..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Post-Modernizm > Gültekin BAYIR




22 Eylül 2003
Komplo Teorilerinin En Teorik Olaný.  
Ypay Zeka

Gültekin BAYIR


“Bilgisayarla çalýþmanýn kýrk altýn evresi”


:CGAG:
Komplo Teorilerinin En Teorik Olaný.

Bill Gates uzaylý mý ? Nasýl yaptý bu iþi. MS DOS denen þey seksenli yýllarýn sonunda DOS deðil. D.O.S olarak kýsaltýlýrdý. Disk Operating Sysytem ( Disk Ýþletme Sistemi ) kelimelerinin baþ harflerinden oluþan bu kýsaltma bir diske bir kayýt açýp içine data kaydetmenin mucize sayýldýðý dönemlerde çok matah bi kavramdý. Þimdi çok iyi bilgisayar kullanabilenlerin bile “DOS ortamýný bilmiyorum” dediði o kara ekran bun iþin temelini oluþturmaktaydý aslýnda.

Ýnsan hayatýna pratikte çok gibi düþünülse de teoride hiçbir þey katmayan bilgisayarlar sadece ve sadece kaðýt kalemle yapabildiðimiz dört iþlem,kök alma,üs alma ve kelime iþlem yeteneði ile daha hýzlý ve yetenekli olarak yerine getirse de ,bana göre hakketmeyeceði kadar büyük bir sükse yaptý ne yazýk ki. Ýnsanoðlunun yapay zekaya olan hevesini körükleyen bu yetenekli makineler hayal güçlerinin sýnýrlarýný zorlayacak bir kavram olmayý bence asla baþaramadýlar. Ve büyük ihtimalle de baþaramayacaklar.

Bize dudak ýsýrtan iþlemleri büyük bir hýzla ve akla sýðmaz þekilde çeþitli istatistik yada sonuç verileri ile hesaplayýp hayatýmýzý kolaylaþtýran aslýnda bilgisayarlar deðil üzerinde çalýþan programlardýr. Baþka bir deðiþle programlarý yazan mühendisler yada ekipler bu iþi bilgisayarsýz da yapabilirler aslýnda. ( kaðýt kalemle bazý karmaþýk programlarý hazýrlayýp test etmek birkaç bin yýl sürebilir ama olsun .Teorik olarak yapabilirler yani.) Biraz programlama ile uðraþanlar çok iyi bilirler ki “þýkýrt” diye iki tuþ hamlesi ile çalýþan basit programlar bile bir sürü emek ve zaman harcanarak hazýrlanýrlar. Bu nedenledir ki bilgisayar dahisi denince insanýn gözünün önünde salyasýný tutamayan,þiþe dibi gözlüklü, görüntüsel olarak mongoldan baþka bir þeyi çaðrýþtýrmayan tipler canlanýr. ( Ýstisnasý saklý kalmak kaydýyla bu hep böyledir ayrýca )

Ama Bill Gates böyle bir tip deðil. Yani tam olarak. Seksenlerde daha MS. D.O.S u geliþtirtirken salyasýný tutabiliyor ve gözlükleri sadece ince belli çað bardaðý kalýnlýðýnda idi sadece. O Micro Soft ( Küçük ve Yumuþak ) adýný verdiði firma benzeri oluþumunu dünyanýn ( þayet evrende baþka zeka yoksa evrenin ) en büyük firmasý yapacak buluþunu geliþtirirken ben daha onlu yaþlarýný süren ama her türlü elektronik eþyayý cesaretle kurcalayýp itina ile hasara uðratabilen bir çocuktum. On yedi yaþlarýmda baþlayan bilgisayar merakým (ki 1968 + 17 = 1986’ya denk geliyor ) beni bir þekilde bir bilgisayar sahibi yapmaya itti. Gerçi çok kýsa süre sonra bozuk bir home computer sahibi olarak bu sahibiyetimin çerçevesi deðiþti ama olsun.

Bir þekilde çalýþma prensibini anlamalýydým. Doðru bilgi veren kaynaklar yoktu. Varsa da benim anadilimde olmadýðý için bilgisayarýn çalýþma prensiplerini hiç anlamayan gazete ve mecmualarýn ona yarý tanrý payesi verdiði makalelerden yada bu iþi bildiðini sanan insanlarýn anlattýðý alakalý,alakasýz tariflerden anlamaya çalýþmaktaydým. Nasýl çalýþýyordu bu makine. Tamam biraz dijital teknoloji hakkýnda bilgi sahibiydim. Az birazda ikili sayý sistemi ve matematik biliyordum. Ama bir türlü havsalam almýyordu tamamýný prensibin. Gerçek hayatta iki kere iki dört ediyordu ama bilgisayar bunu nasýl hesaplaya biliyordu ? Zira ilk günden beri bunu bilmediðini,ezberlemediðini her seferinde yeniden hesapladýðýný biliyordum. Bir bakýmdan bu çok aptalcaydý. Ben daha ilkokul birde ezberlemiþtim ve her sorulduðunda söyleyebiliyordum bunu. Her sefer yeniden hesaplamanýn gereðini de çözmüþ deðildim.

