..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > seyfullah ÇALIÞKAN




14 Ekim 2003
Kardan Konserve Olmaz  
seyfullah ÇALIÞKAN
“Beni de bir yazýnda anlatsana. Sendeki kendimi çok merak ediyorum. Beni nasýl anlatýrsýn? Düþün bakalým biraz, sen mutlaka yazacak bir þeyler bulursun.”


:BBJJ:
 

 

“Beni de bir yazýnda anlatsana. Sendeki kendimi çok merak ediyorum. Beni nasýl anlatýrsýn? Düþün bakalým biraz, sen mutlaka yazacak bir þeyler bulursun.” Farkýnda olmadýðýný biliyorum. Lisedeki  fizik öðretmenimden sonra en zor ödevi sen verdin. Bana biraz zaman tanýmalýsýn. Aklýmdaki dosyalarýný karýþtýrmalýyým. Paylaþtýklarýmýzdan yola düþüp, bendeki izlerini sürmeliyim.
Bütün Yaseminler, bende yaz akþamlarý ve Ýzmir kokar. Narin dallarýnda eski bir aþkýn ipeksi beyazý dokunur anýlarýma. Uzatýp ellerimi tutamam. Uzaktan bakarým, sokulamam. Bütün Yaseminler körfeze Karþýyaka’dan düþen yalýlarýn beyaz gölgesi gibidir. Simit kokar vapur iskelesi, uyku mahmuru sokaklarda, sabah güvercinleri. Gençliðimin en deli, en taze sabahlarýný anlatýr.
Gözlerinden, yüzünden, veya saçlarýndan söz etmek istemiyorum. Aynalarý kýzdýracak   bir gülüþün bile yok bende. Öfkelerine yabancýyým, kýzgýnlýklarýna ve inadýna... Yinede ortak birþeyler var aramýzda. Yol yol yanmýþ çeltik anýzlarýna  yüksek bir tepeden bakarken birlikte susmak gibi. Akþam güneþinin gümüþe boyadýðý derede büyülenmiþ bir durgunluðun kollarýnda yatmak gibi...
Bütün yazdýklarýný okuyup senin için rüyaya yattým. Daha kabuk baðlamamýþ yaralarýn vardý. "Kimdi o, þimdi nerede" diye sorsam. Kanayacaklardý ve sen aðlamaya baþlayacaktýn. Demedim... "Sen çay severdin deðil mi?" dedin. Telaþla kalktýn, geç kalmýþçasýna... Mutfaða giderken  yüzünde çok bildik, çok alýþýlmýþ  gülümsemeni de götürdün. Gazete eþantiyonu iki fincanla geri geldin. Konuþacak, konuþmaya baþlayacak bir laf arýyorduk. Bulamadýk, sustuk...  
"Yanýlýyorsun, bu ilk karþýlaþmamýz deðil." Daha ikindi vakti ayazýn indiði bir dað köyündeydik. Evin taþ duvarýna yaslanmýþ isli ocakta  meþe kütükleri yanýyordu. Duvara asýlý gaz lambasý ýþýðýnda yoksulluðu konuþuyorduk. Baþýnda aðaç baský kenarlarý iðne oyalý beyaz bir yazman vardý. Görünmez, usul adýmlarla ocaða gelip, çömlekteki fasulyeyi karýþtýrýyordun. O zamanlar eve gelen yabancýlara bakmak günahtý. Bakmadýn... Yeni yeni uzak, ýssýz köylere salgýn bir hastalýk gibi göç sevdasý düþmüþtü. Bütün gelinlik kýzlar kendilerine þehirli bir kýsmet çýkmasýný düþlüyordu. Bütün delikanlýlar asker dönüþü fabrika iþçisi olmayý kuruyorlardý. Uykunun dipsiz derinliklerinde zengin oluyorlar, araba alýyorlar, bahçesi çiçeklerle bezenmiþ bir apartmanýn üçüncü katýnda oturuyorlardý... Sabaha kadar, geceler boyu, uzun zemherilerde...
“Seni herkesten çok tanýyorum. Bana öyle þaþýrmýþ gibi bakma.” Ben görmemiþ olmanýn, gizemin merakýnda çoðaltýyorum seni. Çaresiz, merakýmýn her gün mayaladýðý bir dað oluyorsun. Eteklerinde denizleri kucaklýyorsun, dalgalarý okþuyorsun her sabah. Gördüðüm her insandan bir tutam alýyorum. Her sabah yeniden sevdasýna canlar telef edilecek tanrýçayý yaratýyorum. Bakýþlarýn Munzur’da  kýrk göz ýþýk, kýrk göz pýnar olup, ovalara koþuyor nefes nefese.
“Bu kadar çabuk kýzýlýr mý?  Övgüler yazmayý býraktým iþte.” Her þeyi yazmadýðýma aldýrma. Bir haftadýr týrnaðýnda gezen Hint Mürekkebi’ni de seviyorum. Sandýk baþkaný sana torpil geçmiþ. Neredeyse bütün parmaðýný boyamýþ. Bir tahminde bulunayým mý? Sen yine derse geç kalmýþsýn. Ne zaman telaþlansan burnunu üstünde birkaç damla ter birikir. Süveterinin yakasý bozulur, çantan omuzundan sýrtýna kayar.  Yalnýz ve telaþlý olduðunda yürürken baþýný çok sallýyorsun. Buna biraz dikkat etmelisin. Seni çok hantal gösteriyor. On yýla varmaz sen kel kalýrsýn. Dikkatini derse verdiðinde yada okurken saçýnla çok oynuyorsun. Benden söylemesi...
Ben usta bir yalancýyým. Kardan konserve olmaz, yaðmurdan sigara kaðýdý... Taþ yerinde aðýrdýr, sevda acemi bir yürekte. Boþuna üzülme, kuþlar bu bahar yine dönecekler, yaz meyve yüklü dallarýyla güneþe gerinecek. Her fýrtýna sonrasý denizler ipek ýþýltýlarýna yeniden sarýnacaklar. Tek gerçeði ömrümüzün; ýssýz gecede uzun uzun eceli çaðýran baykuþ ile annemizin kucaðýndan bir ninninin sýcaklýðýna yeniden sarýlmaktýr.
Seyfullah Kasým 2002
Deniz Fenerinin Güncesinden

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ............
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
21 Ekim 2014
Harikaydý. Yakaladýðýma sevindim. Bu sayfaya nasýl geldim, bilmiyorum.Ýyi ki gelmiþim. Sevgiyle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsim Türlüsü 2
Mevsim Türlüsü
Yitirilmiþ Akýl Hükümsüzdür
Kel Baþa Arap Saçý
Ben Daha Çok Napolyon'um
Aç Tokun Halinden Anlamaz
Grip, Televizyon ve Terlik
Ne Güzel Hiç Bir Þeyimiz Yoktu
Midyat
Poyraz,yaðmur ve Sonbahar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Bahar, Badem, Çocuk
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.