..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Gökhan AYBEK




5 Kasým 2003
"Alet Ýþler El Övünür"...  
Yok Yok Elin Oðlu Aya Gider Biz Hâlâ “Clark” Çekiyoruz Mu Demeliydim Yoksa?

Gökhan AYBEK


Gittikçe çeþitlenen güzel sanatlar okullarý ile günümüzde kiþiler, teoride ve pratikte sultanýmýzýn yetiþme ortamýndan çok daha fazla þansla dolu deðil mi sizce de? Görünüþte öyle ama neticeye bakýnca anlýyoruz ki deðil!


:BCIF:
Tesisler süper, gençlerde iþ yok !
Bir Türkan Sultan, bir Þener Þen yetiþemiyor þu verimli, ýlýman iklimli sanat ortamýnda güzel ülkemizin artýk.
Peki ama neden?
Gittikçe çeþitlenen güzel sanatlar okullarý ile günümüzde kiþiler, teoride ve pratikte sultanýmýzýn yetiþme ortamýndan çok daha fazla þansla dolu deðil mi sizce de? Görünüþte öyle ama neticeye bakýnca anlýyoruz ki deðil!
Filmlerde adeta yönetmenlerinin fýrça darbeleri ile þekillenen insanlarýn yerini kocaman,  “iyi” eðitmenli süper imkanlarla donatýlmýþ akademilerde þekil verdiðimiz insanlarla asla dolduramýyoruz ne yazýk ki!
Nedir oyuncu denen kiþinin iþi?
Kendi malzemesini iyi tanýmak ve gerektiði kadarýný gerektiði yerde doðru biçimde kullanmak, içindeki yaratýcýlýðý canlý tutmak. Çok kaba bir anlatýmla bunlara hizmet eder oyunculuk denen olgunun eðitim aþamalarý. Ancak ne bu derece kendini tanýmak ne de içindeki ateþleyiciyi, yaratma güdüsünü ve becerileri canlý tutmak öyle sadece diploma ile olacak bir þey deðildir ki. Yani diplomayý almýþ olmanýz artýk “olduðunuz” hatta daldan “düþtüðünüz” anlamýna gelmez. O bir ehliyettir o kadar!
Oyuncunun eðitimi denen süreç ömür boyudur aslýnda.
Elin gavuru yaþ, eðitim, diploma, ödül, IQ vb. vb. ne olursa olsun kendini geliþtirmenin derdinde, bir adým daha öteye gitmenin telaþýndayken, neredeyse her boþ vaktini  bilgilerini tazelemek ve eksiklerini gidermek için kullanýyorken. Ýçindeki yaratma güdüsünü ve yetisini canlandýrmak için performanslara, hapininglere, workshoplara katýlýrken; Adamlar her altý ayda bir kendilerini geliþtirmeye çabalarken bizde ise; okullusu, okul biter bitmez, alaylý ilk dizi ya da oyunu müteakiben ben “oldum” artýk, “ben oyuncuyum” demeye baþlýyor. 
Bu yüzden yeni bir Sultanýmýz, Þener Þenimiz olmadýðý gibi, hiçbir zaman bir “Al Pacino”muz veya bir Meryl Streepimiz de olmayacak bu gidiþle.
“Ben artýk oldum” demeyi hal ve hareketleriyle anlatmaya kalkarken kimisi; kimisi de iþi iyice abartýp bunu dile dahi getirme cüretini kolayca gösterebiliyor günümüzde.
“Adam almýþsa garbýn ilmini almýþ; eli sanatlý fakat týrnaksýz. M. Akif ERSOY”
Bizim yeni star ve stariçe adaylarýmýz batýdaki örneklerden kapris ve davranýþ biçimi kopyalayacaðýna biraz zihniyet ve meslek aþký devþirseler yeni sultanlar, Þener Þenler,  þenlendirecek hem gözlerimizi hem ruhlarýmýzý. Ondan sonra ne mankenden oyuncu olur mu kavgasý kalacak ortada ne de baþka bir dava. Güzel bir söz geliyor aklýma bu durumu anlatan.
“Sirk yeterince iyi deðilse herkes palyaçodur!” Burada amaç palyaçoyu kötülemek deðil elbette, ama kafasýný aslanýn aðzýna sokan adamýn cesaretine yazýk deðil mi? Elin gavuru ilerlemiþ yaþýna raðmen vücudunu esnetiyorken bizimkilerin beyinleri kireçleniyor sanki. O yüzden bir tokat bitiriyor stariçe adayýný o yüzden izlediðimiz her yerde Meltem Cumbul “Köylü Kýzý”, o yüzden jönden çok bön tadý alýyoruz önümüze getirilen her þeyden.
“Yine de…”
Ýyi Seyirler…
Gökhan AYBEK



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Görüntülü Yalnýzlýk Tarihi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
An da Zaman Yýl da Zaman [Þiir]


Gökhan AYBEK kimdir?

future is in the eye of the dreamer

Etkilendiði Yazarlar:
o.henry,boris vian,beckett,charlie kaufman


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gökhan AYBEK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.