..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




23 Eylül 2003
Avrupa Birliðine Girecek miyiz  
Özcan Nevres
Dostlarýma ve tanýdýklarýma bir çok kez Avrupa Birliðine girecek miyiz? diye sorduðumda kimi inançlý bir ifadeyle elbet de gireceðiz demekte, çoðunluk ise hadi caným sende, Avrupa birliði bizi ne yapsýn? diyerek kapýyý kapatmakta ve inanmadýklarýný dile g


:ADEF:


Avrupa Birliðine Girecek miyiz?


Dostlarýma ve tanýdýklarýma bir çok kez Avrupa Birliðine girecek miyiz? diye sorduðumda kimi inançlý bir ifadeyle elbet de gireceðiz demekte, çoðunluk ise hadi caným sende, Avrupa birliði bizi ne yapsýn? diyerek kapýyý kapatmakta ve inanmadýklarýný dile getirmektedirler. Dün Flaþ Televizyonundaki haberlerde Ýzmir Tepecik Sosyal Sigortalar hastanesindeki görüntülerde ne kadar Avrupalý olabildiðimiz gözler önüne serildi. Görüntüler Avrupa Birliði bizi ne yapsýn diyenleri tam olarak doðrulamaktaydý. Yaramazlýk yapmasýnlar diye ayaklarýndan ve ellerinden karyola demirlerine sargý bezleriyle baðlanmýþ çocuklarýn görüntüleri içler acýsýydý. O yetmedi. Birde devletin halkýn can güvenliðini saðlamasý için verdiði tabancayý, cinayet iþlemekte kullanan polis memurunun þokunu yaþarken, yerde yatan yaralýnýn içler acýsý durumunu dehþetle izledik. Sonunda olan oldu yaralý genç kan kaybýndan yaþamýný yitirdi. O olaya benzer bir þekilde çok sevdiðim bir arkadaþým yaþamýný yitirmiþti. Doða köydeki baðýndan Menemen'e dönerken mobiletinin lastiði patlamýþ. Yol kenarýnda lastiði tamir etmeye çalýþýrken büyük olasýlýkla sarhoþ bir sürücü banketten aþaðý inerek arkadaþýma çarpmýþ. Kanlar içerisinde yatan arkadaþýmý yanýbaþýndan geçen yüzlerce arabadan hiç biri almamýþ ve acýlar içerisinde kývranarak can vermiþti. Bu gibi durumlarda hep sorarým insanlýk öldü mü diye? Bir arabanýn döþemesinin kan lekesiyle kirlenmemesi insan hayatýndan çok mu önemli?

Ben ve benim gibi sürücüler yolda yardýmlaþmanýn önemini çok iyi biliriz. Bu nedenle yardýmdan kaçanlarý hep kýnarýz. Evimde de, arabamda da iki kiloluk yangýn tüpleri hiç eksik olmaz. Çok þükür evimdekini bu güne kadar kullanma gereði hiç duymadýk. Foça'nýn Kozbeyli köyündeki Osman Amcanýn Kahvehanesinde eþim ve kardeþlerimle ünlü dibek kahvelerimizi içerken alt taraftan sesler yükseldi. Aþaðý baktýðýmýzda bir motorsýkletin alev alev yandýðýný gördük. Hemen arabama koþup yangýn söndürücüsünü alýp motorsýkletin yanýna gittim. Pimi çekip tetiðe bastým. Köpük anýnda alevleri boðup yangýnýn sönmesini saðladý. Daha önce arabalarda bulundurulmasý zorunlu olan göstermelik yangýn söndürücüsüyle bir yangýna müdahele ettiðimde söndürücüm yanan arabaya sinek výzýltýsý gibi gelmiþti. Kapý karþý komþumuz Þahinler maðazasýnýn sahibinin oðlu, maðazada sürekli bulundurduklarý on kiloluk yangýn tüpüyle gelip, tetiðe basmasýyla bir hayli geniþlemiþ olan yangýný kolayca söndürdüðünü görünce hemen iki tane iki kiloluk alarak birini evime diðerini de arabama yerleþtirdim.

