..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Arzu Menteþeoðlu




8 Kasým 2003
Günlük - 7  
günlük-7

Arzu Menteþeoðlu


'Ýdeal tutkusu sendromu' yaþýyorum. Çocukluðumdan beri çizgisinde büyük deðiþiklikler olmadan geliþen ideallerim ve kendim için seçtiðim bir kimlik var. ...


:CAEC:
 
             Görmek istediðimizi gördüðümüzü çoðumuz deneyimlemiþizdir. Kiþisel deneyimler bilgi ve  beceriler çerçevesinde deðerlendirmek mecburiyetinden kaynaklanýr bu. Böylesi bir gerçek nedeniyledir ki en harikulade  ve alýþýlmýþýn dýþýnda eserlerde bile kendi doðrularýmýzýn ispatýný buluruz. Yanýlgýyý en aza indirmek gayretiyle okuduðum eserin yazarýný tanýmaya çalýþýrým. Ancak o zaman bana aþina gelen kelimelerin, fikirlerin altýnda asýl neyin kastedildiðini anlayabilmeyi umarým. Okuma alýþkanlýðým, bir romaný, þiiri, anlatýyý okumaktan ziyade onu yazana yöneliktir, iþ böyle olunca okuduðum eserin yazarý çocuk eðitimi üzerine yazmýþ ama kendi çocuklarýyla hiç ilgilenmemiþ de olsa, erdem ve ahlak üzerine yazmýþ ama bunlarla baðdaþmayan eðilimler göstermiþ de olsa veya Mozart gibi bir kiþiliðe sahip olup, içindeki dehayý müzikle de yaþasa, artýk fark etmez. Evet eserlerinden o kirlenmemiþ lezzeti alamam artýk, ama karþýmdaki insaný görürüm. Böyle dahilerin en büyük eksiklikleri içlerinde var olan dehayý yaþam tarzý olarak yaþayamamýþ olmalarý.
 
             Benim yazdýklarýmla ne derece baðdaþýr olduðum da tartýþýlýr, ancak temize çýkartacak ve benim gözümde beni, eserlerindeki ruhu yaþamayan tüm dehalardan üstün kýlacak bir özelliðim var. Yazdýklarýma kanýmýn son damlasýna kadar inanýyor ve inadýmýn getirdiði buhranlara raðmen ideallerimi yaþamaya çalýþýyor olmam.
 
             'Ýdeal tutkusu sendromu' yaþýyorum. Çocukluðumdan beri çizgisinde büyük deðiþiklikler olmadan geliþen ideallerim ve kendim için seçtiðim bir kimlik var. Kimliðin hatlarý, nerede nasýl davranmam gerektiðinden, duygularýmýn geliþimine kadar çizilmiþ, ulaþmak istediðim bir ahlaki yapý oluþturmuþtur. Dýþ dünyayla ilgili düþüncelerim ise hayata karþý  oynamak istediðim rol ile ilgilidir; mesleki kariyerim... kiþisel becerilerimde gelmek istediðim nokta... insanlar için neleri hangi yoldan gerçekleþtirebileceðim...
 
      Küçük yaþlarda bile ciddi biri olarak tanýndým. Ciddiyetim lisedeyken lakabýmýn 'buzdolabý' olmasýna  neden oldu. Üzülmek bir yana, hayatý ciddiye alacak kadar önem verdiðim için kendimle gurur duyarken, bana böylesi bir bilinç verdiði için de Yaratanýma þükrettim. Hatýrlayabildiðim en eski hatýralarýmda doðru olma çabalarýný görürüm, zor durumlarda bile yalan söylememe ve hiç bir zevkin peþinden koþup, doðru olmayan bir þey yapmama çabasý. Hatýrlayabildiðim en eski hatýralarýmda bile Allah'la yakýnlaþma isteði ve O'na karþý dürüst olma çabasý vardýr. Ýnsanlara faydalý olma düþüncesini ise ancak lise çaðlarýnda görüyorum. O zamanlar insanlýða çok faydalý olacak bir takým yapýtlar oluþturma isteði en pahalý hayallerimi süslerdi. Afrika'daki açlardan kutuplara kadar insanlara faydalý olacak, çýðýr açacak keþifler peþindeydim. Yeþil yapraklý bitkilerin klorofilleri çýkartýlýp, diðer canlýlara nakledilebilir miydi ve bu þekilde insanlarýn güneþ ýþýðýyla beslenip fotosentez yapmalarý saðlanabilir miydi? Yaþýtlarým gülüp eðlenirken benim derdim baþkaydý. 'Nasýl faydalý olurum? Ýnsanlýða nasýl faydalý olurum?' 
 