Ama bilgisayar denen makine bunu baþlarda hepimizin bildiði 45’lik yada 60’lýk teyp kasetlerine þimdi ise akýl almadýk biçimde bir sürü manyetik ortama kaydedip sonra tekrar okuma yeteneðiyle gerçekten insan hayatýnda hatta beklide insanlýk tarihindeki en büyük devrimlerden birine imza atýyordu. Ve bilgisayar denen makineyi çaðýmýzýn icadý haline getiren özellik buydu.

Ben zeki çevik ve alabildiðine ahlaklý bir Türk genci iken bunu bir türlü anlayamýyordum. Ama birileri bu makineyi icat etmiþ ve Bill Gates’te onu herkesin kullanabileceði bir hale getiren “Ýþletim Sistemini” yazmýþtý bile.

En büyük hafýza birimi kilo byte cinsinden 90 K ( 90.000 Byte ) idi ben bu iþlere baþladýðýmda. Bu nedenle o zaman 640 KB ( 640,000 Byte ) Base Memory kapasitesi çok ama çok büyük bir hafýza geçidi idi. Yani en büyük (640,000/90,000 = 7.11) hafiza birimin 7.11 katý büyüklüðünde bir hafýza transfer kapasitesi büyük bir olaydý. Ama günümüzde tanesi yaklaþýk bir GB ( Milyar Byte = Giga Byte ) olan beþ altý CD’lik bir oyunu çok hýzlý bir bilgisayara bile kurarken dakikalarca hatta bazen saati aþan süreleri beklememizin nedeni budur. Bu bir tanktan diðerine yüzlerce litre sývýyý kola pipetinden daha ince bir boru ile transfer etmeye çalýþmak gibi bir þeydir. Ve bu delinin pösteki saymasý eylemine benzeyen durumu her “yükleme” seansýnda yaþamamýzýn tek müsebbibi Bill Gates denen adamdýr. Hani þu beklide evrenin en büyük firmasýnýn sahibi,uzaylý olduðu sanýlan,dahi,ince belli çay bardaðý dibi gözlüklü,hatta bir yazýlýmcý için yakýþýklý bile sayýlacak kadar düzgün fizikli ve düzgün yüzlü adam.

640 kilo byte’lýk bir transfer kapasitesi için “yeter yeter,çok bile, bundan iyisi Þam’da kayýsý” demiþ ve günümüzde milyonlarca Dos uyumlu Ýþletim sistemi sahibi PC kullanýcýsýnýn bilgisayar baþýnda haybeden saatler geçirmesine neden olmuþtur. Onu bu nedenle kýnýyor ve þiddetle protesto ediyorum. Zira 17 yaþýna yeni giren yeðenim Ahmet beklide bu oyun kurma seanslarý esnasýnda 640 kb’lýk base memory sýnýrlamasý yüzünden bilgisayar baþýnda aylarca vakit geçirmiþtir.

Sorarým sana Bill Gates Þam’dan mý bihabersin kayýsý mý sevmezin. Ne istedin körpecik dimaðlardan. Uzaylýymýþ peahh. Ama yiðidi öldür hakkýný yeme demiþler. Kendisine bir kelime iþlem þaheseri olan microsoft word programý içinse milyonlarca teþekkürü bir borç telakki ederim.

Bu haftaki yazýmýzýn sonlarýna doðru konuyu toparlar ve bir ana fikir edinmek gerekirse ? Aslýnda bilgisayarlar hayatýmýza pek bir yenilik katmazlar. Sadece zaten yapabildiðimiz iþlemleri daha hýzlý,güvenilir,doðru yapabilme hakkýný verirler bize. Üstelik bunlarýn sonradan eklenebilir,deðiþtirilebilir ve kolay çoðaltýlabilir (yani dijital ortama da veri haline dönüþtüðünde ) özellikleri hakikaten baþ döndürücü bir avantajdýr.

Gerçi el ile altý saatte yapýlabilecek bir iþlemi bilgisayarla üç saatte yapmak mümkün. Ýþlem basamaklarý þöyledir.


