Öykünüze hayran kaldým. Herkesin "Umut Ormaný'na" dönüþtürmeyi istediði bir "Keltepe'si" olmalý dedim kendime. Bir cansýzý tene büründürmeniz, onu konuþturmanýz daha da çok hoþuma gitti hocam. Benzetmeler, "Keltepe'nin" konuþmalarý çok güzel. Benim de "Cami Konuþur mu" adlý bir öyküm var. Ben de cansýz varlýklarý konuþturdum o öykü de. Hocam, sizden isteðim o öykümü ve diðer yazýlarýmý okumanýz. Kaç yazýdýr yorum almýyorum. Bu benim canýmý sýkýyor. Yazmayý seven bir insan olarak yazýlarýmýn yorumlanmasýný çoýk seviyor ve istiyorum. Ben sizin yazýlarýnýza yorum yazmaya devam edeceðim. Size de rica ediyorum yorumlama adýna. Çok saygýlar.

:: güzeldi
Gönderen: ayça devrim / istanbul/Türkiye
11 Aðustos 2006
Gayet güzel bir yazýydý sizi okumak her zaman keyif veriyor zaten.

:: Merhaba...
Gönderen: Alp Çetiner / Ankara/Türkiye
1 Mayýs 2006
Doðrusu, yazýlarýna bakarak yazarlarý analiz etme iþine pek sýcak yaklaþmam. Zira yazar, "yazabildiði" gibi, kendini gizlemeyi düþünecek kadar da zeki olabilir. Sizinkini düþünmeden de edemedim. Böyle sýcak bir yazýyý bir haným, hatta bir anne yazabilir ancak. Elinize saðlýk Kâmuran Haným.

:: Yüreðinize saðlýk
Gönderen: Derya Çölkesen / Ankara/Türkiye
14 Þubat 2006
Yazýnýz gerçekten harika!!! Günün birinde bir "Umut Ormaný" olabilmek dileðiyle... :)

:: Keþke...
Gönderen: Guvercin / Ankara
11 Nisan 2003
Tebrikler efendim çok hoþ bir yazý yazmýþsýnýz.Anlatýmýyla temasýyla güzel iþlenmiþ bir bahar günü gibi bir yazý olmuþ.Keþke dediðim mevzu ise keþke her deðdiðimiz yeri böyle güzelleþtirebilsek...Belki her dokunduðumuz yeri güzelleþtiremiyebiliriz ama bozmasak bile o güzelliðe yine bir þekilde yardým etmiþ oluruz belki deðil mi?Neyse efendim nereden nereye gidiyorum:)Kendinize iyi bakýn.Okuyamadýðým bir iki yazýnýzýda okuduktan sonra diðer güzel yapýtlarýnýzdada buluþmak ümidiyle kendinize iyi bakýn.sevgi ve saygýlarýmla... NOT:Bu arada þarký sözleri hakkýnýdaki yazýnýzdada size katýlýyorum.Kendinize iyi bakýn saygýlarla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Kadýn Hastalýðý
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.