              Yaþýtlarýmda gözlediðim taþkýn canlýlýk, düþünsel yönümün önde olmasý nedeniyle bende yoktu. Þikayetçi deðildim. Onlarýn zevk aldýðý konular bana çok uzaktý, çoðu boþ ve yanlýþtý. Popüler olan þarkýcýlarýn özel hayatlarýný bilmezdim. Araba markalarýndan anlamazdým ve giydiðim kotun markasý hiç önemli deðildi. Grup olarak gittiðim konserlerde arkadaþlarým gibi eðlenemezdim. Onlarýn baðrýþýp çaðrýþmalarýndan, ayakta saða sola sallanmalarýndan müziði dinleyememiþ ve kendimi ortama yabancý hissetmiþ halde dönerdim. O yýllarda asla derdim olmayan aksine belki de böylesi baþkalýkla gurur duyduðum ve geliþtirmeye çalýþtýðým durum, yýllar sonra kendimi sorguladýðým dönemde, kendimi algýlayýþýma olumsuz yönler vererek, benliðimde bir takým kompleksler aramaya kadar gidecekti.
 
             Arkadaþlarýmdan farklý oluþumdaki en büyük etkenin manevi hayatýmýn aðýr basmasý olduðunu görebiliyorum. Sahip olduðum -daha doðrusu, sunulan- bilinç hali kendimi bildim bileli bende var olan bir tür dürüstlük oluþturmuþtur. Kendine karþý dürüstlük ve hayata karþý dürüstlük.  Kendine karþý dürüst olan insanýn benliðinde kibir ve gurur baþkalarýnda olduðu kadar köklü barýnamaz. Hayata karþý dürüst olan insan, her dakikasýný bilinç içinde deðerlendirmeye çalýþýr ve ölüm bilincinin ne demek olduðunu bilir.
 
              Allah sevgisi bende sonradan kazanýlmýþ bir þey olmayýp, kendimi bildim bileli içimde olan ve zamanla geliþen bir duygudur. Ýçimdeki tohumun yeþermesine rehberlik eden dedemi burada rahmetle anmayý borç biliyorum. Taassuba kaçmayan gerçek bir Hak sevgisine tanýk olduk onda. Çarpýk psikoloji mantýðýna sahip olan okuyucular çocuk yaþta dini kurallarla bunaltýldýðýmý düþünebilirler. Gerçek hiç de öyle deðildi. Dedemin ektiði bilgiler doðrultusunda içimde, beni seven ve benim de O'nu sevdiðim yaratanýma karþý hata etmeme isteði uyanmýþtýr. Henüz dokuz yaþýnda iken karanlýkta sýrt üstü  uzandýðýmý ve o anda 'yaþým gereði hayatta rolüm olmadýðýný ve henüz günahým da olmadýðýný, büyüyünce iyi biri olmaya kendi kendime söz verdiðimi' hatýrlýyorum. O anda yaratanýma duyduðum sevginin coþkusunu ifade etmek çok güç.
             Sevdiðimiz birine karþý nasýl titizlik gösterirsek, ben de Allah'a karþý öyle hissediyordum. Bu durum biraz daha farklý, sevdiðimiz biriyle anlaþamama... lar, yanlýþ anlaþýlma... lar, söylemek isteyip söylenemeyen...ler yaþarýz, sevdiðimiz yanýmýzda deðildir, insan sýnýrlarý içinde sýkýþýr kalýrýz. Oysa ilahi sevgide sevilen her an yanýmýzda, içimizde, bize bizden daha yakýn. Kelimelere gerek yok, ifade edilenden çok fazlasýný biliyor, kendimiz hakkýnda bildiðimizden daha fazlasýný. Orada sadece samimi olmak yeterli, her zaman coþkunlukla kabul görürsünüz. Sevginizin karþýlýksýz kalmasý diye bir þey söz konusu deðildir. Eðer biri nankörlük edecekse, bunun her zaman kendiniz olduðunu fark edersiniz. Ýlahi sevgi; sýnýr tanýmaz bir hüzün, özlem ve katýksýz bir mutluluk sunar.... ve de yalnýzlýk. Ayrý bir dünyada yaþýyormuþ gibi yabancý ve yalnýz kalýrsýnýz, tüm olan bitenler sizin iç dünyanýzý baltalar gibidir, doðrularýnýza aykýrýdýr. Ortalýktaki vurdumduymazlýða þaþýrýrsýnýz, olup bitenlerin parçasý olamazsýnýz. Çoðunluðunkinden farklý olan bu pencereden bakmakta ýsrar ettiðiniz müddetçe yalnýzlýða alýþmak zorundasýnýzdýr. Bu sadece sizin olan bir dünyada -sadece sizden yansýyan bir dünyada- yaþayacaðýnýz ve sadece O 'nunla paylaþabileceðiniz bir yalnýzlýktýr. Eðer olgunlaþmýþ ve soru sormayacak kadar bilgeliðe ulaþmýþsanýz, yanýnýzda olan, tüm varlýðýnýza sinmiþ sevgi ve huzurdur. Ancak bu aþama dikenlerle dolu, derin acýlarýn, ikilemlerin, çýldýrma noktalarýndan dönmelerin sonundaki mükafattýr. Ben bundan çok uzaðým...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günlük - 9
Günlük - 5
Günlük12
Zara'nýn Dünyasý
Günlük - 6
Günlük 11
Günlük - 8
Günlük - 10
Zara'nýn Dünyasý - 1
günlük-4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.