..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > HASAN MAHÝR




1 Kasým 2003
Her Sonbaharda Düþünce Katili Oluyoruz.  
HASAN MAHÝR
Þimdi zaman yapraklarýn düþüþüne gizlenmiþ kitabý okuma zamaný. Açýn pencereleri evinizin önündeki aðacýn dalýndaki yapraklarý okuyun, okuma yazmanýz varsa tabii ki…


:AICE:
 

 Sonbahar hüzün mevsimidir; þairler için, yazarlar için, sevenler için, aþýklar için. Sevdiðini gurbete yollayýp, sarý yazmalar baðlamýþ bir taze gelin gibi olur yüreðim. içimde bilinmeze giden tüneller açýlýr. Yollarýn kenarlarýna dizili aðaçlarýn yapraklarý idam sehpasýna çýkmýþ mahkumlar gibi dizili verirler. Her yapraðýn düþüþü ile beraber  anlamýný bilmediðim bir sözcük düðümlenir boðazýma.


“Her kesin bir yapraðý vardýr aðaç dalýnda düþmek için sýrasýný bekleyen.” Böyle derdi ninem ahþap evin penceresinden  evin önündeki incir aðacýna bakýp. Aðacý dünyaya benzetir yapraklarý insanlara, sýrasý gelen her yaprak düþer her insan gibi topraða. Ýncir aðacýnda asýlý duran bir yapraðý bakar “iþte benim yapraðým o” derdi. Belki o yaprak düþtüðünde düþmedi topraða ama bir baþka yaprak düþme mevsiminde tezini, ispatlamýþ oldu.

Þimdilerde aðaçlar þehirlerin daracýk parklarýna sýðýnmýþ durumdalar. Sonbaharla birlikte birer birer yapraklarýný döküyorlar. Her yaný sarý, kahverengi yapraklar kaplýyor. Ellerinde süpürgeleri ile çöpçüler düþen her yapraðý, neden düþtüklerini hiç sormadan, onlarýn yaþamlarýný hiç sorgulamadan alelacele süpürüyorlar.
Yasaklanmalý, yasaklanmalý, yasaklanmalý… Düþen yapraklarý çöpçülerin toplamasý yasaklanmalý. Sonbaharda düþen yapraklarý çöpçülerin insafsýna býrakmak insanlýk için bir düþünce bir fikir kaybýdýr. Daha da ilerisi düþünce katliamýdýr.
Aðaçlardan teker teker düþen yapraklar ve onlarýn býraktýðý mana bir fikir ve düþünce  kitabýnda bulunamayacak derinliðe sahiptir.
Süpürülen bu yapraklar o kitabýn sayfalarýný nemrut ateþinde yakmaya benzer. Yanan her yaprakla binlerce Ýbrahim kaybolup gider.
Býrakmalýyýz insanlarýn yürüyüp geçtiði yolardaki düþen yapraklarý. Üzerine basa basa okumalý insanlar o mana yüklü kitabý. Her yaprakta kendini bulmalý, her yapraktan sonsuzluða yol almalý.
Ama þüphelerimde yok deðil hani Acaba diyorum çöpçüler süpürmese o yapraklarý kaçýmýz  okuruz o kitabý. Yada kaçýmýz o kitabýn alfabesini biliyor, kaçýmýz onun üzerindeki cümleleri anlama kabiliyetine sahibiz.
Sahi kaçýmýzýn çabasý var yapraklarýn üzerinde yazýlaný okumaya. Kaçýmýzýn cesareti var yapraklarýn sayfalarýna dokunmaya.
Belki korkudan, belki iþimize gelmediðinde beklide sýradanlýða alýþtýðýmýzdan olsa gerek yok edilen o kitabý, ve o kitaplarýn oluþturduðu kütüphanenin yok olmasýna aldýrmayacaðýz.
Herkes ninemin okuma yazma bilmediðini zannederdi. Oysa ninem hiç kimsenin okumadýðý kitabý okurdu. Hiç kimsenin bilmediði alfabeyi bilirdi. Hiç kimsenin konuþmadýðý dille konuþurdu pencerenin önündeki yapraklarla.
Þimdi zaman yapraklarýn düþüþüne gizlenmiþ kitabý okuma zamaný. Açýn pencereleri evinizin önündeki aðacýn dalýndaki yapraklarý okuyun, okuma yazmanýz varsa   tabii ki…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Daðsýz Kentlerin Dramý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bazen Çekilmeliyiz Ýçimizdeki Hira’ya
Ýçimizdeki Arka Sokakla
Aþk Her Zaman Merhamet Ýster

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ele Benzemezdin Sen [Þiir]
Garibanýn Parkesi [Þiir]
Ben Aslýnda Buralý Deðilim Hemþerim [Þiir]
Ýz [Þiir]
Minyatür Yüzlü Kýz [Þiir]
Sýrtý Yere Gelmeyen Pehlivan [Öykü]
Yalancý Bahar [Öykü]
Töre [Öykü]
Türk Erkekleri Kadýnlaþtýrýyor [Eleþtiri]
Medya Gençleri Önce Ýlah Yapýyor Sonra Pazarlýyor [Eleþtiri]


HASAN MAHÝR kimdir?

Hiç kimse

Etkilendiði Yazarlar:
Nfk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HASAN MAHÝR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.