..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > ESRA BAYKAL




11 Kasým 2003
Evlilik  
ESRA BAYKAL
Evlilik iki insanýn birbirini severek, bir ömür boyu hayatýn tüm güzelliklerine ve zorluklarýna katlanma kararý almasý mýdýr; yoksa toplumsal kaygýlarla, çevreyi mutlu etmek için giriþtiði bir çark mýdýr?


:AGCA:
Evlilik nasýl bir "þey" dir?

Evlilik iki insanýn birbirini severek, bir ömür boyu hayatýn tüm güzelliklerine ve zorluklarýna katlanma kararý almasý mýdýr; yoksa toplumsal kaygýlarla, çevreyi mutlu etmek için giriþtiði bir çark mýdýr?

Kalabalýk bir ortama girdiðiniz düþünelim . Yepyeni hayatlar ve yepyeni yüzler... Bir anda herkesi þöyle bir süzün , süzünnnn! Pat ! Gözleriniz bir yerde kitlendi. Çekin ! Çekim ! Sadece 2 küçük yuvarlak olmadýðý , kalbinizi kuþ gibi uçurtan derin bir þeyler var deðil mi ?

Kimyanýzýn bozulduðunu , kar yaðarken içinizin ýsýndýðýný mý hissediyorsunuz ? Sadece durmaktasýnýz ve fakat beyninizde , karþý tarafý hissediyorsunuz.

Hemen kaynaþalým mantýðý ile giriyorsunuz ortama. Küçük atýþmalar , kaçamak bakýþlar. Ve beklenen son...Veya baþlangýç... Artýk bir sevgiliniz var. Zaman ilerliyor , gözlerden uzak küçük bir dünya kurdunuz . Sýcak , güvenli ve sevgi dolu. Geceler onsuz , uykusuz . Geceleri uyunur kýlalým diyorsunuz. Açýklama zamaný... Herkese...

Ýþte evliliðin zorluklarýnýn baþladý an, hem de evlilik daha baþlamadan... Ailenize anlatacaksýnýz.

--“ Ben , bir adamý / kadýný seviyorum. Mantýksal ve duygusal olarak doðru insan olduðunu düþünüyorum. Ve hayatýmý birleþtirmek istiyorum.

--“ Kimin nesi ? Nereli ? Ailesi kim ? Ne iþ yapýyor ? Eðitimi ne ? Bize uygun mu ? “

Sorularýn içinde hiçbirisi duygularýnýzý sorgulayan cinsten deðil , deðil mi ? Sevdanýn yetmediðini anlatmaya çalýþýyorlar. Uygun olduðunu , uygun olduðunuzu anlatmaya çabalýyorsunuz. Ortak paydalarýnýzýn çokluðundan , birlikte ne çok eðlendiðinizden bahsediyorsunuz. Hep bir açýk bulunuyorlar. Sevgiyle kapatmaya çabalýyorsunuz , sevgi yetmezi anlatýyorlar size... Ve sevgi yetmez diyerek söndürdükleri hayatlarý. Severek evlenenlerin 3 günde boþandýklarýný... Davulun denk aramasý gerektiðini ve dolayýsýyla sizin davul olduðunuzu... Ve hatta ýsrar ederseniz davul derisi olarak kullanýlacaðýnýzý...

Sevda için verilen her savaþta baþarýya ulaþýlmaz . Sevda zoru sever ama bazen yürek yorulur. Yorulursa gerçek sevda olmaz demeyin ; dut aðacýnýn kovuðundan çýkmadýnýz . Yürekte ebebeyin sevgisi varken nereye kadar taþýrsýnýz ki sevdanýzý ? Ve nereye kadar direnirsiniz ki sentetik dünyalara...

Görücü usulü bilumum þekillerde hala revaçtayken ve böyle giderse hepte revaçta olacaðý yaþamlar içinde sevdasýyla evlenebilen , sadece sevdayla evlenebilen kaç kiþi var ki ?

“Sevda yetmez “ diye diye aklýmýza sokulan estetik kaygýlar biter mi sanýyorsunuz ? Sevgiyi bile kurallarla belirlemiyor muyuz ? Seveceðimiz insaný seçerken bile estetik kaygýlarýmýz yok mu ? Zaman ilerledikçe ve bizlerin eðitim seviyesi , yaþam standartlarý yükseldikçe sevdadan önce dünyevi kaygýlarýmýz ön plana çýkmýyor mu ?

Eski türk filmlerinde zengin kýz , fakir oðlanla ne yapýp edip filmin sonunda evlenirdi. Ve kolejli genç kimsesiz bir kýzý ailesine kabul ettirirdi . Yýllar yýllarý kovaladýkça ve bizler kariyerlerimizle uðraþýrken , daha modern olurken , daha olurken o filmlerin samimiyetiyle ,masalsýlýðýyla dalga geçerken , sevgileri de kurallara dahil etmedik mi? O filmlerdeki saflýktan uzaklaþmadýk mý ? Uzaklaþtýrýlmadýk mý ?

--“ Evleneceðim insan ..............................özelliklere sahip olmalý “ diye baþlayan cümleler kurmadýk mý ? Sevdanýn özellik tanýmadýðýný unutmadýk mý?

Evliliðin bir sevda masalý olduðu günler çok geride kalmadý mý?

 

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: sen her zaman mükemmelsin
Gönderen: Okan Ersan / Denizli / tr
29 Aralýk 2003
içinde bulunduðun durumlarý kaleme almanýz takdirle karþýlýyorum yazýlarýnýzý çok uzun zamandýr takip ediyorum hayranýnýzým ve ilk kitabýnýzýn imzasý bana olursa dünyadaki bütün penguenleri koruma derneðini kuracaðým sözzz ... hep kalemin yazsýn ......

:: Evlilik ne midir?
Gönderen: Kâmuran Esen / Mudurnu
13 Kasým 2003
Merhaba; "Evlilik nasýl bir þey ?" diyorsunuz? Kendi adýma çok yanýtý var.Þunlar gibi: Akþama ne piþirsem acaba? / Eþimin - onca gömleði temiz duruken-, þu kirli gömleðini yýkamam gerek.Çünkü yarýn yine bu gömleðini giymek isteyebilir / Þu ütüden nefret ediyorum . / Toz almam lâzým / Þu iþleri bir bitiresem de iki satýr kitap okuyabilsem. / Oðlum! Ne bu odanýn hali? / Kýzým! Benim kýrmýzý gömleðim gardýrobunda mý? / Hemen markete gitmem gerek / Misafirlere akþam için ne hazýrlasam acaba? / Peki caným ./ Yaparým oðlum. / Þimdi hazýrlarým kýzým........Gibi cümlelerden ibarettir evlilik. Ama güzel yanlarý da çok:Sýcak, mutlu bir yuva.....Sevilen- seven bir eþ......Dünya tatlýsý çocuklar.......Huzur dolu bir ev......Eeeee! Daha ne olsun! Sevgiler........Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Sen
Bir Tek Beyaz Gül
Artýk revaçta olmayan aþk mý edebiyat mý?
Bir Çingene Masalý
Otogarlar, Kalanlar Ýçindir
Büyük Bir Aþtan Geriye Kalanlar - 2
Aþka dair...
Büyük Bir Aþktan Geriye Kalanlar - 1
Son Veda

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.