Yolda kalmýþ arabalarý gördüðümde bana ne deyip geçmem. Mutlaka durup yardým öneririm. Yapabileceðim basit bir arýzaysa üst baþ kirlenecek korkusu duymadan hemen arýzayý gidermeye çalýþýrým. Profilo Holdingin Muðla bölge serviþ þefi iken, gecenin ilerlemiþ bir saatinde Fethiye'den Muðla'ya dönerken Salkar'da (Muðla-Marmaris yolunun en yüksek bölümü 560 metre) iki hanýmýn bir arabayý ittiðini gördüm. Hemen frene basýp durdum. Yanlarýna gittim. Siz arabayý itip çalýþtýrmaya çalýþýyorsunuz ama, motorda hiç bir ateþleme belirtisi yok dedim. Sürücü bir satten beri ta yukardan ite ite buraya kadar geldik ama bir türlü çalýþmýyor dedi. Kaputu açtýrýp bobine elektrik geliyor mu diye kontrol ettim. Elektrik yok. Park lambalarýný açýnca sigorta attý. Hemen bobinin elektrik baðlantýsýný saðlayan kabloyu ayýrdým. Arabamdan alýp geldiðim kablo ile aküden direk elektrik almayý saðladým. Bu þekilde yaptýðým baðlantýyla gideceðiniz yere varýrsýnýz. Vardýðýnýzda bu kabloyu aküden ayýmayý unutmayýn. Unutursanýz bobin, platin ve meksefe hepsi yanar ya da bozulur. Sabah tamirciye gitmek için kabloyu söktüðünüz yere baðlarsýnýz dedim. Marþa basýnca motor hemen çalýþtý. Nasýl teþekkür edeceklerini bilemediler. Hadi bakalým düþün önüme dedim. Ben de Muðla'ya gidiyorum. Muðla'ya varýncaya kadar kontrolüm altýnda olacaksýnýz. Yolda kalma korkusu yaþamayýn.

Bir keresinde de Ýstanbul plakalý bir arabayý iki bayla iki bayanýn ittiklerini görünce dönüp kafa kafaya yanaþtým. Hayrola yolda kalmýþsýnýz dedim. Biri sormayýn dedi. Benzin bitti zannettik. Ýlerideki benzin istasyonundan benzin alýp depoya koyduk yine çalýþmadý. Kaputu açtýrdým. Seyyar lambanýzý verir misiniz dediðimde aman aman seyyar takmayýn akü boþalmasýn. Beyefendi seyyar lambanýn aküyü bitireceðini size kim öðretti. Eðer akünüðz seyyar lambanýn çektiði en fazla bir amper ile boþalýyorsa aküyü hemen söküp þu hendekten aþaðý atýn dedim. Peki vereyim dedi. Lambayý yakýp distibitör kapaðýný açtým. Bir on dokuz anahtarýnýz varsa verin dedim. Anahtarý bagajdan alýp getirdi. Puleyi sýkan somuna geçirip sente ayarýný kontrol ettim. Platin hiç oynamýyordu. Milin dönüp dönmediðini kontrol ettim. Ola ki diþli sýyýrmýþ olabilir diye düþünmüþtüm. Mil dönüyordu. Bu kez tornavida istedim. Getirdikleri tornavidayla platin vidasýný gevþetip gereken aralýðý verdikten sonra vidayý sýktým. Hepsi de merakla sonucu bekliyorlardý. Ayarý bitirip kapaðý yerine oturtup kaputu indirdim. Hadi bakalým geç direksiyona dediðimde ne yani arabamýz çalýþacak mý diye sordu? Direksiyona geçtiðinde ikinci vitese tak komutu verdim. Üç erkek arabayý iter itmez motor çalýþtý. Biri merakla sordu. Mesleðiniz motor tamirciliði mi? Eh sayýlýr dedim. Elektrik, elektronik ve güç kaynaklarý teknisyeniyim. Yalnýzca televizyon tamirciliði yapýyorum. Kartýný çýkarýp uzattý. Ýstanbul'a geldiðinde mutlaka bekleriz dedi. Yaptýðým bir hizmetten karþýlýk bekleme gibi bir huyum olmadýðýndan hiç bir zaman aramadým.

Ben hep yolda kalanlara yardýma koþarým. Peki ben yolda kaldýðýmda yardým eden oluyor mu? Evet. Yalnýzca bizim kuþaðýn sürücüleri yardýma geliyor. Genç sürücüler alaylý bir yüz ifadesiyle sanki babana söyle sana da babamýn bana aldýðý gibi son model araba alsýn. Bak ben yolda kalýyor muyum? der gibi tam gaz geçip gidiyorlar.

Yolkda kalanlarýn yardýmýna koþan sürücülerin bir yaralýyý arabasýnýn koltuklarý kan lekesi olmasýn diye arabasýna almamasý mümkün deðildir. Yaralý bir insaný hastaneye taþýmak yalnýzca insani bir görev deðildir. Yasal zorunlluuktur. Þahitlerle desteklenmiþ bir þikayette yaralýyý hastaneye yetiþtirmekten kaçan sürücü suçlu olur ve bu suçundan dolayý cezalandýrýlýr.

Ýnsanlarýn zorda kalanlara gereken yardýmdan kaçýnmamalarý dileðiyle

Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.