..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Arzu Menteþeoðlu




27 Ekim 2003
"Ona 'Hayýr' Diyemiyorum"  
Çocuða Hayýr diyebilmek

Arzu Menteþeoðlu


Çocuða 'hayýr' diyebilmek üzerine....


:CDAH:
ONA HAYIR DÝYEMÝYORUM!







Çocuðunuz sizden sürekli yeni oyuncaklar almanýzý istiyor olabilir, ya da sizin basit bile olsa koymuþ olduðunuz birtakým kurallara karþý koyuyor olabilir. Kendinizi bazen biraz suçlu bazen de çok toleranslý görebilirsiniz. Peki öyleyse kaybettiðinizi düþündüðünüz otoritenizi nasýl kazanabilirsiniz.

Çocuðunuza hayýr diyememenin altýnda hangi faktörler olabilir?

·         Suçluluk duygusu ki bu daha çok çalýþan anne babalarýn ortak duygusudur. Zaten limitli bir zaman diliminde gördükleri çocuklarýný fazla zorlamak ve onlarý horlamak istememe duygusu içindeki yoðun çalýþan anne ve babalar çocuklarýna hayýr diyemezler.
·         Þüphe duygusu da daha çok sýký bir disiplin ve aile baskýsýnda yetiþmiþ anne babalarda görülür. Bu tür anne ve babalar çocuklarýna hayýr deme ve dememe konusunda tereddüt geçirirler ve sürekli kendilerini sorgularlar.
·         Yorgunluk ve býkkýnlýk duygusu da anne ve babalarýn çocuklarýna kolay teslim olmasýna neden olan bir faktördür. Bu tür duygular içinde olan anne ve babalar da çocuklarýyla olan bir mücadelede yenik düþebilecekleri varsayýmýyla tartýþmaya girmeden onlarýn isteklerini kabul etme eðilimindedirler.
·         Acele etme duygusu da anne ve babayý ve özellikle sýnýrlý zaman diliminde çocuklarýnýn yapabileceði þeyleri kendileri üstlenerek çocuðu üzerinde kurmasý gereken otoriteyi görmezden gelebiliyor.Örneðin: anne sabah çocuðunu giydirirken acele ederek ona dil dökmektense bu iþi kendi üstleniyor.
Hayýr diyebilmek niçin gereklidir?
1.       Bu çocuðunuzun kiþiliðinin þekillenmesine ve gelecekte sorumluluk sahibi özgür ve yetenekli bir insan olmasýnda fayda saðlar. Çocuðunuzun bazý isteklerini önleme çocuðunuzun psikolojik ve duygusal geliþiminde önemli bir tecrübedir. Çünkü onun her istediðinin yapýldýðý anlýk mutluluklardan vazgeçebilmeyi öðrenmesi bu geliþimde katký saðlar. Çocuðunuzun her istediðini yapmayarak onu geri çevirmek onu genel bir kaný olan küçük düþürmek anlamýnda deðildir.
2.       Anne ve baba tarafýndan çocuða getirilen birtakým sýnýrlar onu üzmekten çok ona güven duygusu verdiði düþünülmektedir. Böylece ona hayýr denmesi çocuðu rahatlatýr. Ýsteðinin yapýlmadýðý bir anda çocuðun geçireceði kriz öncesi alýnan tedbirler ve kararlar çocuðunuza verilecek en iyi iþaret olarak kabul edilir. Çocuðunuzun gereksinimlerini anlamak ona herþeyi yapabileceði iznini vermek anlamýna gelmemelidir.
3.       Eðer çocuðunuz sizi yetiþkin bir insandan ziyade arkadaþ statüsünde görüyorsa bu çocuðunuzun psikolojik geliþme evreleri konusunda bilinçli olmadýðýnýz anlamýna gelmektedir. Çocuðunuzun arkadaþ anne babadan ziyade kendi kiþiliðini geliþtirebileceði güvenebileceði yetiþkin ciddi ve anne baba statüsünü koruyan bir anne babaya ihtiyacý vardýr.
4.       "Yasaklamak yasaktýr" kuralý çocuðunuzu ileriki yaþamýnda karþýsýnda çýkacak olan yasaklara anlam veremez ve hatta dayanamaz hale getirebilir. Ergenlik yaþýna geldiðinde bu otoriteyi bulmak için anne ve baba dýþýnda herkeste -polis, öðretmen vb.-iliþkiye ve arayýþa geçebilir. Böylece çocuðunuzun istediði her þeyi vermek onun herþeyi yapabileceði sandýðý gerçek olmayan bir dünyada büyümesine neden olur.
5.       Çocuðunuzun istekleri karþýsýnda sürekli boyun eðmek ve adeta köle haline gelmek varlýðýnýzý zorlaþtýrýr.
Hayýr demeyi nasýl öðrenebilirsiniz?
