..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > ESRA BAYKAL




11 Kasým 2003
Kadýnlarýn En Büyük Yanýlgýsý  
ESRA BAYKAL
En büyük hatamýz anne olmak. Herkesin annesi olmak


:BEHC:
En büyük hatamýz anne olmak. Herkesin annesi olmak. Sadece çocuklarýmýzýn deðil, kocalarýmýzýn, dostlarýmýzýn, sevgilimizin, iþ arkadalarýmýzýn, annemizin, babamýzýn.
 
Aslýnda üzerinde durduðumuz öylesine kaygan bir platform ki biz bile farkýnda deðiliz. Çoðunun zarar olduðunun, bize ve çevremizdeki herkese fenalýk bastýrdýðýnýn farkýnda olmadýðýmýz bir yerde duruyoruz. Bir kýz evladý veya iyi bir gelini tanýmlarken bile çok tehlikeli kriterlerden bahsederek baþlýyoruz:
 
-“ Þekerim benim kýz süperdir, elinden her iþ gelir, yemek de yapar, çamaþýrý da bembeyaz yýkar, çalýþýyor ayrýca, buna raðmen daima kocasýyla ilgilenir, asla ev iþlerini ihmal etmez, iþten gelir hemen sofrayý kurar, çayý hazýrlar, hatta kocasýnýn ayaklarýný bile yýkar!”
 
Yuh artýk! Köle mi kýz mý yetiþtiriyorsun?!
 
-“ Gelin desen ayný, týpký benim kýz!”
 
Açýlýmý: “Oðlana þahane bir köle aldýk, köle pazarý var þu köþede mutlaka sen de uðra pek ucuz!”
 
Kadýnlarýn durduklarý yer öylesine tehlikeli ki, biz anne olduðumuzda da ayný izlerle çocuk yetiþtiriyoruz, çünkü böyle öðreniyoruz, budur doðrusu sanýyoruz. Eþitlik diye bas bas baðýrýrken aslýnda biz kendi içimizde, deðerlerimizi daima erkekten daha geri plana itiyoruz.
 
-         “Aman yazýk þimdi o iþten çok yorgun gelir, ben en sevdiði yemeði yapayým. Hatta çayýn yanýna kurabiyede yapayým, çamaþýrlar yýkandý mý? Asayým hemen. Bu arada benim de kariyerim için biraz kitap okumam lazým ama neyse, mühim olan evliliðim!”
 
Allah bize akýl fikir versin ne diyeyim. Sevgililerimiz veya kocalarýmýz buna raðmen bizi terk edince de “Ay ne hata yaptým” diye kendimizi yeriz, dönsün diye aðýtlar yazarýz ardýndan. Salaksýn! Küllem salaksýn iþte, herifin gittiði hatun eminim senden daha az ilgilniyor onunla, hatta mümkünse kendisiyle ilgilendirtiyor. Geçen gün bir mail geldi itiraf. com’dan çekmiþ birisi, adam diyor ki “Karým çayýma þekeri bile atýp karýþtýrýr ama onu kaç kere aldattým bilmiyorum” . Buyrun en güzel örnek, çok mu taktir görüyor yaptýklarýmýz?! Hayýr, aksine zamanýnda ve yerinde yapmadýðýmýz için deðersiz bile oluyor. Görev oluyor bir süre sonra.
 
Dönün arkadaþlýk iliþkilerinize bakýn, 10 kez aðlayarak sizi yanýna çaðýran arkadaþýnýza koþarak gittiniz deðil mi; sonra sadece 1 kez sizinle ilgili bir nedenden gidemediniz ve þu an sizden kötüsü yok deðil mi?
 
Ýþ yerine ilk girdiðinizde ne müthiþ bir eleman olduðunuzu göstermek için çay getirmek dahil herþeyi yaptýnýz deðil mi, neden terfiyi o öbür salak aldý? Hele de sizden daha az iþ yaparken? Çünkü doðru zamanda tek bir þey yaptý.
 
Kadýn olmak...Anne olmak, bu içgüdüleri taþýmak...Evlenilecek kadýn olmak...Sanki o halkayla biz olmaktan çýkýyoruz, o halkayla toplumda yer ediniyoruz. Aslýnda “eþ” olamayýp, “evinin kadýný” olduðumuzun farkýna bile varamýyoruz. En cevval hatun bile o halkanýn kudretinden herhalde bir anda süt dökmüþ kedi oluyor, çünkü Allah etmesin boþanýrsa falan bugüne kadar yaptýðý tüm doðrular toplum gözünde tükenecek ve o bir “dul” olacak, aman olmasýn da köle olsun. “Ýyi anne, iyi karý ( asla eþ deðil) , iyi dost olsun”. Allahým! Öylesine yanlýþ yetiþtirildik ki, öylesine zamansýz ve yersiz sevgi göstermek üzere programlandýk ki herhalde kendimize ne kadar kýzarsak kýzalým bunu deðiþtiremeyeceðiz. Her seferinde “ Bir daha yapmayacaðým” deyip, yeniden yapacaðýz. Yeniden canýmýz yanacak, yeniden yapacaðýz. Kendini deðiþtirebilmiþ kadýnlardan da “Biraz large bir insandýr kendisi” diye bahsedeceðiz. “Ay ben öyle yapsam var ya, Hulusi beni bin kere kapýya koyardý” diye kadýna yarý hayran yarý nefretle bakacaðýz. Ve koca bir sürü olarak, aslýnda hayatýn çocuklarýmýzla, sevgililerimizle, kocalarýmýzla ve ailemizle ne hoþ olduðundan bahsederek, mümkünse asla deðiþmeyerek yürümeye devam edeceðiz.
 
Biz kadýnlar asla akýllanmayacaðýz. Ve kýzýmýz olduðunda da onun akýllanmamasý için elimizden geleni yapacaðýz.
 
Bu yazýdan sonra hiçbir hatun çýkýp bana bunlardan bir tekini bile yapmadýðýný, çok marjinal, çok bitirim olduðunu söylemesin Allahýnýz aþkýna, ben bile böyle çemkirirken emin olun bu yazdýklarýmdan fazlasýný yapýyorum. Gereksiz dalaþmalara girmeyelim. Kabul edelim özdeki salaklýðýmýzý oturalým bir köþeye veya deðiþmeye çabalayalým.
 
Kolay gelsin!
 
 
 

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: arif hüseyin / bursa
12 Aralýk 2003
acaba norveçli kadýnlar ne teþhis koydu kötü evliliklere..belkide kocalarýna yeterince hizmet etmediklerini düþünmeye baþlamýþlardýr:) hak etmeyene verilenler heba edilenlerdir..daima hak edene vermeli hak ettiðini..bolþans.

:: Hata!
Gönderen: Nida / ist
13 Kasým 2003
Kendi için deðilde, baþkalarý için yaþamak... Ben kendimce yaþayamadýðýmda baþkalarýna yaþatacak dünyalarý onlarýnýn önüne seremem þahsen. Ki bir ulvilik var sizlerde... Sizce salaklýk olan.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?
benimle
One Night Stand nedir, ne deðildir?
Hiç Uðraþma, Sen Artýk Benimsin
Ayrýlýk Mizanseni
Aðýr Yalan....
Cinayet Planý
Bir Küçücük Fýçýcýk Ýçi Dolu Turþucuk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Hatun Kaçmýþ Sen Hala…
Yine Geç Kaldým...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.