..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Nilay Aksu




11 Kasým 2003
- Aþka Ýnat - Evlenin!  
Nilay Aksu
Aþk bir delilik hali denir ya sevgi onun akýllý olanýdýr iþte. Aþkýn sevgiye dönüþümüne hiç bir zaman inanmadim ben; aþk ya vardýr ya yoktur, varlýðý ile yokluðu o denli belirgindir ki; o dönüþme masalýna inandýrmak kolaydýr da… inanmak, zordur.


:CFHJ:
 
 
Aþk bir delilik hali denir ya sevgi onun akýllý olanýdýr iþte. Aþkýn sevgiye dönüþümüne hiç bir zaman inanmadim ben; aþk ya vardýr ya yoktur, varlýðý ile yokluðu o denli belirgindir ki; o dönüþme masalýna  inandýrmak kolaydýr da… inanmak, zordur.  Zordur insanýn deli taylar gibi göðsünde koþusan o heyecanýn, deriiin bir iç huzuruna (!) dönüþümüne akýl sýr erdirmek.
 
Evlilik ise delilik halinin raporlanmasýný istemekten baska bir sey degil belki de. Ve ne garip ki, "delidir" kaðýdýný aldýnýz mý elinize, hani o deliliðinizin karizmasý mý neyse, gidiyor iþte bir þey. Yani deliliginiz tescillendiði anda akýllanýveriyorsunuz , ne yaman celiskiyse…
 
Evliler (özellikle yenileri) çok kýzarlar bu savlara ; hatta ‚ben kocama aþýðým, ben karýma ölüyorum’ diye tutturan, 25 seneyi devirmiþ akýllýlar da (yani evliler) vardýr. Onlara gülümseyerek ‚kýrkbirkere maþallah’ deriz de, içimizden ne deriz bilmem... Hadi bu gün yaramazlýðým üstümde, söyleyivereyim ; ya yalan söylüyor ya da aþký "beraberken rahat rahat geðirmek" zannediyor.
 
Bunca karalamadan sonra beni evlilik düþmaný sanabilirsiniz, eh tabii hak vermeliyim size; ama ben hocanýn dediðini yap yaptýðýný yapma diyenlerden akýllý bir evli olarak, sadece evliliðin bir aþka yapýlacak en kötü muamele olduðunu düþünüyorum. Hatta sizi yýpratan, sizi yaþadýðýnýza bin piþman eden aþklarýnýza yapýn bunu bence. Yani evlenin kardeþim, birine aþkýnýzýn nasýl biteceðini görmek istiyorsanýz, evlenin… Hatta inat için bile yapabilirsiniz bunu. Hani o deli olduðunuz, kaprisleriyle sizi canýnýzdan bezdiren, burnundan kýl aldýrmayan sevgiliniz var ya, evlenin hemen onunla ! Bakýn bir süre sonra onca kaprisi neden ve nasýl çektiðinizi anlamakta nasýl da zorlanacaksiniz. Hele o kaprisli sevgilinizin durumunu düsünsenize; „ahh, ölüyorum çok hastayým“ diye burnunu çeke çeke dolaþýyor ortalýkta ve siz gözünüzü televizyondan ayýrmadan, ilaç dolabýndaki efervasan tableti iþaret ederken bir yandan kahvenizden en zevkli yudumu çekiyorsunuz… Harika deðil mi ? Böyle kaprisli sevgililerin evlilikte karþýlaþtýklarý durumlar sonucunda balkondan kendini atanlara bile rastlanýyor, yani bu kadar vahim bir þey bu evlilik.
 
Genelde çiftlerden „aþkin öldüðünü“ en geç kabullenenler de yine kadýnlar aslýnda. Ama en mutsuz olanlar da yine onlar maalesef. Düþünsenize, mini eteðinizle baþýný döndürdüðünüz, bir gülüþünüzle aklýnda binlerce seviþme ýþýðý çaktýrdýðýnýz adam, artýk ne yaparsanýz yapýn- ister ful makyaj yataða girin, ister kýrmýzý papuclar alýp giyin- gözlerinde o þaþýrmayan bakýþla sizi doðduðunuza piþman edecektir ki bir kadýn, kendini dünyanýn en güzel kadýný hissettirmeyen bir erkeðe -içten içe veya gayet belirgince- düþmandýr aslýnda ve sýk sýk sorulan „beni seviyor musun, niye söylemiyorsun o zaman“ sorularý, aslýnda „sen kalasýn tekisin, benim güzelliðimi görmüyorsun bile“ anlamýna geldiði halde; erkeðin bu durumlarda söylediði „ yaa seviyorum iþte, bilmiyor musun, niye sorup duruyorsun“ yanýtý,  „sevsem de sevmesem de burdasýn, ne diye yorulayým, amma salak kadýnsýn“ anlamýna gelir aslýnda.
 
