..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > TURGUT ÇAKAR




20 Ekim 2003
Kaybettiklerimizin Yerine de Sevinebilmek  
TURGUT ÇAKAR
Mavi bir yosun kokusunu taþýyor burnuma körfezden havalanan bir martýnýn çýðlýðý...


:BGAE:
Kaybettiklerimizin Yerine de Sevinebilmek...

 

Hepimizin malumu...1999 depreminde Ýzmit asrýn felaketini yaþadý.Fiziksel olarak yýkýlmasýnýn yaný sýra, binlerce can yitirdi bir anda.Fay kýrýðý topraðýn deðil,yüreklerimizin, ruhlarýmýzýn derinliklerinde býraktý en silinmez izleri.

Oysa kaybettiklerimizle birlikte yaþýyorduk bu kentte.Ortak mekanlarda asla unutmayacaðýmýz öyle çok anýmýz var ki içimizde saklý tuttuðumuz.

Belki sýrf bu nedenle, bazý mekanlarýmýzýn çürüyüp yok olmasýna katlanamýyor ve tarifsiz bir öfkeyle tepki veriyoruz.

Bir gar binamýz var(dý) sözgeliþi. Hani ülkemizin pek çok yerinde olan ve tasarýmý birbirine benzeyen o klasik binalardan.Buna raðmen,resmini nerde görürsem göreyim -Ýþte Ýzmit ! dedirtirdi.

Ve nedense "asil bir hayat sürüp,güzel yaþlanmýþ" ay yüzlü bir kadýn silueti yaratýrdý düþlemimde.

Yanýna yenisi yapýlýnca unutuldu bir anda.Terk edildi,sokaða býrakýldý sanki.Hýzla yýpranýp,viraneye dönen görüntüsü içimizi bir baþka acýttý.

Ama sessizce seyretmedi bu kent onu.Yeniden istedi ! Herkes çok iyi biliyordu ki, o bina bizim ortaklaþa geçmiþimizin en güzel fotoðraflarýndan biriydi.

Aldýðýmýz son haberler yüreðimize gerçekten su serpti.

Kocaeli Valiliði türlü olanaksýzlýklara raðmen onu yeniden bu kent insanýyla buluþturmaya karar verdi.Bu kez, "uzayýp giden tren yollarýnýn" ötesinde birtakým özelliklerle de donatýlarak restore edilecek.Sanat olacak içinde,yaþama alanlarý olacak,müzeler olacak...Uygulamada son anda bazý (öngörülemeyen) olumsuzluklar çýkmazsa kýsa sürede bitirilecek proje.

Bitmiþ halini düþünüyorum da,yüreðimde bir baþka ilim baþlýyor aniden.Tebessümlerim çiçeðe duruyor.Mavi bir yosun kokusunu taþýyor burnuma körfezden havalanan bir martýnýn çýðlýðý.

Ne tren gürültüleri,ne insanlarýn bir yere yetiþme telaþlarýndaki kaotik görüntüler rahatsýzlýk vermiyor artýk.Ýçimde bir tomurcuk patlýyor umut renginde.Deniz kenarýnda bir banka oturup saatlerce keyfini çýkarmak istiyorum güz güneþinin.

Ve Ýzmit'i ne kadar çok sevdiðimi bir kez daha hissediyorum iliklerime kadar...Katlamalý bir sevinci yaþýyorum.Çünkü bu kentte korunan,yaþatýlan her güzellik için "kaybettiklerimizin yerine de" sevinmek mecburiyetimiz var bizim.

Sadece, -neden? diye sýzlanmanýn yaþamý derinleþtirip anlamlý kýlmadýðýný görmenin vakti geldi de geçiyor.Neden olmasýn ? diye haykýrmanýn mevsimi artýk.

Haydi birlikte soralým ve önce kendimiz yanýt verelim...

Neden olmasýn?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Avrupa kenti Ýzmit
Gönderen: Kenan Özön / kocaeli
1 Aralýk 2003
Bir baþbakanýmýzýn otuz yýllýk projesiydi köy-kentler, malesef otuz yýllýk tanýklýðýmýzda köyler kent olamadý ama muhteþem kent-köylerimiz var bir taneside içinde yaþadýðýmýz Ýzmit. Evet avrupa kenti Ýzmit diyor eleþtiriyoruz peki bu kentte yaþayanlarýn hiç mi sorumluluðu yok. Hangi etkinlikteyiz, hangi alanda katký koyuyoruz ve nasýl sahip çýkýyoruz acaba?. Þiirlerinizi ilgiyle yakýndan takip ediyorum, ortak paydamýz olan Þehrimize yazýlarýnýzla sahip çýkmanýz beni son derece mutlu etti.Söz konusu müze ve kültür evinde sizin þiir dinletilerinizi düþündüm bir an, bu bile yaþarken farkýnda olmak adýna bir ýþýk, takip ediliyorsunuz, ýþýðýnýzla tüm kenti aydýnlatmanýz dileðiyle,Saygýlar selamlar olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kent ve Yaþam Üzerine Yazýlar
Siyah Beyaz Bir Aþk Hikayesi
Daha Ne Kadar Sürecek Bu Oyun?
Hangisi Olacaðýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalan! [Þiir]
Ne Geceydi Be! [Þiir]
Ölüm Öldürmeyecek Bendeki Seni [Þiir]
Canýmýn Saklýsý [Þiir]
Yaðmurun Gözleri [Þiir]
Seni Sevmek [Þiir]
Gittiðin Güne Dair [Þiir]
Uslanmayana [Þiir]
Ben Yaktým Tüm Denizleri [Þiir]
Tarifsiz Karanlýðýn Þiiri [Þiir]


TURGUT ÇAKAR kimdir?

Ýki satýrda ne anlatmak,ne de anlamak olanaðý olmadýðýndan insaný,özgeçmiþere ait çabalar hep "sýð" gelmiþtir bana. Tanýmanýn,sevmenin anlamakla baþlayan dinamik bir süreç olduðuna inanýyorum. Bu nedenle paylaþtýklarýmda neyi ne düzeyde anlatabilmiþ ve siz nasýl algýlamýþsanýz ben O'yum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Her kim ki söylediklerini yürek imbiðinden geçirir,USTAM odur benim.Ýyi ki varolmuþ böylesi sýcacýk derinlikler.Ýsimlerini saymaya kalksam anýmsayamadýklarýma haksýzlýk olur.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © TURGUT ÇAKAR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.