..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Alaettin Iþýk




17 Ekim 2003
Sevgiyi Yaþamak  
Ben mi? Sevgiyi çok geç de olsa yakalayabildim.

Alaettin Iþýk


Sevgiden kaçýlmaz, eninde sonunda gönül kapýnýzý çalacak ve mutlaka kendini hissettirecektir. Belli bir zamaný da yoktur ayrýca, ne zaman ve nerede karþýlaþacaðýnýzý bilemezsiniz..


:AIIH:
           Yaþadýðýmýz  toplumun,  en  çok  göze  çarpan  yerleþik  özelliklerinden  maddeleþme; Ýnsanlarýn  birbirine olan  dayanýþma ve sevgiyi   yaþayabilme  gibi  olgularýna  set  çeken  bir unsurdur.  Sevgi olgusu,  maddenin  esaretinden  kendini  kurtarabilmiþ,   ruhumuzun yegane sýðýnaðýdýr. Sevgi;  gözle görülmez, elle dokunulmaz,  sadece  hissedilir.  Ýnsan yaþamýna güç verir. Ýnsanýn,  insan olabilmenin doðal bir ürünüdür.. Onu bulmak ve  onunla bütünleþmenin tek bir yolu, insanýn kendi iç dünyasýdýr. O halde, sevgiyi bulup görebilmek  insanýn kendi iç dünyasý ile barýþýk olmayý gerektirir. Bu,  baþarýldýðýnda onu görüp  algýlayabiliriz.
            Sevgi, sezmek, sezebilmektir. Filizlenmesi için ise egonun olmadýðý bir ortam gerekir. Örneðin biz anne ve babalarý göz önüne alalým. Çocuklarýmýzý  çok  severiz  þüphesiz.  Onlar adýna neler yapmayýz, canýmýzý bile  verebiliriz.. Ömür  boyu   onlarý   kendi   düþüncelerimiz paralelinde görmek isteriz. Oysa  bu  þekilde  istemeden onlara kötülük  yaparýz.  Neden mi? Tamamen  kendi egolarýmýzýn tatmini arzusundan, onlarýn   kiþiliklerini    reddederek   kendi  uydumuz  haline getiririz.   Kendi  açmazlarýmýzýn  ve   egolarýmýzýn   tatminini  onlarýn  var oluþlarýnda ararýz, kendi yetmezliklerimizi çocuklarýmýzýn kiþiliðinde yenme  arzusu  sizce de kendi egosal görüntülerimiz deðil midir? Anne babaya güdümlü ve sürekli yönlendirmeye yatkýn  bir  nesil   yetiþtirmenin,  evlat  sahibi  olma  coþkusu  ile  bir  baðýnýn  olmadýðýný düþünmekteyim.
            Sevgide  ayýrým,  yönlendirme  ve  þartlandýrma  olmamalýdýr.   Sýnýrsýz  bir   sunuþla gelmelidir. Zengin, fakir güçlü, güçsüz, güzel, çirkin gibi zýtlýklardaki  insanlarý ayný kefeye koyarak ayný hoþgörü ile deðerlendirebilme  erdeminin gösterebilmesidir sevgi.
            Dünyada bütün zenginliklere ve servetlere sahip olabilirsiniz. Bu nitelikler,  dünyevi ölçülerde insana sunulan emanetlerdir..Oysa Sevgi, insana sonsuza dek sunulan bir servettir. Bir kez kazanýlýr, bir daha deðeri yitmez ve aksine her geçen gün artar. Hayatýmýzýn aydýnlýk, huzur ve mutluluðu sonsuza dek devamýný saðlayan  en önemli güçtür.  Ölümden  sonra  bile herkese yansýyýþýný sürdürebilen yegane duygudur sevgi. Kesintisiz mutluluk aracý olmakla birlikte, dünyanýn en çok sömürülen ve kötüye kullanýlarak yýpratýlan bir duygudur ayný zamanda.