“Bilgisayarla çalýþmanýn kýrk altýn evresi”


Sýra     Ýþlem Tanýmý     Süre
1     Bilgisayarý açmak     3 dk
2     Ýþe baþlamak     1 dk
3     Ýlgili programý açmak için “baþlat”ý týklamak     0,01 dk
4     Oyunlar klasörüne Týklamak     0,01 dk
5     Soliter oynamak     15 dk
6     Freecell oynamak     22 dk
7     Biraz Çalýþmak     4 dk
8     Haydaaa “ Geçersiz Ýþlem Yürüttüüüü” Yeniden baþlat     4 dk
9     Ýþ dosyasýnýn yedeðini almak     2 dk
10     Biraz Çalýþmak      7 dk
11     Ortaya karýþýk Soliter , Freecel , Maçça Kýzý     18 dk
12     Telefon Görüþmesi     6 dk
13     “Ketýl” yakma ve poþet çay idam seronomisi     3 dk
14     Spor özetleri baþladý yaþasýn     5 dk
15     Ýþe devam     6 dk
16     Maillere Göz atmak     4 dk
17     Ýki tanesini yanýtlamak     16 dk
18     Çalýþmak     24 dk
19     Ýhtiyaç molasý     8 dk
20     Çalýþmak     5 dk
21     Fatal Error (program satýcýnýzla görüþün)     12 dk
22     Bilgisayarý açma     3 dk
23     Program “ekle kaldýr”dan Oyunlarý kaldýrmak     6 dk
24     Çalýþmak     11 dk
25     Telefon ( bili bili ,, bili biliiii,,, )     16 dk
26     Program Ekle kaldýr ( oyunlarý ekleme)     2 dk
27     Win 98 SE cd sini arama     37 dk
28     Disk not Ready ….     9 dk
29     CD yi penye T”Shirte Silme     1 dk
30     Yaþasýn okudu      6 dk
31     Ortaya karýþýk Soliter,freecel,maçakýzý,pinnball     50 dk
32     Lüzumsuz bir kredi kartý extresini Excele girme denemesi     12 dk
33     Vazgeçip Soliter oynamak     4 dk
34     Çalýþmak     2 dk
24     Geçersiz Ýþlem Yürütme     6 dk
25     Bilgisayarcý bi arkadaþý arama     1 dk
26     Hal hatýr sorma     6 dk
27     Problemin Ýzahý     3 dk
28     “Formatlamak lazým” gerçeðiyle yüzleþmek ve yutkunmak     19 dk
29     Bilgisayarý yeniden formatlamak     37 dk
30     Windows ve Office programlarýný yeniden yüklemek     76 dk
31     Ýþi yapmaya yeniden baþlamak     3 dk
32     Ýki rekat namaz kýlýp Oyuna tövbe etmek     17 dk
33     Ýþin Bitmesine 1 dakikalýk süre kalmasý.     28 dk
34     Haince gülümsemek…      1 dk
35     (pinnball,soliter,freecell hatta biraz mayýn tarlasýýý…)     39 dk
36     Telefon .( abi benim pc de sorun çýktý yarýna yetiþir )     4 dk
37     Ýki parti Tavla , spor özet tekrarý izleme,yemek…     116 dk
38     Ýþin Bitmesi     1 dk
39     Dosyayý bir cd ye kopyalamak     6 dk
40     Ýþ bitimi ve muzaffer kumandan edasýyla gülümsemek     4 dk



Kolay geldin arkadaþlar.

Gültekin.

Not : Süreleri boþuna toplamayýn 3 saat deðildir…






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bilgiler Yanlýþ
Gönderen: Ersin Doðu / Ankara/Türkiye
29 Temmuz 2004
MSDOS'un yaratýcýsý Bill Gates deðil, Tim Patterson adýnda bir programcýdýr, ayýrca artýk veri yollarý bahsettiðinizden kat ve kat yüksek...

:: 1
Gönderen: caca / ev
14 Mayýs 2004
basit,üstündepek kafa patlatýlmamýþ ve üstünkörü olmuþ




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
“Tanrý’nýn Eli” ve panik halinde üç beþ surat.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýki Hece [Þiir]
Þiirimsi. [Þiir]
Soru [Öykü]
Deðiþmeli [Öykü]
Sahiden Var mýyým? Yoksa Bu Bir Ýhtiyaçtan Yanýlsama mý? [Deneme]
Öylesine [Deneme]
Repertuar Çalýþmasý... Devam... [Deneme]
Karanlýðýn Küçük Kahverengi Lekeleri. [Deneme]
Siz Hiç Bir Kat Yukarýda Öldünüz Mü? [Deneme]
Repertuar Çalýþmasý... [Deneme]


Gültekin BAYIR kimdir?

Zaman daralýyordu, adeta demir sertliðindeki grimsi akþam karartýlarý etrafýmýzdaki yerlerini alýrken eksik olan metal seslerini bilinçaltýmýz tedarik etmekteydi. Aman tanrým buda mý olacaktý dedi Elophis. . .

Etkilendiði Yazarlar:
T-H-O-S-H-U-N


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gültekin BAYIR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.