·         Çocuðunuzun yaþý ve kiþiliðini göz önünda bulundurarak, öncelikle þartsýz toplumsal yasaklar---baþkalarýna zarar verme veya kendine kötülük yapmak gibi- ve her aileye özgü kurallarý---yatma saati, yemek yeme, televizyon izleme gibi--- tespit edin ve bunlarý birbirinden ayýrýnýz.
·         Toplumsal yasaklar konusunda kesin ve tereddütsüz bir biçimde ona yaklaþýn ve onu uyarýnýz. "Kabul etsen de etmesen de bu yasak" ve vurgulayýn "Sana daha önce söylediðim gibi bu yasak" gibi. Bu þekilde ona toplumsal yasak konusunda kesin bir durum tespit etmiþ ve ona bunu kabul ettirmiþ olursunuz.
·         Aile kurallarýnda ancak uzun vadede uygulayabileceðiniz kurallarý seçin ve bu konuda ona bir tavýr koyunuz. Fakat bunu çocuðunuzun yaþý ve kiþiliðini düþünerek uygulayýnýz. Eðer bazý þüpheleriniz varsa bir öðretmen ya da çocuk doktorundan tavsiye alýnýz.
·         Çocuklar bakýþlardan etkilenir bu nedenle ona bir kuralý ya da yasaðý uygulatmak istediðinizde onunla göz temasý kurun ve konuþurken bakýþlarýnýzý ondan ayýrmayýnýz. Otorite baðýrmaktan ziyade sert bakýþlarla kurulabilir ve çocuk bu sert bakýþlardan söz dinlemesi gerektiðini öðrenir.
Çocuðunuzun yasaklara karþý olan kýzgýnlýðý sizi etkiliyorsa ne yapmalýsýnýz?
1.       Yaklaþýk 1,5 ve 3 yaþlarý arasý çocuðunuzun hayýr deme dönemidir. Bu dönem her anne ve baba için zorlayýcý ve cesaret kýrýcý gibi görünse de bu çocuðun karþý çýkarak kiþiliðini oluþturduðu bir dönemdir. Bunun farkýna varýrsanýz bu durumu fazla dramatik hale dönüþtürmemenize yardým eder.
2.       Herþeyden önce anne ve babalar kendilerine güvenmelidirler. Unutmayýn ki anne baba sizsiniz ve kurallarý siz koyarsýnýz. Çocuðunuzun isyankarlýðýna üçüncü þahýslarýn yardýmý olmaksýzýn tek baþýnýza meydan okuyabilirsiniz. Bunun için inanmanýz gereken sizin çok katý ve fikir deðiþtirmez bir insan olmadýðýnýz ve diðer inanmanýz gereken ise sizin kararýnýzýn doðru olduðunu sonuna kadar savunmanýz ve bunu uygulamanýzdýr.
3.       Çocuðunuz size isyankar davrandýðýnda ve öfkelendiðinde ona þu anahtar sözcükleri söyleyebilirsiniz. “Benimle ayný fikirde olduðunu biliyorum ama az önce yaptýðýn gerçekten kabul edilemez.”
4.       Öfkesi ve krizi hala geçmediyse ona kendi çocukluðunuzdan örnekler verin. "Ben de çocukken hatýrlýyorum da benim annem babam da…."gibi. Bu þekilde çocuðunuz sizin de bir zamanlar çocuk olduðunuz ve bazý düþ kýrýklýklarý yaþadýðýnýzý anlayacak ve bu onun yumuþamasýný saðlayabilecektir. Belki de bu onun durumu daha az dramatik görmesine de neden olabilecektir.
5.       Eðer çocuðunuzun öfkesi ve krizi hala devam ediyorsa "senin yüzünden …gibi onu çok suçlayýcý kavramlarý kullanmadan " Ama biliyorsun ki sen benim çocuðumsun ve ben seni seviyorum" gibi konuþmalar da ortadaki kini ortadan kaldýrmaya ve ana baba iliþkisini korumanýza yardým eder. Çocuðunuzla konuþmak için ilk hamleyi daima siz yapýn.
6.       Onun bitmez tükenmez isteklerine geçit vermeyerek ve bunun sorumluluðunu üzerinize alarak ana baba rolünüzü yerine getirdiðinizi hatýrlayarak suçluluk duygusuna asla kapýlmayýnýz.
Kaynak: "1-7 Yaþ Arasý Çocuðun Eðitimi", Christine Brunet, Anne-Cecile Sarfati
 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk eðitimi ve yetiþtirilmesi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
A. Lincoln'ün Oðlunun Öðretmenine Mektubu
Çocuklarda Öz Saygýyý Geliþtirecek 20 Yol

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeyh Edebali'nin Osman Bey'e Nasihati
Münacaat
Fatih Sultan Mehmet Han Buyuruyor Ki!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.