            Yaþam yolunda en büyük rehberdir sevgi.   Ancak,  ona  ulaþabilmek  için  sevmesini bilmek gerekir. Sevmeyi öðrenen insanýn hakkýdýr sevilmek. Herkese özünüzden kaynaklanan sevgi  dolu  bakýþlarla  baktýðýnýzda,  sevilme  coþkusunu  da  yaþayabileceksiniz..Seven insan, bilinçli olarak acý çektirmez sevdiðine. Çünkü, birlikte aðlanýr  ve   birlikte  gülünür.Adeta iki ayrý yarýmýn eksiksiz ve mükemmellik içinde tamamlanmasýdýr. Çünkü sevgi mükemmelliktir.
            Sevgi   gerçekçilik  ve  yürekliliktir  ayný  zamanda.  Seven,   sevdiðini   yargýlamak durumunda  kalsa  dahi  sonuç  ne  olursa  olsun  sevgi  baðý  yara  almayacaktýr.  Bu  sonuçlar nedeniyle  belki üzüntü ve burukluklar yaþanabilir,ancak çok kýsa zamanda tüm bu olgular da sevgi potasýnda eriyecek ve anlayýþa dönüþecektir. Özdeki ilahi kaynak olduðundan, özün dýþa yansýmasýdýr.
            Birbirini  seven  iki  insanýn  birbirine  sunabilecekleri en büyük ödül yine kendileridir insan sevdiðinden korkar, çünkü sevginin içinde saygý da vardýr. Bu sevgi ve saygý ile sevilen, ürkütülmekten, gücendirilmekten ve üzmekten korkulur.
            Sevgi, kadýnla erkek arasýnda ilk hissedilen ve etkisiyle adeta iki bedende bir ruh þekli ile ortaya çýkan, birbirlerini tamamlama, düþüncelerinde, hareket ve beklentilerinde sanki bir olmuþ ve hep bir kalacaklarý iddiasýndaki insanlarýn yarattýðý tutku silsileleridir.
                    Sevgiden kaçýlmaz, eninde sonunda gönül kapýnýzý çalacak ve mutlaka kendini hissettirecektir.  Belli bir zamaný da yoktur ayrýca, ne zaman ve nerede karþýlaþacaðýnýzý bilemezsiniz.. Sevgiyi aþk kademesine getirdiðinizde hem duygu hem coþku ve hem de tutkuya sahip olabilirsiniz. Ancak sevgi özen ister, sevilmek için ise önce hak etmek gerekir. sahiplenmekten ziyade paylaþabilmektir. Kýsaca  SEVGÝ  SEVGÝYÝ YAÞAMAKTIR..
            Ben mi, Sevgi’yi  çok geç de olsa yakalayabildim ve öylesine bir sevgi ile yaþýyorum ki, aþk mertebesinden de tutkudan da öte, sahi tutkudan sonraki duygunun adý ne idi?
 A.IÞIK   27/09/2003

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kutluyorum
Gönderen: Nesrin / Ýzmir
20 Ekim 2003
Sevgi ancak böylesine güzel anlatýlabilirdi, geç de olsa o sevgiyi yakalayabilmiþiniz ya, tebrikler sn.Iþýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgini Buldum [Þiir]
Hani [Þiir]
Sultaným Ol [Þiir]
Seni Buldum [Þiir]


Alaettin Iþýk kimdir?

11. 04. 1948 Buca/Ýzmir doðumluyum. Ýlk Öðrenimimi Ýzmir Bayraklý'da, Orta ve Yüksek öðrenimimi Ankara'da tamamladým. A. Ý. T. Ý. A. Ýþletme/Muhasebe bölümü mezunuyum. 1976-1992 yýllarý arasýnda bir Kamu Kuruluþunda memuriyet yaptým. Sonra emekli oldum. Evli ve iki çocuk sahibiyim. Halen Serbest Muhasebeci Mali müþavirlik yapmaktayým.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alaettin Iþýk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.