Haa bir de sahiplenmeler vardýr hani… ‚Yok’ demeyin boþuna. Aþk varsa o da var. Her ne kadar, karþýmýzdakini kaçýrmamak adýna, yeni „SSS aþk“ takdikleri icat olunduysa da… SSS yani;
Sahiplenmesiz, Sevinçli ve Salak aþklar.
Hani „ sevgilim, senden hiç bir beklentim yok, ben seni sevmenin tadýný çýkarýyorum“ ya da „ seni bir kuþ gibi özgür olduðun kadar seviyorum“ ya da „seni mutlu edecek her þey beni de mutlu eder, bak rahatýna „ türleri… Hemen söyleyeyim, bunlar külliyen yalandýr efendim.
„Sevgilim seni niye kýskanayým ki..“ örneginde olduðu gibi, ne söyleyen inanýr ne de dinleyen ama, SSS
aþklar uzun ömürlüdür ya, yani ‚her þeye eyvallah’ durumlarý aþkin ömrünü uzatýrken, aþýðýn ömrünü kýsaltýr ya…
 
Beklentisiz aþk olmaz bir kere kardesim! Aþýksan, aþýk olunmalýsýn ! Al sana ilk ve en büyük beklenti…
Aranmak, önemsenmek hatta uðruna delirilmek istersin… Kim istemez !
 
„Seni bir kuþ kadar özgür, sahiplenmeden seviyorum“….
 Olmaaaz ! Bu olsa olsa, ‚onu her an yitirebilirim’ heyecanýný sevmektir yürekte.
Onu yitirmeyi, yitirme olasýlýðýný kim sever ki…
 
„Seni mutlu edecek her þey beni de mutlu eder, bak rahatýna“
Hmmm burada daha komplike bir durum söz konusu… Teslimiyet var ki bu aþkýn en bedbaht hallerinden biridir; kalorifer böceði filan olduðunuzdan þüphelenirsiniz arada, gidip aynaya bakarsýnýz da gözlerinizdeki o sümsük korkuyla karþýlaþmak daha beter yaralar sizi.
Bu, „aman ne yap ne et ama ama beni býrakma“ durumudur ki, haliyle kimseye tavsiye edilmez bu durumda.
 
Ancak, az önceki, ‚sen rahatina bak’ sözünün bir alt anlamý daha vardýr ki; „aslýnda çok da umurumda deðilsin, geldiðin zaman gel, gittin mi dön yine gel… aslýnda iyi parçasýn, sen hep elimin altýnda ol“ durumlarý da söz konusudur ki; bu SSS aþklar da sýkca rastlanýr buna.
 
Aslýnda SSS aþklari konu dýþý tutmak gerekirdi. Çünkü bizim konumuz, evliliðin aþka, anasýndan emdiðini burnundan nasýl getirttiðiydi ama bunu anlatmanýn ne kadar gereksiz olduðunu düþündüm simdi…
Çünkü evliler bu durumu zaten biliyor, bekar aþýklara ise ne desek inanmayacaklar… Ha bir de evli olup hala aþýk olduðunu düþünenler var ya… Onlar da kendilerini biliyor… Ben yine adetim üzere kendilerine kýrkbir kere maþallah diyorum efendim.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: oh be rahatladým
Gönderen: Burcu KÖK / Ýstanbul/Türkiye
18 Nisan 2007
Ya þu yalanlarý söyleyenler gerçekten fazla.Ne güzel bir tercüman olmuþsun.tEBRÝKLER:)

:: Deliliðini tescillemiþ biri......
Gönderen: Kâmuran Esen / Mudurnu
12 Kasým 2003
Merhaba; Deliliðimi - sizin ifadenize göre -, otuz yýl önce tescilledim.:)))))))) Yazýnýzý ilgiyle okudum.Ne yazýk ki, birçok tespitinize katýlýyorum.Bence "aþk" bitiyor olabilir, onun yerini de "alýþkanlýk" alýyor.Bu da bir baþarýdýr evliler için.Çünkü insanlar kolay kolay alýþkanlýklarýndan vazgeçmezler.Belki de o nedenle otuz yýl gibi uzun bir süre evli kalabiliyoruz........Anlatýmýnýz da çok akýcýydý. Selâmlar,sevgiler. Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Taciz..Tecavüzcük..
Kadýnlar Ne Ýster?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Caným Halam ve Atilla
Sahi Siz Kimsiniz?
Aþk "Sensin"!
Hemen!
Ilk Bakista Ask
Gerçek Hayaller

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Frezya [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Aforizmalar [Þiir]
Anne Beni Bi' Daha! [Þiir]
Son Ek [Þiir]
Enkaz [Þiir]
Yüreksiz [Þiir]
Sen Bana Bir Dil Sürçmesi [Þiir]
Çoksesli [Þiir]
Tanýk Ýstemem Yalnýzlýðýma [Þiir]


Nilay Aksu kimdir?

Düsüncelerin, imgelerin, cagrisimlarin savasi. . . Ve galip gelmesi kimi sözcüklerin digerlerine. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilay Aksu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.